AcasăSOCIALAlertă de vulnerabilitate la MApN. Demisii în masă din sistemul militar

Alertă de vulnerabilitate la MApN. Demisii în masă din sistemul militar

Soldații români s-au săturat de salariile batjocoritoare din Armată

Surse din cadrul Ministerul Apărării Naționale ne spun că s-a dat o alertă de vulnerabilitate la nivel de țară, după ce s-a constatat că aproape o treime din cadrele militare și-a dat demisia și a plecat din sistem. Mai mult, pe fondul unui deficit extrem de militari, cei rămași nu mai răspund la telefoane în timpul liber, dat fiind că aceștia au sute de ore suplimentare lucrate și neplătite. Într-o încercare disperată de a atenua criza, MApN se chinuie să impună o ordonanță pentru creșteri salariale.

Deși au apărut ceva știri pe site-uri, probabil plătite și alea, prin care se crea senzația că este vreo aglomerație la centrele de recrutare pentru angajarea în Armata Română, realitatea este cu totul alta. Singurii care au bătut la ușile centrelor au fost, se pare, niște bătrânei, care au auzit că se dau niște bani. În rest, la salarii de 1.800 de lei, pentru soldați, și de cel mult 2.800 de lei la subofițeri cu vechime maximă, nu se înghesuie nimeni. Mai grav de atât este că nici cei care fuseseră deja încadrați în MApN nu au vrut să mai rămână pe salariile mizerabile oferite de sistem. Astfel, în ultimii trei ani, 27% din personalul militar și așa insuficient și-a dat demisia, lucru care a creat o vulnerabilitate periculoasă în ce privește apărarea țării, mai ales în contextul actual. În disperare de cauză, Ministerul Apărării Naționale a emis un proiect de ordonanță prin care se mai acordau ceva drepturi militarilor și o ușoară creștere salarială, dar proiectul riscă să nu intre în ședința de Guvern de joi, care este ultima șansă de a fi aprobată. Probleme în avizarea acestui act normativ au venit de la Ministerul Muncii, care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că doar pentru sistemul de apărare se aplică legea salarizării, considerând că este discriminare, deși la acordarea drepturilor salariale în educație, același minister nu a avut de comentat. Nici Ministerul Finanțelor nu s-a arătat entuziasmat de acest proiect, invocând impactul bugetar.

Mai multe plecări

Dacă ordonanța nu va trece, angajații din sistemul militar vor pleca pe capete din sistem. Aceștia sunt nemulțumiți nu numai de salarizarea proastă, ci și de faptul că au acumulat sute de ore suplimentare neplătite. Lehamitea a ajuns atât de mare în Armata Română, încât militarii nu mai răspund la telefoanele date de superiori pentru a-i chema la serviciu din timpul liber și pleacă și de acasă ca să nu mai fie găsiți. Una dintre modificările prevăzute în proiectul de ordonanță al MApN este și majorarea soldei cu 75% pentru munca suplimentară prestată peste programul de lucru, supliniindu-se faptul că nu este posibilă o compensare prin ore libere, dat fiind deficitul major de personal. Totodată, potrivit proiectului de act normativ, soldații și gradații profesionișțti vor avea dreptul la o compensație lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate.

Polițiștii, cu ochii pe MApN

O altă prevedere din ordonanța MApN este cea de actualizare a cuantumului soldei de grad, de care o să beneficieze nu numai militarii, ci și polițiștii. ”Vorbim despre drepturi salariale plafonate la nivelul anului 2009. Dacă ordonanța va trece, tot ce înseamnă solde de grad, de funcție, vor fi raportate la salariul de funcție în plată. În 2009, salariul de funcție la care se făcea raportarea era de 1.050 lei, iar acum se va raporta la cel puțin 1.800 de lei. Majorările vor fi între 70 de lei și 350 de lei, în funcție de vechimea în sistem și de gradul pe care îl dețin”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
88.154 afisari

116 COMENTARII

  1. Vin trupe străine câtă frunză și iarbă cerute de Johhanis pentru că nu mai are cine să-l apere de popor. Așa că nu e o problemă demisia în bloc a cadrelor militare din armata română. La cât erau de prost plătiți nu e de mirare. E nemaipomenit să ai în țară trupe din 30 de țări bine echipate și bine plătite. Întrebarea e de către cine sunt plătite dacă chiar noi le chemăm aici „ca să întărească flancul estic”. Și chiar ne vor apăra pe noi? Ce țară e aia care nu e capabilă să-și plătească și înzestreze propria armată, și cheamă armate străine să o apere? A cui mai e țara aia?

    • @Wolf Edmond
      Wolf….Crazy Wolf….THIS IS ME….ai vazut gunoaiele…pe noi ne-au bagat in urgenta alerta….pandemie…si aceste dejectii ca altfel nu le pot spune….au spalat putina….stii ce inseamna asta…daca au recunoscut oficial ca 33% s-au uschit….insemna ca s-au uschit toti „mercenarii” din afganistan si iraq….au ramas niste domnitze batrane care la comanda culcat executa altceva….
      In 1968….Tata…Cercetator Stiintific in armata…Mama…Tehnician Proiectant….30 zile…adica O LUNA…..nu s-au mai miscat din unitate….si erau CIVILI….vedeti cu soldele si pensiile….acestor eroi viteji…

        • Ba tocmai de aia. Că și pe atunci erau infiltrati proști peste tot. Erau secretari, securiști….

      • Pai mai cap de știucă, acești „viteji” nu au și ei familii de întreținut? Copii? Ratela bănci? Etc etc etc?

      • Sezi blând cei care am fost în Afg. și Irk. suntem tot acolo mai degrabă codașii aia care s-au sustras prin diferite metode de la misiunile încredințate de statul Român au plecat, sa mai cauți și definiția unui mercenar doar pentru cultura ta generala, îți jignești compatrioții in necunoștință de cauză sau poate fi și din pura răutate nu pot sa știu.

        • Ai iesit cu tancul in 2020 sa impuscati cooovidul cind ne tineati inchisi in case? Haimanele ce sinteti!

      • De ce nu te duci tu eroule, pe banii ăștia, vă place să comentați din fotoliile voastre comode. Mergi în aplicații de 30 de zile echipat de luptă pe temperaturi de + 35* C și să-ți plătești și o parte din cheltuielile cu masa că diurna este mai mică decât costurile cu mâncarea etc. Servicii de 24h cât cuprinde fără liberele legale, că de, nu sunt oameni. Nu sunt lași, ci sau săturat să fie batjocoriți de unii ca tine fără pic de cultură, fiind plătiți ca orice muncitor. Aștia au jurat cu viața tu cu ce!?

        • Tu ai depus un juramant militar de te strofoci atat?Astea consuma,nu produc nimic.Armata e a poporului si pentru apararea tarii,nu sa plece in asa zisele misiuni in afara tarii.Aia sant mercenari.

          • Mai cap de p…,tu știi sa faci deosebirea între mercenar și un militar care e obligat sa facă ceea ce face?!Va place ca puteți pleca unde vreți in lumea asta…dar dreptul asta a venit cu niște obligații din partea României….judecați și atât! Ce as mai vrea sa va văd și pe voi,ăștia drepți,pa 45 de grade cu echipamentul complet….nerecunoscători,frustrați și idioți…sunteți buni doar de comentarii!!!

          • Domnule ști ce înseamnă un mercenar? Văd că vorbiți și jigniți militarii cum vreți dumneavoastră. Hai să vă dăm 2000 RON în mână și trăiți. Duceți-vă în aplicații, stați o lună acolo și o să vă văd ce spuneți. Văd că jigniți militarii cum este mai rău. Măcar ați făcut armata? Sau sunteți o domnișoară

          • Esti pe lângă subiect total, habar nu ai despre ce vorbești. Nu știu ce îți închipui tu cu misiunile in afara tarii dar sa știi ca e cu totul altceva decât ce scrii tu aici, așa că, dacă nu știi despre ce e vorba mai bine taci!

        • pai astia de comenteaza pe aici sunt niste nehaliti de borfasi care asteapta sa fie paziti pe gratuitati…. , borfasi care nu stiu de armata adevarata…. .

          • E usor să comentezi când te uiți la televizor !!! Dar realitatea din teren nu se vede la televizor !!

      • Nu pleacă nimeni din cauza războiului. Tu ai sta pe un salariu de 23 milioane ? Acest salariu ,din 2009 a rămas la fel

      • Mai retardatule…
        Ție îți convine…că după…26 de ani…7 luni…și 12 zile…să primești solda 2300 de roni???
        Îți convine sa iei diurna 20 de Ron pe zi…și sa ți se oprească pt hrana 34???
        Mă abțin să îți arunc cuvinte grele…

      • Du-te și lucrează tu cu 2800 de lei pe lună, în care faci de toate, de la femeie de serviciu până la militar, cu riscul să-ți explodeze la fiecare tragere armele din dotare care au o vechime de 40-50 de ani. Succes, de fapt noroc.

      • Comentariu tau arata cât de limitat esti…încearcă sa trăiești tu cu salariile mizere din mapn..sau mai bine zis de ce nu mergi sa te recrutezi dacă ești asa viteaz

        • Fii onest ,drept și responsabil la cele comentate,dar dacă ești Anonim nu reprezinți pe nimeni.Esti nimeni”virtual”cred…nu și în realitate.

    • FALSI JURNALISTI , JEGURI IMUNDE CE LAUDA ZILNIC CLASA POLITICA SI PE SASSUL TRANTOR IN SPECIAL . MAI RAU CA PE TIMPUL DICTATURII CEAUSISTE
      CENZUREAZA LA GREU ZOAIE.COM . ANALFABETII FUNCTIONALI RUSINEA JURNALISMULUI ROMANESC
      TE IA VOMA PE ZIARE.COM

    • Cineva,cândva a spus un mare adevăr,, cine nu este in stare să își hrănească armata lui,o va hrăni pe a altora „

    • Daca dobitocii care au ocupat vremelnic anumite funcții …încasează peste 20 000 lei lunar plus alte drepturi ce ii mai interesează de armata romană!

      • Presupun ca tu esti polițist local facut din fostii gardieni publici.Sau dacă faci parte din structurile M.A.I. ai fost admis de filieră indirecta.Un polițist școlit nu are vocabularul tau incultule.Si Apropo: roaga-te la Dumnezeu daca ai vreunul sa nu trăiești vremurile in care MILITARII iti vor apăra TARA SI FAMILIA.

    • Sunt politist consider că militari nu merita bani mai multi ,dar poliția DA! Noi toată ziua patrula,voi nimic frecați menta Bine va face că va înlocuiește cu străini,sunteți lepre

      • Ce glumeț ești….8 ani de zile nu am frecat menta…. ne-am antrenat că voi să stați liniștiți in caz de ceva! Am salvat vieți pe munți unde voi nu o să ajungeți niciodată… ne-am pregătit să ne dăm viața pentru tara asta care e condusă de oameni fara onoare! Adevărul e că NU producem nimic…dar nici nu luăm șpagă sa închidem ochii la toate nelegile peste care voi treceți cu vederea imediat ce vedeți 100 Ron in actele cerute! In fine …nu toți suntem lafel…așa că respect și onoare MAI!

      • @Preda
        Domnule…ati vazut unde ati ajuns…..trist moment….
        Eu….am colegi in ericsson huawei vodafone rds tkrm….desi nu lucrez acolo….Breasla…”deontologie profesionala”….din astea va spun ceva…nu ne jignim intre noi,,,,nu ne judecam unii pe altii cat muncim sau cat castigam…desi nu avem….”consiliul superior al magistraturii” „colegiul medicilor” si alte asemenea scamatorii „profesionale”
        Domnule…se pare ca realizati unde ati ajuns….va dau si „continuarea filmului”….si politistii vor fi inlocuiti….politie jandarmerie politie locala…tot vorbesc astia de o „politie europeana”….trist….imi pare rau…dar nu mai aveti o tara….asta lasati in urma…..copiilor dumneavoastra….

        • Trol mic ce esti tu, se vede de la o posta dupa….,….,…. ca esti trol🤣🤣🤣, hai sictir Dexter de Rusia 💩😆

      • Băi Preda, ca altfel nu am cum sa iti vorbesc, tu nu ești polițist tu esti diar un prost plătit să provoci ura intre aceste doua profesii. Dacă, printr-o minune, ești polițist afla ca imi este rușine să am colegi atât de cretini.
        Bai proasta satului, sa te bucuri ca militarii nu au de treaba si freaca menta asa cum spui tu, daca ar avea ma-ta, tactu si tot neamul tau de la maimuță până în prezent ar avea de suferit, analfabet functional si consumator inutil de aer ce esti.

    • Este acel stat esuat de care a pomenit,chiar presedintele Johannis.Atata timp cat presedintele recunoaste acest lucru,mai este ceva de adaugat?

      • @Gabriel
        sunt in delir deja oamenii….aia e cu nato….aberatii…poate nu realizati cat costa sa ai o forta expeditionara de asa anvergura in stare de alerta/lupta….vedeti….cruciadele….cat au costat….expeditii de transport…cine le-a finantat…..asa ceva….costa de ordinul miliardelor pe zi doar sa-i ai pe acolo…

    • Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarți în două cete:în smintiți și în misei, Sa în doua temniti large cu de-a silă să-i aduni, Sa dai foc la pușcăriei și la casa de nebuni.

    • La fel ca atunci când eram pașalâc și plăteam bir ca să ne apere. Doar nu degeaba e permis jaful legal în țară.

      • În primul rand noi nu am fost niciodată pasalic iar în al doilea rand militarii profesioniști au depus un juramint și a-s vrea sa vad care dintre cei care critica armata vor răspunde prezent cind va fi nevoie sau veți face coada la frontiera sa dați bir cu fugiții mai voinicilor care va credeți zmei

        • La ce prezent , ce să aperi ? Furtișagurile lor ? Tre să mi fac pașaportul s o șterg , nu se știe ce urmează

    • Credeti ca nato te apara degeaba ? Stiti cat se plateste la canadieni sa ne asigure spatiul aerian .politia aeriana inainte de a incepe putin operatiunea lui,interesativa si vedeti este o suma foarte mare , cu care romania cotizeaza deci sa nu credeti ca nato vine pe gratis

      • @Dodo
        degeaba explici oitzelor adica omuletzilor……sa apere cine are ce apara…EU….boschetar aurolac gunoi NU N-AM NIMENI NIMIC NEGRU….steagul ucrainei rusiei americii israel bulgaria serbia ungaria botswana pe romania….nu prezinta interes pentru MINE…cand n-ai nimic….n-ai nimic de pierdut sau castigat….

  2. Ar fi fost bine daca tanti Claudita, ne-ar fi spus cam in ce constau acele ore suplimentare, adica sa stim cam ce face un tilica infanteristu in orele de program din zilele lucratoare ale unei saptamani si apoi in ce constau orele suplimentare. Iertata-mi fie nepriceperea dar azi munci agricole nexam, santierele patriei duse si ele, caprareala cred ca doar la inceput, atunci de unde coane, de unde ??? Nu cred ca tehnica noua le da batai de cap si nici invatarea comenzilor si a pasului de defilare sant activitatile de capatai. Atunci ??? Actiuni cu alte armate prietene ??? E posibil dar nu tot timpul ca nu au nici azi benzina si alte alea, asa ca raman total mirat. Salariile sant mici… dar unde sant mari (inafara de politicieni) intara asta si apoi ce fel de studii sant necesare sa fii soldat plin in armata romana ??? Va spun eu, minime… deci ???

      • ba mai bine vorbeste cu homosexuali si transgenderii sa se inroleze poate ca le va place

    • @soldat instruit
      Înrolează-te și-o să afli tot ce trebuie ca să-ți dai demisia. Ai impresia că a învăța să lupți e totuna cu a învăța să conduci tractorul, să fumezi iarbă sau să o cosești? Ai o viziune total greșită despre ce se face într-o bază militară, de ce militarii ar trebui să fie corespunzător plătiți și de ce unii dintre ei ajung să-și pună capăt singuri zilelor.

      • alupigus coane. aia de se sinucid sunt cretini. numai niste cretini se pun la dispozitia statului ptr 345 de euro/luna

      • @ Wolf Edmond
        Boss, „soldat instruit” chiar e instruit, le cam știe, e vreun ofițerache de pe la birouri, care în pauza dintre pahare își mai dă filosofic cu părerea pe Facebook. De sub a.c. se vede altfel treaba…

        • Nu știu exact cum este acum în armata asta a noastră dar bănuiesc un pic cam cum ar trebui să fie. Și cred că am dreptate.

      • Ce mama dreaqu se face, vierme, într-o bază militară? Apevist împuțit ce ești!

        • Du-te si vezi ce se face, imbecilule. Nu o sa pricepi nimic ca vazutul nu se face cu ochii acolo. Trebuie sa mai si pricepi, iar tu nu pricepi mai nimic inafara de „papa ca ca somn”, neterminatule

        • Domnule ști ce înseamnă un mercenar? Văd că vorbiți și jigniți militarii cum vreți dumneavoastră. Hai să vă dăm 2000 RON în mână și trăiți. Duceți-vă în aplicații, stați o lună acolo și o să vă văd ce spuneți. Văd că jigniți militarii cum este mai rău. Măcar ați făcut armata? Sau sunteți o domnișoară. Văd un individ care jignește militarul român cum îl vine pe la gură. Asta o fac doar fetițele, niște fetițe care în caz de ceva se bagă la 2 metri sub pământ de frică, dar au pretenția să fie apărați

    • Ia sa te duci și tu în armata sa muncești și sa stai și peste program și după sa vezi ce frumos îți dai demisia.. Mulți au fost ca tine și au comentat pana au ajuns în sistem și după o luna au preferat sa își dea demisia ca nu rezistau.. Și la ce bani primesc soldații pe luna sa ziceți mersi ca se prezintă la program

      • Vierme, au 1100-1200 numai norma de hrană, vierme. DECI SUNT ULTRA-SUPER_MEGA BINE PLĂTIȚI!!!

        • Ești bine? Ai sărit cumva cu parașuta, ai fost scafandru prin ape reci de iarnă, ai mers cu vaporul pe furtună de să-ți borăști toate mațele, ai stat în radiații de să-ți cadă ouăle, ai mers cu tancul iarna sau vara, ai stat în post pe ploaie, arșiță, furună, viscol, ai zburat cu MIG-ul sau cu PUMA să nu știi dacă mai ajungi viu la bază, etc?

          • Te-ai bronzat pe pilon la -10 grade ca sa alinezi o microvela…MW in 15 GHZ?
            Ai carat hexagoane si fiare pe rectoratul Politehnicii?
            Ai condus 10.000 KM intr-o luna doar in interes de servici?
            Ti-au degerat picioarele transpirate in Bocanci Columbia la vreo instalare?
            Ai facut delegatii Singur….pilon….padure…inaltime…iarna…vara…fig….caldura…Nu te cam lasa protectia muncii sa lucrezi singur?
            Era sa cazi vreodata de la inaltime….mars in pilon….glume de instaleri….o data gresesti…am avut noroc….mare noroc?
            Ai facut vreodata 10 site visit cu poze log-uri etc…pana la craiova si inapoi sau pana la constanta…munca…si intoarcere in aceiasi zi…singur?

      • Barbu Gh.MATA CASTIGA MAI BINE PE CENTURA.Cretinule care esti facut din laba si cărat de musca.

    • Dacă ești așa deștept și le știi pe toate ..locurile sunt libere ..pt tine și cei care gândesc ca tine!!!
      Succes in armată nu la povești…

    • Bai, voi nici după 32 de ani nu v-ați dezbarat de gândirea și practicile cazone? Auzi, tilica? Pai noii angajați ca soldați, ce au ma? Voi aveți cumva doua perechi de oua? Poate mulți sunt mult mai deștepți ca voi

  3. 60-80 % din timp militarul executa activitati ce n-au legatura cu instruirea de specialitate- servicii 24 ore neintrerupt la greu, transport, etc
    In definitiv, ca militar tre sa stii sa lupti cu ce ai in dotare, TAB, statie radio, avion, radar sistem racheta etc plus conditie fizica.
    ofiteri slab pregatiti, cum vin din scoala asa raman
    subofiteri cu pretentii ca au facultate facuta la distanta si pe mita
    MAC-ii sau cum le zice acum GSV, GSP sunt baza dar neplatiti si fututi asa ca pleaca din armata
    Comandanti numiti clientelar
    etc

  4. Realizez că masa de comentatori idioți a rămas constantă. Te mai miri de ce infractorul de la Cotroceni a prins și al doilea mandat.

      • Breee, matale ai furat-o tare în armată (dacă ai făcut). Te-a marcat total. Erai probabil nătăflețul companiei, ai rămas frustrat, nu poți să-ți revii. Între timp au apărut tratamente moderne, poți face psihoterapie. Acordă-ți șanse, nu sta șocat pe veci, alienat mic ce ești.

        • @Danielescu
          Da….si EU…mi-am furat-o in armata…..glume cu colegii cu spuma de ras noaptea pe fata….Bine…Nu Ramaneam Dator….Noaptea…GTL….Gaze Toxice de Lupta….
          Ideea e alta…n-am ramas blocat pe „filmul asta”….VEDETI O INFO….Umbrarescu a trimis CNAIR notificare de reziliere pentru toate lucrarile in derulare…
          ATI LITOBE…..AI PRINS-O DL PE ASTA DIN ZBOR
          FALIMENT FOAME FRIG>>>>>>FFF>>>>NU E FOFO…….

      • Dar câți subofițeri au pensie de 4000 de lei pe lună? Îți spun eu, maxim 20% dintre ei.

      • Dar tu Barbule ce meserie ai? Si unde dracu ai lucrat de faci scandal? Ai dormit langa nevasta o viata intreaga si ai pretentii. Sau esti un handicapat care nu a facut armata dar cunoaste sistemul incat sa isi dea cu parerea la orice.

        • Breee, matale ai furat-o tare în armată (dacă ai făcut). Te-a marcat total. Erai probabil nătăflețul companiei, ai rămas frustrat, nu poți să-ți revii. Între timp au apărut tratamente moderne, poți face psihoterapie. Acordă-ți șanse, nu sta șocat pe veci, alienat mic ce ești.

      • Da bah boule e putin, la prețurile și facturile din ziua de azi, aia 4000 ar fi trebuit sa fie minimul net pe economie bah poasta satului. Tu vorbesti de un unchi al tau (cu rude ca tine cine plm mai are nevoie de dusmani bah gunoiule) care a sacrificat multe in viata asta pentru un gunoi de nepot si prost pe deasupra!

  5. Tot ce e legat de Apărarea țării este o mare minciună!!!! Vin la tine cu oferta: îți dau aia, îți dau aia și semnezi contact pe 10 ani. Apoi vin și spun că solda de reduce, că importanți sunt dascălii, medicii, primarii etc. iar peste 30 de ani de muncă când să îți dea pensia pe care ți-au promis-o te trec pe contributivitate! Am fost un mare bou! Luați aminte: nu lucrați pentru statul român! E cel mai mare hoț! Să plătească românii trupe NATO, străine! Aia au salarii și pensii „speciale” pe care nu le contestă tot cretinul! Dacă asta vrea România…..

  6. Tocmai pentru salariul ala mare am ales sa ies la pensie, dacă salariul era raportat la 2022 nu la 2009, cum este acum, cu siguranță mai stăteam, asa am ales sa plec și sa mai fac altceva pe lingă pensie pentru a creste venitul, îmi pare rău că nu am plecat de când îndeplinea condițiile de pensionare și am mai stat 1.5 ani sperând ca se schimba ceva. După mine au mai ieșit și alții din sistem, unii la pensi alții prin demisie, pentru 2300 plus norma, din care dacă prinzi 2 tabere nu ramai cu nimic. Am văzut demisi chiar și la cei noi veniți, alta este realitatea la UM fata de ce le spunea la CMZ-uri despre salarii.

  7. În momentul de față SGP-ii suferă cel mai mult din sistemul militar. Sunt frecați pe la toate gărzile la toate muncile grele și cei care nu sunt din garnizoană abia se descurcă să trăiască de pe o lună la alta. Chiria e vai mama ei, cred că maxim 400 de lei, salariul vai mama lui de vreo 2200, noroc cu norma de hrana care si aia e variabila, oscileaza intre 600 si 1050. Un coleg mi-a marturisit ca el nu mai poate sta asa, se imprumuta de la luna la alta. Daca cu armata asta vor sa apere tara sunt total incompetenți.

  8. Ca sa se ajunga la aceasta stare in armata mai intai trebuie gasita cauza ,EFECTUL l-a prezentat autorul articolului.
    Vezi prima revolta a ofiterilor dupa lovitura de stat din 1989 sub numele CADA !. CEI CARE AU ORDONAT FOC LA ASA ZISA REVOLUTIE ,CEI VINOVATI DE MOARTEA CELOR 1000DE ROMANI DUPA CADEREA LUI CEAUSESCU SUNT AVANSATI ,SUNT BINE MECI !, OFITERII CARE S-AU REVOLTAT AU FOST SILITI SA PLECE DIN ARMATA.
    Pe ce maini a incaput armata ?,pe manile murdare de sange !,pe mainile celor care trimiteau soldatii sa le construiasca vile !,pe manile celor care furau motorina de la centralele termice ale cazarmilor, pe mainile generalilor condamnati pentru fals in acte ,vezi dosarele case pentru generali !.
    Vezi dotarea armatei romane frecatele de rugina ,jafurile F16 la a 4-a mana ,vezi transportoarele Pirania niste harburi !.
    Vezi scoaterea OBIGATIVITATII serviciului militar al tinerilor !,iar recrutarea se face nu din cei cu abilitati militare ci din cei care taie frunza la caini !.
    Vezi si asa zisii doctori scosi de academia lui izmana !,REZULTATELE REALE SUNT MULT MAI TRISTE PENTRU ACEASTA TARA !,cand au emigrat peste 5 milioane de romani ca sa nu moara de foame acasa te intrebi daca unul din ei se intoarce ca sa moara pentru ROMANIA ?, cand ne-am intors la vremea in care ni se cerea sa mai punem o patura ,o haina ca-i prea frig in case te intrebi de ce ?,cand cel mai bun pamant asta udat de sange 2000 de ani e vandut strainilor !,te intrebi ca prostul -pentru ce sau pentru cine mor ?.
    Vinovatii sunt cei care le-au vandut strainilor la bucata si pentru parandarat aceasta tara.

  9. Am lucrat ca militar angajat timp de 7 ani iar din motive familiale am fost nevoit să renunț. După o perioadă de 5 ani am încercat să mă reincadrez dar nu am mai avut nici o șansă am fost respins din start la controlul medical. În momentul când am plecat din sistem am plecat cu garanția oferită de cei din sistem că mă pot întoarce oricând pot în sistemul militar.

  10. Ciuca a distrus armata, si a adus incompetentii de la Craiova
    Prin SMG numa colonei cocosati si dilii, unii parca au 80 de ani, nu stiu ce mai cauta pe acolo

  11. Să desființeze echipa de fotbal Steaua o finanțează din bugetul Ministerului și sa mărească soldele militarilor că în caz de război ei pleacă în linia întâi nu echipa de fotbal…

  12. De ce nu va informati din surse sigure? Citim un articol scris pe genunchi, fara un punct de vedere al MApN, fara date concrete si exacte. Doamna Claudia Marcu, chiar nu sunteti in stare sa faceti un articol credibil? Bateti campii!

  13. Sunt catana batrana,chiar foarte batrana.Accept si apivist.Politicienii de dupa 1990 nu au inteles si nu inteleg ca o armata prost platita,prost echipata,prost dotata nu este armata.Armata a devenit o proasta inspiratie.Observ armata Ucrainei si compar cu pozitia militarilor nostri.Vai de noi.Suntem o prada sigura a oricarui agresor.

    • @CSEJ
      Un comentariu inteligent….asadar un pic pozitiv….adica nu prea rautacios…..
      1.aceasta armata se poate desfiinta…corp ofiteri subofiteri maistri miliatri soldati cam deloc capacitati capabilitati inzestrare cam nimic disciplina ordine regulamente doctrina ce sunt alea
      2.o colonie nu are nevoie de armata politie securitate slava ion ilici iliescu kgb sclav si criminal ca el nimeni nu e
      3.daca e sa va ofer O INFO….vedeti cu lovitura din stat din turcia din iulie 2016…erdogan i-a epurat pe toti din armata cu studii prin afara….sergent sef stat major decat docenti nato…

      • Nu vă puneți mintea cu individul. Profil lombrosian tipic, ochi porcini, față de godac îndopat. Minte puțină. Misiunea lui e să tulbure apa. Lăsați-i p-ăsta și pe barbu gh. să se simtă importanți. Pun prinsoare că în viața reală au valoarea de 2 lei vechi. Niște ratați.

  14. Nu vă puneți mintea cu individul. Profil lombrosian tipic, ochi porcini, față de godac îndopat. Minte puțină. Misiunea lui e să tulbure apa. Lăsați-i p-ăsta și pe barbu gh. să se simtă importanți. Pun prinsoare că în viața reală au valoarea de 2 lei vechi. Niște ratați.

  15. Daca nu mai vor, nu mai vor ! Du-te tu barbule, constantinescule & Co , buni de gura si rai ca dracu . Mergeti voi ma, vitejilor, le stiti pe toate, aveti spirit critic necrutator cind nu va atinge pe voi cu nimic ! Pentru majoritatea , de fel timpiti si prosti, nu le spun decit atit : trageti apa !

  16. În armata SUA, la intrarea în sistem, cadrelor militare le este
    garantat un pachet legislativ format dintr-o lege de salarizare, o lege de pensionare si
    alte drepturi, care nu pot fi modificate ulterior sau abrogate, în defavoarea militarilor
    care au intrat în sistem cu acel pachet legislativ (orice modificare legislativă survine
    eventual doar pentru militarii noi intrați în sistem), statul american dovedind astfel
    maximă responsabilitate în privința predictibilității legislative. În România, militarii
    români sunt puși în fața unor frecvente schimbări legislative, defavorabile acestora, fiind umiliți și supuși oprobiului public.

  17. Avem nevoie de o lege coerentă racordată la standardele de profil militar ale Uniunii Europene și NATO, în domeniul salarizării militarilor activi și a pensiilor militare de stat, care să ofere viitorilor militari predictibilitate, să îi convingă că renunțarea la anumite drepturi și libertăți constituționale va fi compensată de către statul român, și care ar determina o creștere a calității resursei umane, stabilitate și profesionalism. În nici o țară nu o să vedeți rezerviștii militari pensionați, cu obligații militare în caz de asediu/mobilizare/război, umiliți, cerșindu-și drepturile în stradă!

  18. În Armata franceză un câine pirotehnist care detectează explozibili beneficiază de cheltuieli lunare în valoare de 620 de euro, în timp ce un militar român proaspăt absolvent are un venit de 560 de euro(2300 lei) net/lunar, iar solda de grad este aceeași din anul 2009. Pensiile militare în valoare nominală medie de 3500 lei sunt înghețate din anul 2017, valoarea reală fiind astfel diminuată la jumătate, puterea lor de cumpărare ajungând astăzi la 50% , Să apere politicienii țara și averile aleșilor și culeșilor neamului pentru batjocura aceasta, în condițiile în care unui militar îi este interzis să mai aibă un alt job ori să administreze societăți comerciale, având o sumedenie de interdicții și limitări ale drepturilor și libertăților de care beneficiază ceilalți cetățeni, plus riscurile asumate care nu au echivalent pecuniar!

  19. Faptul că meduzele au supraviețuit 650 de milioane de ani fără creier le dă mari speranțe unora care urăsc militarii, absolvenți ai universității Facebook. Puțini oameni, mulți giboni decerebrați. Jalnici agramați!

  20. Ma adresez celor ce invidiaza militarii.Daca credeti ca angajarea in armata e o afacere profitabila dece nu va inghesuiti la portile CMJ-urilor?Armata are un deficit de 15000 si va asteapta cu bratele deschise .

  21. Cum apare un articol deranjat cum hop și băieții de,, serviciu,, postează pentru a distrage atenția de la realitate și a întoarce unii împotriva altora militari , politisti, sector privat.. Ce sa faci serviciul este servici și realitatea este realitate…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger