AcasăSOCIALAgricultorii, la un pas de răscoală: ”Cuțitul a ajuns la os, țara...

Agricultorii, la un pas de răscoală: ”Cuțitul a ajuns la os, țara fierbe!”

Fermierii amenință cu gesturi extreme

Fermierii amenință cu gesturi extreme dacă Guvernul nu va acorda despăgubirile pentru culturile calamitate din primăvara anului trecut. Aceștia susțin că, fără banii promiși de Guvern, 20.000 de agricultori vor intra în faliment și un milion de hectare de pământ vor rămâne necultivate.

Organizațiile fermierilor români au adresat un ultim apel disperat parlamentarilor pentru a vota un amendament la Legea Bugetului care includea și suma promisă pentru despăgubiri, însă acesta a fost respins.  ”Disperarea fermierilor va fi din ce în ce mai mare și îi va mâna spre gesturi extreme, manifestații și acțiuni incontrolabile spontane și/sau organizate, atât la nivel local cât și la sediile administrației centrale. Pentru garanția asigurării hranei populației, cu certitudine se pot găsi soluții imediate! Amendamentul la Legea Bugetului pentru 2021 privind suplimentarea bugetului MADR cu suma de 1 miliard de lei este absolut necesar pentru acordarea despăgubirilor în cazul culturilor de primăvară afectate în anul 2020 de seceta pedologică fără precedent în ultimii 50 ani! Sectorul agro-alimentar autohton, care aprovizionează cu hrană populația, trebuie să rămână un sector economic strategic, de interes național pentru guvern și pentru legislativul României. În cel mai scurt timp, vor deveni vizibile repercusiunile lipsei de coerență și neducerii la îndeplinire a angajamentelor asumate față de fermierii României. Dezastrul va fi cuantificat total până la 30 iunie 2021, cu efect asupra veniturilor pe care le va genera acest an agricol în PIB-ul țării”, se arată în solicitarea adresată Parlamentului de către organizațiile fermierilor români.

”Fermierii nu uită”

”Vă prevenim că fermierii nu uită!”, au scris reprezentanții organizațiilor fermierilor români, care au arătat că așa cum își amintesc cu apreciere și eternă gratitudine de un bărbat politic care și-a asumat, prin implicare și promptitudine, salvarea agriculturii românești în 2007, într-un alt moment de cumpănă, la fel vor ține minte și pe cei care au adus grave prejudicii acum.

”Este o solicitare legitimă să se aprobe amendamentul de a acorda despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă primăvara trecută, pentru ca să putem relua ciclul de producție și a da din nou pâine țării! Este ziua în care puteți să arătați că mai meritați o șansă, că fermierii care v-au votat nu au greșit și că vă pasă de reziliența sectorului agro-alimentar și de sustenabilitatea producerii de hrană de calitate superioară la prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru producătorii autohtoni. Dacă sursele concrete de finanțare indicate de inițiatorii amendamentului pentru prevederea sumei necesare pentru acordarea despăgubirilor aferente culturilor de primăvară calamitate nu sunt suficiente, atunci veniți cu surse suplimentare, dar preveniți în ultimul ceas intrarea în colaps a fermierilor ale căror afaceri sunt puse pe butuci”, se mai precizează în scrisoarea adresată Parlamentului.

Firmele străine preiau afacerile

Reprezentanții organizațiilor fermierilor avertizează că, fără aceste despăgubiri,  20.000 de fermieri vor intra în faliment. ”Aceștia vor fi executați silit și își vor pierde afacerile și casele, iar fermele vor fi preluate de firmele de inputuri, de bănci și de fondurile de investiții, adică de străini, că ei au bani. Fermierii au bilete la ordin semnate pentru bănci sau pentru furnizorii de inputuri, pentru că au așteptat despăgubirile promise de Guvern și acum vor pierde tot. Și asta în condițiile în care despăgubirile care ar fi trebuit acordate nu reprezentau decât 30-35% din cheltuielile efectuate de agricultori. Și mai grav este că nu se vor mai însămânța un milion de hectare, cu grave consecințe asupra securității alimentare a României”, ne-a declarat Florentin Bercu, directorul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
999 afisari

13 COMENTARII

  1. Ma daca atatea zeci si sute de mii ies in strada, milioane de angajati la stat, cine mama naibii i au votat pe astia, ca nu inteleg? Gunoaiele astea de la guvernare, vor sa distruga si ultima farama din capitalul romanesc, agricultura. Astia am impresia ca pe la o masa cand ciocnesc un pahar, nu spun noroc, ci spun moarte romanilor

  2. Fierbe,pe dracu.Mergeti prin satde la rascoalae ,ii gasiti la mici ,bere si pacanele.Aia putini,dar fraieri mai si muncesc.Ce 1907 ,n-are nici o legatura.

  3. Cenzura la National si cam in toata presa e prezenta de la asazisa stare de urgenta.Facatura covid le-a pus baietilor cu inclinatii totalitare in mana instrumentul cenzurii .In timp ce seful lor putin cuvantator urla pe unde are ocazia ca traim in democratie.Sictir.

    • Pai tocmai pe baietii cu inclinatii totalitare ii luasem la perpoules , iar cu alte ocazii inclusiv pe seful lor putin cuvantator . Spuneam ca vor sa instaureze foametea si gulagul satanic in Romania. Asadar si prin urmare nu am inteles ce nu-i convine cenzorului, daca tot ne arata ca lupta pentru dreptate si adevar.

  4. Fermierii nu uită ???. Ba au uitat, l-au uitat pe Dragnea, care a făcut atâtea facilități pentru ei, si nu au făcut un minim gest, să meargă la vot si asigure astfel continuitatea programelor inițiate de acesta si puse in practică de Petre Daeea. În loc sa-i ajute să rămână la putere, ei sau urmașii lor din PSD, nu sau deranjat să meargă la vot, era tare greu, si acum culeg roadele. Pentru 4 ani nici de mămăligă nu au pus-o, că nu mai au nici măcar făină.

  5. Si lui Ceausescu i-am facut la fel.Dupa ce a mutat prostimea din bordeie la oras ,le-a dat o paine de mancat ,le-a facut copiii care umblau rupti in fund ingineri si doctori ,in decembrie 89 eram fericiti ,prostiti de propaganda cu abtibilduri a Europei Libere,ca am scapat de „odiosul dictator si sinistra sa sotie”.Asta facem ,noi romanii,de 2000 de ani incoace,mereu muscam mana care ne hraneste.Fermierii sunt si ei tot romani.

  6. Secetă, păi, da. Că, sistemele de irigații, le-am distrus ȘI pe alea. Dar cîte nu am distrus în ultimii treizeci de ani? Cine i-a tolerat și îi tolerează pe groparii României, plătindu-i și gras, pe deasupra, in loc să le zdrobească scăfîrlia? Noi.

  7. Hunii autonomi de laba ar putea salva cartoful harcov daca padurea au desertificat-o. Iar premierul Ciomu Pârțu trebuia sa continue program tomata pt a salva samanta romaneasca cu miros de rosie coapta la soare si nu de plastic ars ca rosia din azoti turcesti. O banca de seminte ar face un Pnl ist traditional si nu un criptomarxist.

  8. Aia erea tara cartofului precum eram odata granarul ioropi. Acum am ajuns mitomanii lui Pârțu si manevra brontozaurului 🦕
    draga Stolo.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger