Cauta

Afaceri cu banii bătrânilor din azil. Autoritățile, prinse cu sume importante de bani dosite ”în sertar”

Banii vârstnicilor, ”ascunși” de autorități

Curtea de Conturi a depistat ilegalități uriașe la instituțiile publice, care au fost prinse cu banii nedeclarați ce aparțineau, de drept, bătrânilor din centrele de asistență socială, sau rudelor vârstnicilor decedați. Pentru moment, a fost sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București , însă este nevoie de o extindere a cercetărilor în toate direcțiile de asistență și protecție socială din țară.

Auditul desfășurat de Curtea de Conturi la Primăria Sectorului 2 a Municipiului București a scos la iveală ilegalități flagrante, care au și fost urmate de sesizarea organelor competente. Astfel, inspectorii Curții de Conturi au depistat că nu a fost înregistrată în evidența operativă și contabilă suma de 903.000 lei aparținând persoanelor asistate internate în cadrul centrelor de asistență socială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, din care suma de 285.885 lei reprezintă bani aparținând persoanelor decedate, păstrate în casierie fără a fi consemnate în registrul de casă și fără documente justificative.

În etapa de planificare a auditului financiar a fost identificat un risc specific de denaturare semnificativă prin neînregistrarea și nedepunerea de către DGASPC Sector 2 în contul disponibil pentru sume de mandat și sume în depozit a sumelor de bani aparținând asistaților decedați în anii precedenți și a celor îngrijiți în viață, reprezentând diferența de 40% din pensia înscrisă pe talon și contribuțiile lunare de întreținere de 60% achitate, contrar prevederilor legale. În timpul misiunii de audit, DGASPC Sector 2 a sesizat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București –Serviciul de Investigare a Criminalității Economice cu privire la abaterea constatată și a depus la Trezorerie suma de 285.885 lei, reprezentând banii aparținând persoanelor asistate decedate, și suma de 672.406 lei, reprezentând banii aparținând persoanelor asistate în viață.

Premize pentru sustragerea banilor

Curtea de Conturi a acuzat neraportarea unor active și datorii reale în situațiile financiare întocmite la 31.12.2023, crearea premizelor pentru sustragerea valorilor bănești aparținând terților neînregistrate în evidența operativă și contabilă, pe de o parte, și, pe de altă parte, diminuarea resurselor bugetului de stat prin nevirarea veniturilor de 72.098 lei și 80 de dolari. Curtea de Conturi a dispus către DGASPC Sector 2 depunerea la Trezorerie pe tot parcursul exercițiului financiar a sumelor reprezentând diferențe de pensie ale persoanelor asistate până la ridicarea lor de către cei în drept și înregistrarea tuturor sumelor din evidența contabilă.

Totodată, s-a dispus virarea sumei de 72.098 lei și 80 de dolari în contul de venituri, la împlinirea termenului prevăzut de art.1137 din Codul Civil, respectiv în termen de 1 an și 6 luni de la deschiderea moștenirii, în cazul nerevendicării lor legale. Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri, Curtea de Conturi a cerut impunerea ca o condiție obligatorie la internarea asistatului să fie încheiate de către aparținători/susținătorii bolnavilor fără discernământ acte de curator sau tutore pentru a putea primi diferența de pensie a asistatului social.

Contracte cu dedicație

O altă neregulă uriașă descoperită de Curtea de Conturi la Primăria Sectorului 2 a fost nerespectarea de către Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2 a principiului tratamentului egal în derularea procedurii de licitație deschisă în anul 2022 pentru achiziția de lucrări de reabilitare și modernizare a imobilului Grădinița Steluța. Consecința a fost reducerea finanțării nerambursabile cu 25% din valoarea contractului de lucrări atribuit, de către autoritatea cu competențe în gestionarea fondurilor europene, și diminuarea veniturilor cu suma de 1.256.061 lei, din care suma de 702.396 lei aferentă anului 2023.

Reducerea finanțării cu 25% a fost aplicată pentru modificarea criteriilor de calificare și de selecție sau a specificațiilor tehnice după data de deschidere a ofertelor sau aplicarea incorectă a acestora prin acceptarea unei oferte care nu îndeplinea toate cerințele din documentația de atribuire, dar și prin răspunsul selectiv la doar unele dintre solicitările de clarificări anterior depunerii ofertelor. Pentru aceste fapte, s-a aplicat doar o sancțiune de 5.000 de lei.

Ultimele stiri

  • Catastrofa Air India, o sinucidere?
  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Exit mobile version