Au sunat din nou telefoanele oamenilor, în judeţele Tulcea, Galaţi şi Brăila. O avertizare Ro-Alert despre „căderea unor obiecte din spaţiul aerian” fost primită vineri seara, în jurul orei 23.40, de românii din aceste zone.
Avertizarea vine după ce a apărut informația că România își mută sistemul de apărare aeriană mai aproape de localitățile de pe Dunăre, din județele Galați și Tulcea, unde dronele rusești atacă depozite de cereale.
Pătrundere neautorizată în spațiul nostru aerian?
Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.
Populația din Tulcea și Galați a fost prealertată. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.
„În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.
Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”, informează MApN.
Armata trimite mai multe patrule în zonă
Armata își adaugă mai multe posturi de observare și patrule în zonă, au declarat două surse de apărare de rang înalt.
Înainte de primirea alarmei, mai mulţi gălăţeni au semnalat faptul că au auzit zgomotului unui avion care a spart bariera sonică.
„Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată, 90 de minute” – este mesajul pe care l-au primit românii din judeţele Tulcea, Galaţi şi Brăila.
Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, mesajele Ro-Alert sunt emise în cazul atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni şi Ismail.
Adăposturi aeriene la Plauru
Experţii susţin că ei nu cunosc niciun caz în care drone rusești complet funcționale să fi intrat în spațiul aerian românesc și că cele trei cazuri cunoscute de drone sau resturi ale acestora care au căzut în interiorul țării nu au implicat explozibili.
Ce măsuri au luat autorităţile noastre după ce dronele au început să cadă şi pe malul românesc al Dunării? A construit acum două adăposturi antiaeriene în micul cătun românesc Plauru, la doar câteva sute de metri de Izmail, iar locuitorii din zona mai largă primesc alerte pe telefoanele mobile atunci când dronele rusești sunt detectate îndreptându-se în direcția lor.