AcasăSOCIALALERTĂ! În magazinele din România s-au descoperit mai multe loturi de carne...

ALERTĂ! În magazinele din România s-au descoperit mai multe loturi de carne de pui cu SALMONELLA

carne de puiCarne de pui crescută în laborator, pe mesele restaurantelor de lux. SUA a aprobat vânzarea

Magazinele alimentare din România sunt luate cu asalt de inspectorii ANSVSA. Mai multe loturi de carne de pasăre infectate cu salmonella au fost puse la vânzare, iar acum inspectorii sanitar-veterinari efectuează controale în toată țara pentru retragerea cărnii infestate de pe piață.

Numărul de alerte, în continuă creștere

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis o amplă acțiune,  ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.

ANSVSA anunță că, față de perioada august-octombrie a anului trecut, în acest an s-a înregistrat, în aceeași perioadă, o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă care implică produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.

Supermarketurile, luate la puricat de inspectori

”Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse, ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora”, transmite Autoritatea, într-un comunicat remis presei.

Totodată, ANSVSA anunță că a fost dispusă și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru aceasta categorie de carnecare se vor analiza în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate.

Autoritatea Sanitar Veterinară precizează că intensificarea acestor controale oficale are rol de a identifica situațiile în care nu sunt respectate cerințele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum și aplicarea de măsuri. Astfel, se asigură că ouăle și carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populației.

author avatar
Alina Costache