AcasăSOCIALAi grijă la pepenii din supermarket! Alertă! Ce au descoperit specialiştii în...

Ai grijă la pepenii din supermarket! Alertă! Ce au descoperit specialiştii în aceste produse

Alertă alimentară privind pepenii din supermarket! Mai multe astfel de produse au fost retrase de la raft după ce s-a constatat că au concentraţii mari de metomil, un pesticid extrem de periculos.

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o avertizare de sănătate după ce s-a descoperit un lot de pepeni verzi în care s-a găsit un nivel semnificativ de metomil, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, care ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor.

Pepenii, importaţi din Maroc

Pepenii verzi interceptați proveneau din Maroc și conțineau urme de insecticid într-o proporție mai mare decât cea admisă pe piața europeană. Mai exact, aceste fructe s-au dovedit a avea o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm atunci când Limita lor Maximă de Reziduuri (LMR) este stabilită la 0,015 mg/kg-ppm, relatează FACUA.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică specialiştii.

Sistemul nervos, afectat?

„Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce mâncau pepenii cu pesticid.

Prin urmare, tone de pepeni au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor după ce s-a constatat că au concentraţii mari de metomil, un pesticid extrem de periculos.

author avatar
Andrei Ștefan