AcasăSOCIALAlege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe?...

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

cireseCât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață, anul acesta

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.

Vestea bună este că în două săptămâni vor apărea şi cireşele româneşti la un preţ chiar şi de 5 ori mai mic.

Cireşele, 75 lei/kg

Cireșele importate din Spania și Grecia au apărut în mai toate piețele din țară. Deși sunt tentante, oamenii trec neputincioși pe lângă tarabe din lipsa banilor. La Ploiești, un kilogram costă și 75 de lei.

Dar se poate şi mai scump. De exemplu, la Braşov. Ce se găseşte în pieţe acum, sub Tâmpa, sunt doar cireşe de import.

De exemplu, în Piaţa Astra, doar un singur comerciant s-a încumetat să aducă pe tarabă şi astfel de „trufandale”. Marfa provine din Spania, iar preţul de vânzare este de 99,99 lei/kilogram.

Căpşunile sunt mult mai ieftine. Se găsesc chiar şi cu 5 lei/kilogramul, tot de import, din Grecia, însă preţul mediu este de 7 lei/kg în Piaţa Astra. Cele româneşti se vând deocamdată cu 22 lei/kg.

Cireşele româneşti din soiuri timpurii vor ajunge şi ele în pieţe după Paşte, iar recolta este mai mare decât anul trecut, spun pomicultoriii. Preţul lor din piaţă va ajunge la 30 de lei pe kg, potrivit estimărilor.

Cât costă carnea de miel

Dacă anul trecut pentru un kilogram de carne de miel, de la un comerciant din piață, clienții plăteau aproximativ 35 lei/kg, acum preţul este de 40-45lei/kg. În ceea ce privește ouăle, o singură bucată care în 2023 costa 1,25 lei, anul acesta este vândută 1,5-2 lei.

Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine ​​de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea de enzime și hormoni și menținerea funcțiilor corporale.

De asemenea, mielul este o sursă bogată de fier, un mineral important pentru transportul oxigenului în organism și prevenirea anemiei. De asemenea, conține vitamina B12, esențială pentru funcția neurologică, formarea globulelor roșii și metabolismul energetic.

author avatar
Andrei Ștefan