AcasăSOCIALAlertă maximă! Țările din UE ne ”fură” medicii de familie

Alertă maximă! Țările din UE ne ”fură” medicii de familie

Medicii de familie pleacă pe capete în afara țării

În timp ce Guvernul României continuă să-i batjocorească pe medicii de familie, oferindu-le venituri la limita supraviețuirii, ore de muncă din ce în ce mai multe și pensii de mizerie, statele din UE îi bombardează cu oferte de nerefuzat. În țară, se lucrează preponderent cu medici pensionari, iar în sistem nu mai intră decât accidental vreun rezident.

Criza de medici la nivel mondial, nu numai european, a făcut ca profesia să fie una extrem de căutată. După majorarea salariilor medicilor din spitalele românești, exodul către alte țări s-a mai temperat. A rămas însă o categorie de medici extrem de căutată în afara țării și extrem de batjocorită în România, medicii de familie. Aceștia sunt bombardați în fiecare zi cu oferte care mai de care mai tentante de plecare în alte state, în care să fie tratați cu respect și apreciați pentru importanța pe care o au în comunitate. ”Primesc și eu, și colegii mei tot timpul pe mail oferte de plecare în Franța, în alte țări europene și în alte colțuri ale lumii. Ne spun că ne așteaptă și că vom avea dotarea integrală a cabinetului pusă la dispoziție, că avem la dispoziție cadre medicale medii, că ne așteaptă colegii din spitalul imediat apropiat, că avem o farmacie în imediata apropiere. Mai mult de atât, ne spun că ne vor susține șase luni ca să învățăm limba țării respective, nu ni se vor percepe impozite, că ne pun la dispoziție mașină să ne deplasăm, că avem un venit garantat indiferent de volumul activității prestate în cabinet. Când primești astfel de oferte nu ai cum să nu te gândești să pleci și sunt foarte mulți colegi de-ai noștri care au plecat”, ne spune dr. Alexandru Negruțiu, secretar în Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Hunedoara. Pe lângă toate condițiile oferite, mai sunt și salariile, de 5.000-6.000 de euro, care nu se compară cu cei 3.000-4.000 de lei cu care pleacă acasă, lunar, un medic de familie din România.

Au mai rămas pensionarii

Sute de localități din țară au rămas deja fără medici de familie, iar vârsta medie a celor încă în activitate a depășit de mult timp 55 de ani. Sistemul medicinei de familie a mai rezistat încă pentru că, din cauza pensiilor foarte mici, aceștia sunt nevoiți să lucreze până la vârste foarte înaintate. Acum însă situația este mai gravă decât oricând, iar medicii din diferite colțuri ale țării au început să facă apel la Ministerul Sănătății să ia măsuri de urgență pentru a nu pune în pericol sănătatea populației. ”Biroul Executiv al Colegiului Județean al Medicilor Hunedoara va semnalează o situație dificilă în care se găsesc locuitorii  județului Hunedoara, situație care se va agrava în perioada următoare, determinând modificări dramatice ale indicilor de morbiditate și ale costurilor serviciilor medicale. Din cei 194 medici de familie aflați în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, 60 de medici (reprezentând 31%) au vârsta peste 66 de ani, deci sunt pensionari care își continuă activitatea, 60 de medici (reprezentând 31%) au vârsta cuprinsă între 61 și 65 ani, deci sunt pensionabili, și 45 de medici (reprezentând 23%) au vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani. Această situație poate determina în viitorul foarte apropiat ca un număr foarte mare de oameni să rămână fără medic de familie și va duce la agravarea stării de sănătate a populației, care nu ar mai fi urmărită activ, precum și la depistarea tardivă a majorității afecțiunilor cu implicații majore asupra duratei medii de viață”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății.

Heirupism românesc

Pe lângă toate activitățile și birocrația care i-au împovărat cu fiecare an, medicii de familie sunt aruncați acum și în vaccinarea anti-Covid, care presupune un program de muncă de 13 ore pe zi. ”Mai este o legislație care vine încet, încet să reglementeze activitatea de vaccinare anti-Covid. Programul de bază de la cabinet este de maxim 9 ore, după aceea trebuie să te deplasezi la un centru de vaccinare, unde va trebui să mai activezi încă 4-6 ore. Ceea ce înseamnă 13 ore pe zi și este foarte greu de dus acest program și atunci mulți dintre medici nu acceptă să presteze la centrele de vaccinare. Și mai este și faptul că nu există atât de mulți medici care să acopere centrele de vaccinare. Și atunci ne așteptăm să instituie obligativitatea de a vaccina anti-Covid în cabinetele medicilor de familie, pentru care ne vor plăti cu 18 lei pe serviciu. Iar vaccinarea va trebui făcută după orele de program, pentru că este un alt contract”, ne-a mai precizat secretarul Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Hunedoara, dr.Alexandru Negruțiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
868 afisari

6 COMENTARII

  1. Mare paguba si mare vrajeala.Ce sa faca aia din UE cu contopistii pusi sa indosarieze omul si sa ii treaca in fisa si ultima basina.Poate pleaca si dobitocul ala care conditiona consultatia de vaccinul .Va asigur ca fara astia romanii vor fi mai sanatosi

    • Cu asa „mentalitate ” si asa „limbaj” cred ca nu ai nevoie de medic de familie ci de un medic specialist pentru ” mansarda” !

  2. Noii absolventi au o pregatire teoretica si profesionala care pune in pericol sanatatea oamenilor.
    Mai bine fara ei si e preferabil cu pensionari care au facut carte adevarata si mai au si o experienta care sa ii ajute sa treaca peste impunerile absurde de ordin politic care incearca sa le impunea guvernul PNL, iar pensionarii, avand o pensie nu se lasa intimidati de leprele politice.

  3. Care medici? Cei care au absolvit facultati de medicina infiintate de echipa sudata PSD-PNL in orice targ obscur din tara ?Fara un examen serios si fara o pregatire corespunzatoare Am fost de curand la un astfel de stomatolog si acum trebuie sa ma tratez dupa malprzaxis-ul acestuia.

  4. Cand ,dupa 35 de ani de plata de asigurari de sanatate ,chiar voi avea nevoie de asistenta medicala fii sigur ca nu voi apela la casta voastra de impostori si incompetenti care va incapatanati sa va numiti medici.Adevaratii medici sunt la pensie,profeseaza in particular si sunt foarte cautati , sau au trecut in lumea celor drepti.Au ramas doar oamenii de afaceri care sub parafa sunt doar niste agenti de vanzari pentru mafia pharma.Asa ca plecati unde vedeti cu ochii,nu va duce nimeni lipsa ,poate doar batranii pe care va faceti ca ii tratati de tensiune sau colesterol i care in realitate sunt mai sanatosi decat voi.Mai urlau niste cretine pe la o oficina numita televiziune ca pleaca niste profesori in privat ca le-a taiat guvernul sporul de luna plina.Daca nu am sti cat muncesc astia 4 ore pe zi asteptand sporuri si vouchere ,mai ca ne apuca rasul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger