AcasăSOCIALAlertă în România! În 10 zile, se blochează ATI-urile

Alertă în România! În 10 zile, se blochează ATI-urile

A început numărătoarea inversă până la colapsul sistemului medical

Cele 1.050 locuri la ATI rezervate pentru Covid vor fi ocupate în circa 10 zile, atrag atenția specialiștii din sistemul sanitar. 5% din infectările cu noul coronavirus se transformă în cazuri grave, care necesită internare la Terapie Intensivă, iar cele peste 2.000 de cazuri pe zi au pornit numărătoarea inversă până la momentul colapsului.

În cele șapte luni de la declanșarea epidemiei de Covid în România autoritățile nu au reușit să se mobilizeze și să se pregătească pentru o creștere a numărului de cazuri. În 27 august, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că avem 1.050 locuri la ATI pentru cazurile grave de Covid, premierul Orban confirmând ieri acest număr, care, din păcate, se dovedește a fi insuficient. ”De acum va începe nenorocirea și acum va fi îngenuncheat sistemul. Dacă ne menținem pe aceste 2.000 de cazuri pe zi, în 10 zile se blochează secțiile ATI.

Sunt zone calamitate care deja sunt depășite și urmează și altele se prăbușească. Să transferi pacienții nu prea ai unde și nici nu prea ai cum, va fi horror. La Spitalul Județean Brașov s-a transmis acum două zile o adresă la ATI Covid că personalul trebuie să presteze opt ore. Opt ore în acel costum este ceva de neimaginat. Ca să bei un pahar cu apă, să te duci la toaletă, trebuie să iei alt costum și nu îl ai. Ce am văzut în Italia mi-e teamă că se va întâmpla și la noi, cu pacienți în stand-by pe tărgi pentru că nu o să avem locuri. Și văd că ni se spune că nu este așa rău, că să vedem, dar nu știu ce așteaptă să vedem. Nu este în regulă deloc”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Instruiri rapide pentru ATI în Europa

Problema cea mai gravă în secțiile ATI este însă criza acută de personal specializat. Unele secții de Terapie Intensivă din țară nu pot fi deschise tocmai din cauza lipsei de personal. Dr. Elena Copaciu, șef secșie ATI Spitalul Universitar, acum medic voluntar la Institutul Matei Balș, ne spune că se vor începe, luna aceasta, cursuri de pregătire rapidă în terapie intensivă pentru medici și asistente. ”Nu știu să existe secție de ATI în țară care să funcționeze cu normativul de personal acoperit. Este un program al Comisiei Europene de training rapid pentru personal medical pentru terapie intensivă, să fie forța de rezervă pentru valul doi de Covid în Europa și sunt înscrise și spitalele noastre. Încep luna aceasta și se termină în decembrie”, ne-a precizat dr.Elena Copaciu.

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară spun însă că aceste cursuri ar fi trebuit începute din lunile aprilie, mai. ”Noi le-am cerut de atunci. Asta este forma de a acoperi lipsa de personal specializat și nu numai de a acoperi lipsa, ci și de a nu-i omorî pe cei pe care îi ai. Pentru că problema este că nu ai cu cine să-i schimbi. Dacă se îmbolnăvește unul, trebuie să-l chemi pe celălat de acasă, care tocmai a ieșit din tură. Când ATI-ul este blocat, toate intervențiile chirurgicale se amână. Și într-un ATI Covid nu mai poți băga pacienți cronici”, susține Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Internarea în spital, obligatorie

Medicii spun că, pentru pacienții simptomatici, internarea în spital este obligatorie, riscurile de agravare a bolii fiind extrem de mari.  ”Sunt presiuni în toată țara pe paturile din secțiile ATI, mai ales în sudul țării. Mulți dintre bolnavii critici au comorbidități, dar sunt și fără comorbidități, care au fie afectare pulmonară severă, fie extrapulmonară severă și nu se poate anticipa cine o să facă forma gravă și cine nu. Este adevărat că cei cu comorbidități sunt mai expuși, dar sunt și oameni pentru care nu ai explicație de ce se agravează. Nu există un tipar, depinde de răspunsul organismului la agresiunea virusului. Părerea mea este că sunt oameni care stau mult acasă după debutul simptomelor sau pe care le ignoră sau care le iau ca pe o răceală banală, ori cu boala asta trebuie să ajungi repede la medic. Acele 48 de ore de internare în spital la debut sunt foarte importante, pentru că se fac niște analize, se măsoară niște parametri, oxigenul, în principal. Oamenii aceștia, dacă nu primesc oxigen suplimentar, sunt greu de redresat, cu risc de evoluție nefavorabilă sau de vindecare cu sechele”, a mai afirmat dr. Elena Copaciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
469 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger