AcasăSOCIALAlertă de război. Ministerul Sănătății pregătește spitalele

Alertă de război. Ministerul Sănătății pregătește spitalele

Paturile din spitalele militare, rezervate soldaților NATO

Ministerul Sănătății vrea să modifice legea pentru a permite spitalelor din subordinea MApN să împiedice accesul civililor la tratament. Motivul este necesitatea rezervării paturilor de spital și ATI-urilor pentru tratarea răniților care ar rezulta din multitudinea de operațiuni militare NATO desfășurate pe teritoriul țării noastre. Totodată, ministerul va înființa asistența medicală operațională, aceasta având ca scop salvarea vieții personalului militar la declararea stării de război.

Pentru că sistemul medical este pregătit și funcțional doar pe timp de pace, Ministerul Sănătății a luat decizia să-l operaționalizeze și pentru război.

Astfel, prin Legea nr. 95/2006 sunt stabilite principiile de funcționare a sistemului de sănătate pe timp de pace, modul și modalitățile prin care sunt furnizate servicii de asistență medicală pe timp de pace, în situații de dezastre sau de amenințări la adresa vieții și sănătății populației. Sistemul medical militar este complet integrat în sistemul național de sănătate guvernat în cea mai mare parte de cadrul de reglementare al sistemului de asigurări de sănătate. Acest fapt afectează constituirea de capabilități medicale operaționale prin restricții de tip administrativ, de competențe ale personalului medical, de validare și acreditare a formațiunilor medicale de tratament, de organizare și finanțare, susține Ministerul Sănătății.

”Pentru a răspunde situației actuale, determinată de multitudinea acțiunilor militare desfășurate pe teritoriul național, cu implicarea unui număr mare de militari, atât români, cât și din alte țări NATO, în vederea gestionării situațiilor de boală și de accidente cu victime multiple cauzate în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu se impune ca prin ordin al conducătorilor ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să se poată aloca paturi în unitățile sanitare subordonate destinate în acest scop, pe o perioadă limitată și în funcție de amploarea acțiunilor militare”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Sănătății.

Medicină exclusiv militară

Lipsa prevederilor legale care să reglementeze domeniul asistenței medicale operaționale ar crea o vulnerabilitate majoră pentru suficiența sprijinului medical în operații de mare amploare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO, consideră ministerul.

În acest context, proiectul de act normative introduce un nou tip de asistență medicală, denumită operațională, care va fi reprezentat de serviciile de protecție medicală a forței armate, de serviciile de evaluare, tratament și evacuare medicală, de asistență medicală de hemotransfuziologie furnizate de personalul medical militar și auxiliar sanitar militar din Ministerul Apărării Naționale. Obiectivele asistenței medicale operaționale vor fi de prezervare a stării de sănătate, protejării și salvării vieții personalului militar propriu, precum și cel al forțelor participante din cadrul țărilor partenere, care participă, pe teritoriul național și în afara acestuia, la acțiuni militare pe timpul executării misiunilor, operațiunilor și exercițiilor naționale/multinaționale pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război.

Evacuare medicală strategică

Asistența medicală operațională furnizată de personalul medico-sanitar militar și auxiliar sanitar militar din structurile Ministerului Apărării Naționale are ca scop aplicarea actului medical de cea mai înaltă calitate în condițiile specifice mediului operațional caracterizat prin riscul reprezentat de acțiunile continue ale inamicilor, insuficiența resurselor medicale și accesul limitat la  mijloacele de diagnostic și tratament, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. Aceasta cuprinde un nivel tactic, caracterizat prin triaj, măsuri de prim ajutor și evacuare , cu proceduri de salvare a vieții în câmpul tactic, proceduri de chirurgie resuscitativă și de control al traumei, pregătirea rănitului pentru evacuare și evacuarea medicală propriu-zisă, unul operativ, caracterizat prin consolidarea măsurilor de control al traumei, și unul strategic, caracterizat prin servicii de asistență medicală complexe și complete furnizate prin formațiuni medicale de tratament fixe.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.346 afisari

31 COMENTARII

  1. Da. Da. Sa se angajeze si ceva felceri de razboi. Are Ciuca niste nepoate ingramadite de la trara de unde e el.

  2. Foarte bine !
    Sa nu mai stea militarii si familiile lor la poarta spitalului iar inauntru sa misune aia care nini in cele mai urite vise nu ar imbraca haina militara !
    Spitalul militar este pentru MILITARI .
    Ceilalti sa mearga la spitalul civil SAU sa se inroleze ”voluntar”, dupa care sa vorbeasca despre ”pensii speciale ” si alte drepturi !

    • Vlad APV-istule nu intelegi nimic. Pensiile militarilor sunt pensii de serviciu nu speciale trogloditule. Nimeni nu se atinge de pensia mea de serviciu. Am 10700 lei / luna.

      • Armata României apară țara ,nu niste slugoi comandorule! Iti aperi mai tare pensia ,de care o fi ea .

      • Ba gherghisane. AI FOST TOATA VIATA UN PARAZIT INUTIL CARE AI MANCAT DIN MUNCA MEA, RAMAI ACELASI PARAZIT SI LA PENSIE. DACA MI O ZICI P AIA CU TI AI APARAT TARA, TE SCUIP IN OCHI. ISI APARA TARA RUSII DE ATACUL COLONIALISTILOR SUAUENATO. SI CA SA. Daca era unul corect ca mine la conducerea coloniei, toti boii ca tine aveau salariul si pensia minima. ALTERNATIVA OFERITA AR FI FOST MUNCA, PARAZITULE

        • @Florin- Sunt comandor in retragere nu parazit.
          Am fost maior in militie si l-am aparat pe tac-tu de derbedei , am fost comandor la paza de coasta dupa 89 si am aparat granita asa ca merit pensia mea mica de serviciu.
          Si nu scrie prostii ca te pot gasi.

  3. UiTAȚI DE CE SPITALELE MILITARE TREBUIAU DESFIINȚATE DE MULT. LA FEL CUM AU FOST DESFIINȚATE SPITALELE C.F.R.-ULUI, SPRE EXEMPLU.

    DOAR SPITALE CIVILE ȘI MAXIM UNUL MILITAR!

  4. Asta vor ei sa faca “multitudinea de operațiuni militare NATO desfășurate pe teritoriul țării noastre”? Afara cu NATO din Romania! Romania vrea pace, nu razboi, si cu atat mai putin pe teritoriul ei! Nu vrem sa ajungem o tara distrusa asa cum e Ucraina! In loc sa bagam batul prin gard si sa ne alegem cu razboi, e mult mai bine sa stabilim relatii corecte cu celelalte tari, sa fim neutri si asa nu ne va ataca nimeni, si vom trai in pace! De ce sa alegem razboi si distrugere? Pentru ca asa ne dicteaza partenerul strategic?

  5. Nu stiu daca acesta este motivul real insa mi se pare corect asa cum era pana prin anii 70 ca spitalele militare sa fie NUMAI pentru militari. Azi daca te duci ca militar in aceste spitale esti tratat la gramada cu civilii care nu au nici o legatura cu armata. Cand vine vorba (posibil sa vina) ca acesti civili care se trateaza numai prin spitalele militare sa fie mobilizati ca sa-si apere tara se dau repede loviti si fug din tara pe principiul la placinte inainte la razboi inapoi. Deci, sistemul medical militar NUMAI PENTRU MILITARI.

    • Asa este din cauza faptului ca civilii care sustin cu bani pe militari si spitalele lor , nu au coaele asa de mari si grele ca ale militarilor care doar consuma resurse toata ziua. In timp ce prostul de civil cotizeaza mereu si iese la pensie la 65 de ani garbovit de munca.

      • Daca militarii ”consuma resurse toata viata” du-te tu , scirba, la armata si nu mai da din fleanca !

    • Băi, gingirel, vreți spitale numai ale voastre, munciți și le faceți, nu pe banii noștri. Să le întretineți tot din banii voștri, nu ai noștri.

      • N-ai ce discuta cu apevistii, au ochelari de cal, o tin numai pe-a lor. Ca vorba aia, n-au muncit o zi in viatza lor sunt stresati si ies la pensie cam cand ar fi buni de munca da nu au chef de asa ceva. Ce le mai placea cand stateau nesimtitii cu armele calare pe Humvee la Unirii in timpul panduliei, erau mandre mamicile lor de ei ca pazeau democratia…

    • Bai Gigica, spitalele au fost facute de CIVILI. Salariile voastre sunt platite tot de civili, care ies la pensie la 65 de ani, bolnavi si osteniti, in timp ce voi, APV-istii stați beți prin unitate toata ziua și frecați menta, v-am vazut in toata splendoarea vostra in timpul stagiului militar obligatorei, după care ieșiti la pensie la 47 de ani, ca cica ați servit patria. Hai ba, puneti mana de la mana si faceti-va din banii vostri spitale doar pentru militari!

    • Acesti civili nu au salariul tau!!!! In plus, acesti civili iti platesc tie salariul din contributiile pe care le percepe statul! Si daca TU ai ales, de bunavoie, cariera militara, atunci fa ceea ce ai ales!!! Alti au ales alte meserii pe care le profeseaza! Deci nu amesteca lucrurile!!!!

  6. Si marmota era invelita n ciocolata😀😀😀. Baietii au nevoie sa i dea birul stapanului suauenato ca sa i tina n functii. INTRATI BAIETI IAR SI IAR LA ACHIZITII INUTILE DIN BIRURILE PUSE NOUA, POPULIMII. NU E DE AJUNS CA TINEM IN CARCA 80.000 DE PUTORI INUTILE IN ARMATA SI VREO 20.000 IN SECURITATE

    • Foarte bine ai punctat!!! Felicitari, Florin! Apreciez mult comentariul tau! Toate cele bune!

  7. nu mai sunt bani la sanatate ca au fost deturnati si astae acoperirea perfecta sa inchida spitalele. militarii tot la spitale civile municipale vor fi trimisi ca doar alea au heliporturi

  8. NISTE IDIOTI ,DE 34 DE ANI N-AU FACUT UN SPITAL ,DOAR AU MANCAT RAHAT CU TIRIPLICUL !.
    UN NIMENI TRANCANESTE AIUREA !,PREGARESTE SPITALELE DE RAZBOI !!!!!!!!!,PAI IN SPITALE AU MURIT PE PROTOCOALE CRIMINALE MII DE ROMANI LA COVID !,AU MURIT DE INFECTII INFRASPITALICESTI ZECI DE MII !!!,CE RAZBOI VA MAI TREBUIE NENOROCITILOR .
    CAND VOUA VA LIPSESC MII DE MEDICI !!,CAND MEDICII DE FAMILIE SUNT TRECUTI JUMATATE DE VARSTA DE PENSIONARE !!,CE RAZBOI MAI VRETI ?,
    IN ROMANIA SE MOARE DE FOAME ,DE FRIG !,VA TREBUIE RAZBOI ??,SUNTETI TAMPITI .

  9. Militarii sint cele mai mari scursuri sociale niste paraziti si criminali care omoara oameni nevinovati ,nu merita nici un ajutor si nici o pensie ,iar militarii Na to armata de drogati ,pedofili ,homalai si criminali la puscarie cu ei si familia lor de pleava sociala

  10. Nu vreau la spital militar. sunt incompetenti. nu m au bagat in seama la constanta. erau 3 doctorite in camera si cand m au vazut au iesit una dupa alta si ultima a inchis usa cu cheia.
    m am dus peste drum la o clinica privata stomatologica, am dat 5 lei din solda.era in 1998, militar trageri capu midia. doctorul militar al unitatii mele alt incompetent si habarnist.
    desfiintati spitalele militare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger