Ministerul Educației are o mare problemă cu bullying-ul din școli, și nu neapărat cu existența fenomenului, ci cu modul de gestionare a acestuia. Un caz halucinant din Arad, care, cel mai probabil, nu este deloc singular, arată că cei din sistem nu au înțeles că interesul copilului este superior, astfel că elevii devin victime nu numai ale bulling-ului, ci chiar ale sistemului, care îi transformă din victime în agresori, marcându-i pe viață.
Cazul a două eleve gemene, de 13 ani, de la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad, pentru care școala a ajuns să facă demersuri de exmatriculare, este, din toate punctele de vedere, cutremurător. Victime ale bullying-ului verbal încă din clasa a V-a, sub privirile nepăsătoare ale cadrelor didactice, fetele au ajuns să fie puse la zid și să fie acuzate ele însele de bullying, din cauza unei altercații verbale cu o colegă, iscate pe fondul unor vorbe urâte spuse despre tatăl lor decedat.
Raportul de consiliere psihologică dovedește suferințele la care au fost supuse de către colegi, pe fondul unor traume preexistente, după ce și-au pierdut, într-un interval scurt, tatăl și bunicii, de care erau foarte atașate. Altercația verbală, fenomen extrem de frecvent în școli, a devenit faptă foarte gravă pentru diriginta clasei, care a decis să le scadă nota la purtare. Însă chiar diriginta clasei este cea care, fără niciun motiv întemeiat, a refuzat să le ia în excursia clasei pe cele două fete, fapt care arată clar atitudinea celei care ar fi trebuit să gestioneze și să aplaneze conflictele din clasă. Potrivit Planului național de combatere a violenței școlare, printre cazurile de violență a personalului școlii asupra elevilor se numără și favorizarea unor copii în defavoarea celorlalți, precum și defavorizarea evidentă a unor copii, dar astea sunt, probabil, amănunte de neluat în seamă pentru conducerea școlii.
Directoarea ”se jură” că a urmat procedurile
Directorul Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad, Achim Diana, ne-a declarat insistent că a urmat toate procedurile în acest caz, în care, de fapt, se încearcă, pe toate fronturile, exmatricularea celor două eleve gemene.
”Eu, în momentul acesta, nu aș putea să vă dau toate detaliile, pentru că suntem în situația în care sunt implicați minori și vreau să vă spun că școala a respectat toți pașii procedurii. Am și un răspuns din partea Ministerului Educației. Noi am oferit toată documentația. Am fost personal la Ministerul Educației, unde am oferit toată documentația pe acest caz și în acest moment conlucrează mai multe instituții, și DGASPC și CJRAE (Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială), deci este în regulă. Toată lumea este implicată, și Inspectoratul Școlar, și facem eforturi să descâlcim situația. Comportamentul cadrelor didactice este potrivit. Noi suntem o școală în care avem rezultate deosebite la învățătură și la purtare și școala nu amendează copiii, ci amendează niște comportamente. Din punctul nostru de vedere, s-au urmat pașii procedurali absolut în litera și în spiritul legii”, ne-a declarat Achim Diana, directorul Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad.
Aceasta ne spune că se discută acum toate laturile cazului, care ar fi mult mai complex, și că nu ne poate spune nimic pentru că ar fi vorba despre colaborarea mai multor instituții. Reprezentanți ai conducerii Ministerului Educației ne-au precizat că varianta exmatriculării într-un asemenea caz este exclusă, însă, ca în bancul acela, directoarea colegiului pare să spună ”și pe cât punem pariu?”.
Minciuni peste minciuni, de la un conflict verbal escaladat
Consilierul psiholog Mihaela Bercea, de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Arad, care a preluat managementul de caz al celor două eleve gemene, ne spune că vorbim despre un banal conflict verbal care a escaladat într-un mod halucinant și despre multe minciuni. ”Din ceea ce cunosc de la Consiliul profesoral, este o problemă de managementul clasei, la nivelul dirigintei, care trebuia să rezolve aceste conflicte verbale, asta am transmis și directoarei, și mamei, și fetelor. Lucrurile s-au rezolvat cu copiii, acele fete împlicate în conflicte comunică între ele, fac lucruri împreună. Noi, instituțiile, stăm să discutăm lucrurile încă 4 luni de zile pe tema asta și ele, de fapt, și-au rezolvat problemele la nivelul lor. Noi discutăm, toate instituțiile, DGASPC, CJRAE, și nu mergem la esență. Bun, și diriginta ce a făcut? Sunt conflicte punctuale cu alți elevi, la fel cum un diriginte are cel puțin 5 conflicte de genul ăsta zilnic în clasă. Nu există, aici s-a escaladat. Am spus-o tot timpul, niște conflicte verbale au fost escaladate. Cazul nu este atât de complex, sunt multe minciuni în jur, asta am constatat, că tot timpul trebuie să verifici orice situație. Cineva încearcă să prezinte faptele altfel decât sunt, secvențial, prin omisiune. DGASPC nu a susținut varianta școlii, Poliția nu a susținut varianta școlii și vor acum să arunce cumva vina pe CJRAE, care nu intervine, de fapt, într-un conflict verbal”, ne-a declarat consilierul psiholog Mihaela Bercea.
Comportament injurios de cealaltă parte a baricadei
Totodată, consilierul psiholog Mihaela Bercea semnalează că nu a găsit niciun motiv întemeiat pentru care fetele să fie respinse să meargă în excursie, iar comportamentul injurios al dirigintei a fost inacceptabil, mai ales că, potrivit și altor copii, nu este prima dată. ”Am confirmarea de la alți copii din clasă că, într-adevăr, a fost vorba de o înjurătură a dirigintei la adresa fetelor. În clasa aceea sunt alte aspecte, mult mai grave, pe care le-am semnalat directoarei, și nu fetele reprezintă un pericol. La un moment dat am mers la audierea fetelor, cu reprezentanții DGASPC, ai Poliției și eu am susținut acolo că nu discutăm de bullying, în sensul că fetele ar fi agresoare și ceilalți victime. Procesul verbal a trebuit să fie corectat de mine, de cei de la DGASPC, de cei de la Poliție, pentru că nu reflecta realitatea. Anexa 3 la procesul verbal declanșa cazul de bullying la DGASPC și la Poliție, dar anexa 3 nu exista. Directoarea școlii a spus că e înregistrată la CJRAE, dar nu era nimic acolo. Mai mult, în timpul audierilor, reprezentantul Poliției i-a amintit directoarei că, la sfârșitul anului trecut, doi colegi de clasă au spus că abia așteaptă să fie exmatriculate fetele, fără niciun motiv, ceea ce mi s-a părut extrem de grav, pentru că este clar că și-au propus să le persecute pe fete. Și atunci am înțeles că este altă organizare a părinților, cu scopul de a le arunca din clasă fără motiv și am cerut DGASPC să investigheze asta”, ne-a mai precizat consilierul psiholog Mihaela Bercea, de la CJRAE Arad.
Am convingerea că profesorii Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad fac totul pt ca elevii colegiului să beneficieze atât de un act educativ de calitate cât și de protecție și înțelegerea atunci când este cazul.
Problema mare este că în rândurile părinților din păcate au apărut mult prea mulți parveniți! Iar aceștia pun presiune pe cadrele didactice, fac tot posibilul să intervină în actul educativ etc știrbind din autoritatea dascălului!!!
Profesorii de astăzi, eu vorbesc despre cei care predau în special în școlile de prestigiu se lovesc de prea multe ori de acte birocratice și de acei părinți care își văd odraslele că niște semizei, când ei de fapt și de drept sunt niște semianalfabeți!!!
Ăsta este tristul adevăr cu care confruntă astăzi cadrele didactice!!!
E jenant cum unii dintre ei își permit să terfelească imaginea școlii și nu au capacitatea să văd întregul tablou. Nu pot accepta că odrasla este slab la învățătură, fără cei 7 ani de acasă, într-un cuvânt PROST.