AcasăSOCIALAlarmă în Europa. "Abuzul de polisubstanțe" și “cocaina roz”

Alarmă în Europa. „Abuzul de polisubstanțe” și “cocaina roz”

Consumatorii europeni de droguri iau cocktailuri din ce în ce mai diverse de stimulente, analgezice și tranchilizante

Consumatorii europeni de droguri iau cocktailuri din ce în ce mai diverse de stimulente, analgezice și tranchilizante, în timp ce „abuzul de polisubstanțe” devine o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică, a avertizat EMCDDA, agenția UE  de monitorizare a drogurilor.

Tendința cuprinde atât persoanele care amestecă în mod deliberat opioidele cu tranchilizante precum Valium, cât și cele care consumă fără să vrea amestecuri periculoase precum așa-numita „cocaină roz” și alte produse noi oferite de bandele de traficanți de droguri, relatează Financial Times.

Alexis Goosdeel, directorul agenției cu sediul la Lisabona, a declarat că utilizarea tot mai frecventă a două sau mai multe substanțe în același timp sau în succesiune face parte dintr-o problemă de proliferare a drogurilor care se răspândește „peste tot”.

„Niciodată nu am avut atât de multe droguri disponibile în Europa”

„Niciodată nu am avut atât de multe droguri disponibile în Europa”, avertizează Goosdeel. “Avem cea mai mare cantitate de droguri care a sosit vreodată și, în același timp, avem o cantitate foarte mare de droguri care sunt produse în Europa.”

Canabisul este pe primul loc. Se estimează că aproximativ 22,8 milioane de persoane din UE – 8% – dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani au consumat acest drog în ultimul an.

Cocaina este pe locul al doilea, fiind consumată de aproximativ 4 milioane de adulți. Cel mai frecvent utilizat opioid ilicit este heroina.

Dar Goosdeel a precizat că această creștere a „abuzului de polisubstanțe” a fost marcată de prevalența opioidelor sintetice, inclusiv fentanilul – cauza a sute de mii de decese și a unei crize fără precedent în SUA – și a tranchilizantelor precum Valium și Xanax. Agenția a declarat că opioidele au fost găsite în 74% dintre supradozele fatale. Goosdeel a adăugat că autopsiile au dezvăluit adesea și prezența tranchilizantelor.

Luna viitoare, EMCDDA, activă de 30 de ani, va fi redenumită Agenția Antidrog a Uniunii Europene și va obține un mandat mai larg, pentru a monitoriza consumul de droguri, a anticipa noi amenințări și a dezvolta măsuri de prevenire și tratament.

Pink cocaine – ketamină și ecstasy

Abuzul de polisubstanțe are o istorie îndelungată, inclusiv consumul de cocaină cu alcool. În anii 1990, unii consumatori de droguri care au luat MDMA, sau ecstasy, au folosit heroină pentru a atenua senzația de depresie ulterioară.

De asemenea, unele persoane consumau, fără să știe, substanțe care conțineau un amestec de droguri pe care producătorii și traficanții le denaturau în mod deliberat.

În Europa, “Pink cocaine”  ar conține ketamină și ecstasy. Agenția urmărește, de asemenea, „tranq-dope”, care amestecă opioide sintetice și un sedativ pentru animale numit xilazină, găsit pe piața ilicită a drogurilor din Regatul Unit.

Pe lângă fentanil, un alt grup de opioide sintetice periculoase, cunoscute sub numele de nitazine – uneori vândute sub denumirea de „heroină sintetică” – au o prezență tot mai mare pe continentul european.

author avatar
Radu Jacotă Redactor