AcasăSOCIALAfacerea ”pantoful” la MAI. Prețuri de trei ori mai mari plătite de...

Afacerea ”pantoful” la MAI. Prețuri de trei ori mai mari plătite de minister

Pentru pantofii polițiștilor s-a bătut palma. Restul echipamentului, în stand-by

Într-un proiect de ordin de ministru, Lucian Bode a amânat cu trei luni tăierea normei de echipament la polițiști. Motivul invocat a fost pandemia, care a întârziat materiile prime pentru noile uniforme, deși nici acum nu au fost scoase la licitație. Adjudecați au fost însă pantofii și ghetele, unde s-a căzut la pace, în sensul că MAI a plătit prețuri de trei ori mai mari pentru aceștia.

Licitațiile pentru încălțămintea polițiștilor din noile echipamente s-au desfășurat într-un mod absolut halucinant. MAI a cerut un preț maximal, iar câștigătorii au oferit exact acel preț, ajungându-se ca o pereche de pantofi simpli de piele să coste de trei ori mai mult. Potrivit Sindicatului Polițiștilor Europol, începând din acest an și până la finalizarea echipării personalului MAI, S.C. LENOX PROD S.R.L. va produce și livra pantofi intervenție iarna bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 400 lei, pantofi intervenție vara bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 364.55 lei,  ghete intervenție iarna bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 444.54 lei și ghete intervenție vara bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 405.04 lei.

”După cum se poate observa, prețurile sunt maximale, în conformitate cu previziunile specialiștilor din cadrul Direcției Logistice. Celălalt câștigător al licitației este S.C. MEDIMPACT S.A., care va produce și livra pantofi din piele iarnă/vară bărbați – maxim 100.000 perechi la un preț unitar de 263.03 lei, pantofi din piele iarnă/vară femei – maxim 24.000 perechi la un preț unitar de 228.57 lei, ghete din piele – maxim 50.000 perechi la un preț unitar de 289.08 lei și cizme din piele – maxim 12.000 perechi la un preț unitar de 353.78 lei. Nici aici nu avem surprize, prețurile fiind maximale, conform sumelor estimate în caietul de sarcini, semn că și aici procedurile de licitație au mers ca <<unse>>”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Obligați să cumpere uniforma completă

Sindicaliștii susțin că uniforma completă, de la șosete până la șapca sovietică, va fi cumpărată obligatoriu de toți angajații MAI, chiar dacă mulți dintre aceștia nu au nevoie de așa ceva. De exemplu, polițiștii de la Judiciar și angajații din structurile suport lucrează în civil, polițiștii de la structurile de acțiuni speciale folosesc combinezoane specifice, iar conductorii de câini au alt tip de uniformă. ”Dar lucrurile sunt destul de clare pentru noi, cineva trebuie să vândă 75.000 de șepci pentru polițiști, 100.000 de perechi de pantaloni, 100.000 de pantofi de iarnă, 100.000 perechi de ghete, 100.000 de pantofi de iarnă și cifrele pot continua. La pantofii de piele se merge pe varianta achiziționării a 100.000 de perechi, când se pot folosi pantofii de la uniforma actuală, că tot la fel sunt. De ce trebuie să cumperi, din nou, pantofi, mai ales că polițiștii poartă doar pantofii de intervenție? Și uitați-vă la prețuri, pantofi de piele 263 de lei, iar dacă vă duceți la un producător român de pielărie o să vedeți la magazinul fabricii că se vând cu 80-90 de lei perechea, hai să zicem 100 de lei. Iar toate licitațiile au fost adjudecate la prețul maxim pe care l-a lansat MAI. În plus, la o cantitate atât de mare, prețurile ar fi trebuit să fie foarte mici”, ne-a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Restul uniformei mai așteaptă

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de ordin de ministru, contextul economic mondial determinat de pandemia de Covid-19 a generat întârzieri semnificative în furnizarea materiilor prime și a materialelor necesare confecționării articolelor de echipament din compunerea uniformei de reprezentare și ceremonialuri, respectiv de serviciu a polițiștilor, fapt ce a condus la decalări ale termenelor estimate pentru achiziționarea produselor. Și asta în condițiile în care nici nu au fost elaborate caietele de sarcini și nici licitații nu s-au făcut, ca să invoci astfel de dificultăți. Explicația reală este însă legată de bătaia pe aceste contracte grase, pe care cineva trebuie să le câștige.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.052 afisari

12 COMENTARII

    • @maxtor
      le da statul,adica prostii,norma de hrana,adica halimos,le da tinuta,adica toale,le da si bani de chirie sau ii tine prin camine gratis,le da si solda,unii se pensioneaza la 39 ani cu 7.500 lei pe luna si tot nu e bine.asa e cand ti se uraste cu binele,vorba CUIVA….numai femei nu le-a dat,asta era acum 50 ani,acum si amante,oricum astia de la stat se combina intre ei,ban la ban si situatie la situatie…..la multi ani.CU EXECUTARE 40 ANI.INCEPAND DIN SEPTEMBRIE 2022.

    • ZIARE.COM SITE-UL JEGURILOR PROPAGANDISTE LING IN COOR PUTERNIC CLASA POLITICA SI CONDUCATORUL SSUPREM

      ZOAIE.COM RUSINEA PRESEI ROMANESTI . CENZUREAZA SI INJURA CITITORII . ANALFABETII REDACTIEI , FALSI JURNALISTI , COPISTI DE PE INTERNET NU SUNT IN STARE SA SCRIE UN ARTICOL
      ZIARE.COM ESTE UN SITE DE PROPAGANDA LA ADRESA POLITICIENILOR SI CLASEI POLITICE CORUPTE ROMANESTI CE LAUDA ZILNIC MAFIOTII SI SASUL PUTUROS , ACEASTA CLIKA DE IMPOSTORI CE AU JEFUIT TARA

  1. C.V.I., după fata ta de prost, n-ai fost capabil sa intri în M.A.I.. Nu fi invidios. Statul le da lor de toate și ei îți dau ție „plăcuta suedeza”.

    • @Vasi
      se schimba si meniul la popota.se abroga mamaliguta cu branza si smantana….se consuma energie pentru fierberea mamaligii…pnrr….si se trece la braga cu apa…sa aveti pofta…
      Șaptezeci la sută din produsele alimentare de bază provin din import.Că în 2021 deficitul comercial la produse alimentare a crescut cu aproape 50% și că a ajuns la patru miliarde de euro, dintr-un total de importuri de trei ori mai mare. Că avem un deficit comercial pe produse alimentare foarte mare cu țările din jur. Numai cu Ungaria acest deficit urcă la aproape 700 de milioane de euro. Și nu mă refer la portocalele din Jaffa sau la măslinele din Grecia. Ci la mere, struguri, cireșe, la lactate și produse din carne. Chiar și la produsele procesate din cereale.
      Sursa: Facebook Varujan Vosganian

  2. @Vasi
    Tu nu stii cata „placuta suedeza” prin dinti v-au dat suedezii…..ia cauta tu…o datorie istorica pe care o avea romania la suedia…cum s-a platit ea….un producator suedez de echipamente de telecomunicatii….e spre 2 miliarde euro placuta suedeza care v-ati luat-o de la suedezi de prin 1997 incoace….stii ce ma amuza acum….cei din mai….ar trebui sa fiu rau inutil,,,,dei de la stat….a lu statu….gostatu….au copilasi ,ca ei se imperecheaza intre ei la statu degeaba, de 1….3..7 ani….o sa ajunga fiare vechi ca mine in 40 ani….si nici nu vor apuca sa fie grasi ca mine…vor suferi de inanitie pe viata….asta ma distreaza acum….hai noroc si la mai mare…..FOAMEA cat „maica rusie”……

  3. Traiasca afacerile lui Dospescu si acelor ce l-au impus!
    Ce as mai infunda puscariile cu ei !

  4. Păi zi-ne Claudio a cui e firma, să nu căutăm cu toți pe Google. Ardem curentu’ de pomană-n servere.

  5. Eu zic să ne spună Andreica unde sunt magazinele fabricilor cu 70 lei perechea de pantofi din piele să mergem să cumpărăm de acolo, deoarece ultima dată am cumpărat dintr-un magazin de la un mall pantofi cu 320 de lei perechea. Adevărat, pantofii luați en gross puteau să fie mult mai ieftini dacă se negocia prețul la poarta fabricii. Cumpărarea cu 400 lei perechea este o afacere, mulți bani, probabil, vor intra în buzunarul cuiva, și uite cum vor răsări niște vile pentru unii chestori din MAI. Aloooo!!!!, DNA, poate faci o verificare, ca și Consiliul concurenței și alte instituții care papă bani de la buget.

    • Sa ne spună Andrei a cât este comisionul și cine sunt cei care-l încasează. Restul, economie de piață, cine poate oase roade. 🤣🤣🤣

  6. Bateți câmpii cu 80-90 roni perechea la orice producator…
    Nu zic ca sunt mici cele oferite de firma respectiva,dar pe ce calcule spuneți voi treaba asta?
    Dezinformați maxim…
    Cu ce scop??????

  7. Da ba e logic de ce pretul e de trei ori mai mare, o parte la sefu al mare, o parte la seful mijlociu, si ultima parte, cu ingaduinta dumnevaostra la palmasi, ca toti trebuie sa traiasca cinstit din spaga, nu-i asa ?
    Spaga e doar pentru protectie, sa nu guitze careva in Departament

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger