AcasăSOCIALALERTĂ! Grecia închide granițele! Ce se întâmplă cu românii surprinși în vacanță...

ALERTĂ! Grecia închide granițele! Ce se întâmplă cu românii surprinși în vacanță la greci

Grecia

Vești proaste pentru românii care își pregătesc bagajele pentru concediul la greci! Elenii au anunțat că vor închide vămile cu Bulgaria, începând cu 1 iulie.

Ministerul Turismului din Grecia a anunțat că singura vamă care va rămâne deschisă este cea de la Кulata – Promahonas. Măsura a luat prin surprindere mulți turiști, printre care și români, aflați în drum spre Grecia. Dintre celelalte puncte de intrare, sunt permise numai treceri din motive esențiale.

„Grecia face următorul pas în restabilirea fluxurilor de călătorie, întotdeauna cu scopul de a proteja sănătatea lucrătorilor din industria turistică, a rezidenților destinațiilor turistice și a vizitatorilor.”, a transmis Ministerul de Turism al Greciei.

Recomandarea lui Răzvan Pascu, cel mai cunoscut blogger de călătorii din România, este „să mergeți cu mașina prin Bulgaria, ocoliți Macedonia de Nord, chiar dacă sunteți din vestul țării și ar fi mai ușor prin Macedonia”.

Se poate ieși din țară prin orice vamă

Cei care doresc să părăsească Grecia o pot face în continuare prin toate punctele vamale disponibile:

1. Кulata – Promahonas;
2. Ilinden – Еxochi;
3. Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion;
4. Zlatograd – Тhermes;
5. Ivailovgrad – Ciprinos;

Experții cred că măsura dispusă de Guvernul Greciei are legatură cu capacitatea redusă de testare a turiștilor care intră în țară. Se pare că avionul este cea mai bună opțiune acum, ținând cont că se va putea zbura și spre insule. Zborurile directe din Regatul Unit și Suedia nu sunt permise (până pe 15 iulie). Toate celelalte zboruri directe sunt permise, transmite Ministerul Turismului.

Nou protocol de călătorie la greci

Guvernul elen a introdus un nou protocol, care cere turiştilor să completeze un chestionar online cu 48 de ore înainte de sosirea în ţară, care conţine datele personale, precum ţara de origine sau ţările traversate în ultimele 15 zile. Completarea chestionarului va fi obligatorie până la data de 31 august.

Pe baza datelor furnizate, fiecare turist va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de codul de bare, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare.

În acest caz, persoana va trebui să se izoleze la adresa furnizată pe chestionar, unde va aştepta rezultatele testului, potrivit noului protocol de protecţie civilă.

author avatar
Andreea Vlad