AcasăSOCIALAlertă medicală: Tusea persistentă e semn de cancer, nu de Covid

Alertă medicală: Tusea persistentă e semn de cancer, nu de Covid

Cazurile de cancer au fost confundate cu cele de Covid

Medicii români atrag atenția că tusea persistentă nu trebuie pusă pe seama Covid, pentru că aceasta poate fi un simptom al cancerului pulmonar. Aceștia arată că oamenii evită în astfel de cazuri să meargă la doctor, de teamă că vor fi diagnosticați cu noul coronavirus. Din cauza subdiagnosticării, anul trecut, numărul de cazuri noi de cancer a scăzut cu aproape 20.000.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea Națională de Medicina Familiei avertizează asupra pericolului confundării simptomelor de cancer cu cele de Covid, provocând astfel o diagnosticare târzie și fatală a tumorilor. ”Cancerul pulmonar este de cele mai multe ori un inamic silențios. Frica de diagnostic, îngrijorarea față de costul tratamentului, frica de operație, stigma și preconcepția că orice cancer pulmonar înseamnă inevitabil moarte rapidă îi determină să amâne prezentarea la medic, astfel încât boala este descoperită de cele mai multe ori într-un stadiu avansat. Peste aceste bariere subiective s-a suprapus și epidemia de Covid-19. Simptomele infecției cu noul coronavirus sunt, până la un punct, extrem de asemănătoare celor de cancer pulmonar, astfel că pacienții au avut un motiv în plus să evite sa meargă la medicul de familie, fiindu-le teamă că vor fi diagnosticați pozitiv la infecția cu acest virus. O tuse persistentă ar putea fi un semn al cancerului pulmonar, și nu doar un simptom pentru Covid-19. Astfel, persoanele care prezintă o tuse persistentă pot presupune că este legată de Covid-19 și nu se investighează suplimentar, când de fapt ar putea fi un semn al unui cancer pulmonar. O tuse persistentă care durează trei săptămâni sau mai mult, care se modifică sau se înrăutățește, chiar și atunci când a fost urmat un tratament, poate fi un simptom al cancerului pulmonar și de aceea nu trebuie ignorată”, susține dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Accesul la investigații, îngreunat

Operațiile amânate sau chiar anulate, imposibilitatea continuării tratamentelor, schimbarea schemelor de tratament sau stresul cauzat de toate acestea, sunt doar câteva dintre modurile în care pandemia de coronavirus a afectat pacienții oncologici, toate cu efecte extrem de grave asupra sănătății lor mentale şi fizice, susțin specialiștii. Aceștia arată că un cancer depistat în stadii incipiente are şanse de vindecare de peste 80%, în condiţiile în care există posibilitatea unui screening preventiv. Totodată, reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer semnalează faptul că, pe lângă partea de diagnosticare, a fost afectată în perioada pandemiei și furnizarea de servicii spitalicești în secțiile de oncologie clinică. ”Analiza datelor oficiale disponibile privind morbiditatea spitalizată arată faptul că rata internărilor a scăzut dramatic pe măsura instalării pandemiei. Dacă în anul 2019 media cazurilor spitalizate trimestrial în secțiile de oncologie clinică era în jur de 16,7 mii externări pe trimestru, în trimestrele 2 și 3 ale lui 2020 s-a redus dramatic numărul externărilor, cu 49% și respectiv 38% față de media trimestrială din 2019 (8,5 si respectiv 10,2 mii externări). Recuperarea parțială a accesului la serviciile spitalicești s-a produs în trimestrul 3 din 2020, însă nu s-a menținut ca atare în ultimul trimestru al anului când s-a înregistrat un volum de externări de circa 9 mii de pacienți”, susține Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Prăbușire a diagnosticării

Medicii de familie s-au arătat extrem de îngrijorați de scăderea masivă a numărului de cazuri noi de cancer, care arată o subdiagnosticare severă în rândul populației cu consecințe dramatice. Astfel, anul trecut, s-au înregistrat cu circa 20.000 de cazuri noi de cancer mai puține decât în 2019 și în 2018. În ceea ce privește diagnosticarea cancerului pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a solicitat Ministerului Sănătății o intervenție rapidă pentru creșterea accesului la bronhoscopii, care a fost extrem de limitat în această perioadă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
968 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger