AcasăSOCIALAlertă Sanitas: ”Urmează să alegem pe cine vom salva!”

Alertă Sanitas: ”Urmează să alegem pe cine vom salva!”

Ruletă rusească în sistemul medical

Sindicaliștii de la Sanitas atrag atenția că în următoarea perioadă medicii vor fi nevoiți să decidă cine va fi resuscitat și cine nu și cine va beneficia de ventilatoare. Situația este mai mult decât dramatică, susțin cadrele medicale, iar sistemul de sănătate este deja în colaps.

Marți, sindicaliștii de la Sanitas vor picheta sediul Guvernului din Piața Victoriei, în semn de protest față de ignorarea solicitărilor făcute de cadrele medicale. ”Vom fi prezenți în fața Guvernului în fiecare zi de marți, cu 100 de oameni, pe termen nelimitat. În primul rând am cerut deblocarea posturilor, pentru că sistemul este în colaps din cauza deficitului de cadre medicale. Apoi, vrem reluarea dialogului social, ca să nu ne mai trezim peste noapte cu diverse hotărâri ale autorităților, care arată lipsa de perspectivă, de coerență și de predictibilitate a acestora. De pe-o zi pe alta spitalele sunt făcute Covid, fără să se țină cont de circuite, de specialiștii de care dispun spitalele. În momentul ăsta suntem destul de aproape de un dezastru, pentru că în următoarele săptămâni medicii vor fi puși în situația de a alege pe cine să resusciteze și pe cine nu și pe cine să pună pe aparate. Aici am ajuns din cauza lipsei de reglementare și de asumare. Trebuie făcute circuite în spitale, trebuie deblocate fonduri pentru testarea pacienților și a personalului medical, având în vedere transmiterea comunitară. Spui că trebuie să stabilești circuite, dar cine să stabilească aceste circuite dacă tu mi-ai luat epidemiologul din spital și l-ai dus la DSP”, ne-a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Statul român a pierdut startul

Sindicaliștii spun că în acest moment este aproape imposibil să redresezi situația și că statul român nu mai poate fi decât reactiv. ”Au apreciat greșit toată situația de astăzi și acum este imposibil să mai păstrezi spitale verzi, pentru că cele mai mari focare sunt în spitale, așa ne arată statistica. Avem mail-uri venite de la DSP care obligă spitalele să aibă paturi disponibile pentru pacienți Covid, inclusiv spitale de oftalmologie, de psihiatrie, unde oamenii sunt super specializați pe o anumită patologie. Nu printr-un act asumat la nivel guvernamental, ci printr-un mail care spune că au obligația asta. Cine își asumă răspunderea pentru tratamentul pacienților confirmați Covid într-un spital de psihiatrie? Asta este soluția pe care a găsit-o Guvernul. Au fost două luni de izolare în starea de urgență, în care oamenii au făcut un efort, iar statul român ar fi trebuit atunci să se pregătească pentru astăzi. Dar nu s-a întâmplat nimic. Ar fi trebuit să formeze personal medical și de îngrijire, să pună la dispoziția instituțiilor acest personal. Ar fi trebuit să crească capacitatea de testare, iar acolo iarăși este nevoie de personal instruit. Tocmai de aceea deblocarea posturilor rămâne cea mai importantă cerere a noastră pentru că nu poți să îngrijești pacienți fără personal medical calificat”, susține liderul Sanitas.

Medicii riscă dosare penale

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas cere Guvernului să facă modificări legislative care să permită personalului medical pe care îl forțează să îngrijească pacienți cu Covid să facă acest lucru fără a fi acuzați de malpraxis. ”Noi nu dorim suspendarea malpraxisului, pentru că pacientul trebuie să aibă drepturi și în pandemie. Dar trebuie să existe o doză de echilibru și atât personalul medical, cât și pacientul să fie protejați. Trebuie dată o derogare pentru medicii de diferite specialități ca să poată trata bolnavii Covid, altfel, toți riscă dosare penale. De aceea se practică acum o medicină defensivă, pentru că niciun medic nu riscă să intre în malpraxis pentru că a prescris rețete sau tratamente în boli care nu țin de specialitatea lui”, a mai afirmat prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
310 afisari

4 COMENTARII

  1. Cumpărați și eu, în viu, ca la oborul de porci, sindicaliștii și medicii pulii, pentru a întreține vrăjeala cu virusul lui pește.

  2. Inca din martie, de cand au alungat bolnavii cronici din spitale, au ales pe cine sa lasa sa moara…si tot atunci au „pregatit” valul doi cocosat si numarul mortilor care va justifica lacatul pe tzara dupa alegeri…Se tot plangea Orban ca oamenii mor de bolile grave de care sufera pe care au „altoit” si covidele…pai, logic – dupa ce i-ai privat de tratamentele la care aveau dreptul si i-ai lasat sa atarne pe la usile spitalelor, cam, care ar fi fost deznodamantul?! Cum era definitia genocidului?! S-au „oparit” ca le-a amintit exageratdefericitul imprejurarile caderii comunismului…bine ca nu le-a amintit cate morti au justificat executia Ceausestilor…Pe mine nu slugile macromerkeliene ma sperie, ma ingrozesc compatriotii mei care-si culpabilizau parintii ca au indraznit sa traiasca in comunism, in vreme ce ei cer „masuri mai aspre”, „restrictii mai severe”…asa ca in vremea lui Stalin…chiar nu simte nimeni nevoia de libertate, de ceva democratie, ca denuntul s-a oficializat deja si nu vede nimeni ridicolul activitatii CNSAS intr-o tzara care a restaurat cea mai neagra dictatura („cu de toate”), la cerere?!

  3. asemenea alegeri cine traieste si cine moare o face Mengele in lagarul Auschwitz Cei tineri si in putere mergeau la lucru ceilalti la camera de gazare.nemai avand loc pt ei .
    Aceasta alegere de acum cu ” cine e salvat si cine nu ”, nu seamana cu un fel de crima impotriva umanitatii? sau putem zice chiar genocid?
    De ce e greu sa se cumpere ventilatoare sa ajunga la toti bolnavii? de ce nu se transforma unele hoteluri care stau goale si intra in faliment , in spitale covid? sunt conditii mai bune decat in corturi amenajate pt acesti bolnavi. Exista camere cu grup sanitar propriu, bucatarie pt prepararea alimentelor etc Si cei de la HORECA ar fi in castig si bolnavii.Trebuie doar sa fie doatate cu personal medical iar camerele cu aparatele necesare.
    Se tot spune ca nu e personal medical suficient, atunci de ce am detasat personal medical in R Moldova , in Cehia si mai stiu eu pe unde? Degringolada totala ! Oare nu o sa raspunda nimeni la un moment dat pt asemenea ”organizare”?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger