Cauta

Alertă europeană. Refugiații ucraineni ar putea răspândi bacterii periculoase

Pericol de infectare a spitalelor

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a trimis o alertă țărilor care primesc refugiați din Ucraina privind riscul bacteriilor periculoase, rezistente la antibiotice, numărul de cazuri înregistrat în această țară fiind extrem de mare. În cazul pacienților ucraineni internați în spitalele țărilor gazdă, autoritatea europeană cere izolarea acestora, pentru a preveni infectarea unităților sanitare.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a trimis o alertă țărilor care primesc refugiați și răniți din Ucraina, dat fiind rata ridicată de rezistență antimicrobiană raportată în această țară, în special a bacteriilor gram-negative, întâlnite cel mai mult în cazurile de infecții ale sângelui.

Aceste bacterii sunt foarte greu de înlăturat din infecții, fiindcă membrana lor externă le protejează de antibiotice, inclusiv de peniciline. Astfel, cele mai mari procente de asemenea bacterii înregistrate în Ucraina, potrivit unui raport al Supravegherii rezistenței antimicrobiene din Asia Centrală și Europeană din 2020, au fost  Escherichia Coli, rezistentă la generația a treia de cefalosporine,  Klebsiella Pneumoniae, rezistentă la carbapeneme – o clasă de antibiotice beta-lactamice cu spectru ultralarg de activitate, rezistente la majoritatea beta-lactamazelor și utilizate în tratamentul unor infecții bacteriene complicate, Acinetobacter spp., bacterie rezistentă la carbapeneme, și Stafilococul Auriu, rezistent la meticilină.

ECDC avertizează că pacienții cu răni traumatice, proveniți din Ucraina, pot dezvolta infecții rezistente la antibiotice, tocmai din cauza acestor bacterii. Agenția arată că, în 2015, Cehia a raportat un caz de pneumonie Klebsiella la un pacient rănit în timpul revoluției maidan din Ucraina. Klebsiella este rezistentă la antibiotice, iar tulpinile ei sunt virulente și cu potențial incredibil de mare de răspândire. Klebsiella poate avea un efect devastator asupra corpului, atunci când acesta este slăbit: afectează plămânii, generând pneumonie, poate genera tăieturi în piele și poate afecta învelișul creierului, ducând la meningită.

Izolați de restul pacienților

Totodată, potrivit ECDC, este foarte posibil ca refugiații să fi fost expuși la  bacteriile rezistente la antibiotice în timpul contactului recent cu serviciile de sănătate din țări cu prevalență ridicată a acestor bacterii, fie în țara de origine, fie într-o țară prin care este posibil să fi călătorit în tranzit.

”Furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de aceste riscuri, astfel încât să poată diagnostica și trata în timp util organismele cu rezistență multiplă la medicamente depistate la refugiați, prevenind, astfel, transmiterea în spitale și în alte unități medicale. Pacienții transferați din spitalele din Ucraina sau cu antecedente de internare în spital în Ucraina în ultimele 12 luni ar trebui izolați preventiv și testați pentru bacterii rezistente la antibiotice”, arată ECDC. În mod special, acești pacienți ar trebui testați pentru enterobacterii rezistente la carbapeneme, în conformitate cu reglementările locale pentru prevenirea și controlul infecțiilor din unitățile medicale. În plus, pentru prevenirea infecțiilor și colonizării cu bacterii rezistente la antibiotice, ar trebui implementate strategii pentru prevenirea și controlul infecțiilor multimodale, cum ar fi igiena mâinilor, testarea, precauții de contact, izolarea pacienților (într-o singură cameră sau gruparea acestora într-o singură secție) și dezinfectarea mediului.

Protecție și față de Covid-19

În ce privește riscurile Covid-19 la pacienții ucraineni, spitalele și alte unități medicale ar trebui să asigure măsurile de prevenire a transmiterii SARS-Cov-2, susține ECDC. Acestea includ testarea tuturor pacienților veniți din Ucraina, cu teste antigen rapide, atât la internarea în spital, cât și la intervale regulate pe perioada internării. Totodată, este recomandată purtarea măștilor de înaltă eficiență atât de către personalul medical din spitale, cât și de către pacienții din Ucraina.

Ultimele stiri

  • La lozinci am fi bătut și Suedia. În 1994
  • Bucureștenii rămân din nou fără apă caldă. În ce sectoare se vor face lucrările anunțate de Termoenergetica
  • Florian Coldea, la secția de poliție pentru a semna controlul judiciar. „Am totală încredere în justiție”
  • Senatoarea Gabriela Firea are susținere internațională în campania electorală din București!
  • Doliu în lumea handbalului! A murit legendarul Ștefan Birtalan
  • Accident cu urmări grave, în Turcia: 10 morţi şi foarte mulți răniți – VIDEO
  • Incident în timpul show-ului de modă de la Iași! Cameră de filmat mobilă, căzută peste spectatori
  • Veste șocantă! Actorul Johnny Wactor, cunoscut pentru rolul din „General Hospital”, a murit la 37 de ani
  • Două cutremure în zona Vrancea, în doar câteva ore. Ce magnitudine au avut seismele
  • Belodedici a rămas fără permis, după meciul Generației de Aur: „Au așteptat la pândă. M-au urmărit cu mașina Poliției, cu girofar”
  • Exit mobile version