AcasăSOCIALAjutor de la stat pentru facturile la curent și gaze. Cine sunt...

Ajutor de la stat pentru facturile la curent și gaze. Cine sunt beneficiarii

facturaAjutor de la stat pentru facturile la curent și gaze. Cine sunt beneficiarii

Peste 400.000 de familii vor primi ajutor, din această toamnă, pentru plata facturilor la energie și gaze care au explodat în ultimul an. Banii vor fi acordați pe criteriul venitului, dar și a consumului.

Energia electrică costă acum mai mult cu 25% mai mult faţă de vara anului trecut, arată datele statistice. Din acest motiv, cei mai vulnerabili consumatori, cu venituri mici, au acumulat restanțe uriașe. Legea consumatorului vulnerabil, care ar intra în vigoare în octombrie sau noiembrie, prevede acordarea de subvenţii la plata facturilor românilor cu venituri mici.

Guvernul estimează că sunt 400 de mii de consumatori vulnerabili – ei vor putea primi ajutor şi pentru plata electricităţii, dar şi a gazelor. Vor fi discutate mai multe criterii în baza cărora să fie dat ajutorul. De pildă, în funcţie de venit, de aceste ajutoare ar putea beneficia cei care au un venit de cel mult 810 lei de persoana în cazul familiilor şi aproape dublu pentru persoanele singure.

Reducerea se va aplica pe factură

Cea mai solidă variantă la care se lucrează la această oră, potrivit surselor Antena 3, este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu. Pe de o parte, 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51kw/lună. Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an.

Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil. Se pare că ajutoarele de la stat vor fi de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. La gaze ar urma să fie o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent care variază de la consumator la consumator. Reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat.

author avatar
Andreea Vlad
690 afisari

1 COMENTARIU

  1. Că tot ce fac ăștia e doar gargara ,singurul lucru cert e că vor lăsa liber la furat din buzunarele cetatenilor către distribuitorii care vor manca cu adevărat banii lui catu. ăla dovedit penal de la înscăunare!!! Nu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger