Un aeroport nou va fi construit, în zona de sud a Bucureștiului, printr-un proiect care va fi derulat de Primăria Sectorului 4 şi Consiliul Judeţean Giurgiu. Detalii despre inițiativa majoră la nivel de infrastructură au venit de la edilul Daniel Băluţă.
Edilul a afirmat, în timpul unei conferințe de presă susținute cu ocazia deschiderii noului parc Tudor Arghezi, că, peste doar câteva zile, colaborarea dintre cele două instituții se va materializa cu primele documente semnate în acest sens.
„Cel mai nou proiect de infrastructură pe care-l vom derula în sudul Capitalei, menit să echilibreze decalajul major de dezvoltare între nordul şi sudul oraşului este cel privind construcția unui aeroport internațional, pe care comunitatea noastră îl va realiza împreună cu Consiliul Județean Giurgiu. Asocierea dintre cele două instituții va căpăta, în cursul săptămânii viitoare, și forma documentelor legale, iar în următoarea lună vom avea posibilitatea să semnăm inclusiv realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate”, a declarat Daniel Băluță.
Primar: M-ar bucura foarte mult să fie de talia Aeroportului Otopeni
Aeroportul ce urmează a fi construit în sudul Bucureștiului va fi unul internațional, mai mare decât cel mai nou construit în România, cel de la Brașov, anunță Primăria de sector. Totul, având în vedere faptul că ar urma să deservească un număr mai mare de judeţe, cu o populaţie mai mare. De asemenea, va fi proiectat atât cu terminale pentru pasageri, cât și cu unele speciale pentru transportul de marfă, „în condițiile în care, pe ambele direcții, Aeroportul Otopeni este suprasolicitat în acest moment”, conform aceleiași surse.
Edilul spune că s-ar bucura ca noul aeroport să fie unul pe măsura celui de la Otopeni, dacă nu la fel de mare, măcar să aibă două treimi din talia aceluia.
„Împreună cu autorităţile statului şi după studiile de specialitate vom decide unde este locul potrivit. M-ar bucura foarte mult să fie un aeroport de talia Aeroportului Otopeni. Dacă nu reuşim să-l facem atât de mare, măcar două treimi din ceea ce înseamnă Aeroportul Otopeni. Ce este însă foarte important este faptul că aceasta va fi o investiție publică, a statului român, și va rămâne în proprietatea statului român”, a mai spus primarul de sector.
Băluță: Bucureștiul merită un astfel de tip de dezvoltare
Mai mult, Băluță a oferit și câteva argumente de ordin economic și social care stau la baza inițierii acestui proiect semnificativ.
„Este o certitudine pentru noi toți cei care trăim în Sud, că viața noastră trebuie să crească din punct de vedere calitativ și să facem tot ce ne stă în putință să atragem cât mai multe investiții, pentru că aici, din păcate, nu s-a investit. Visul pe care îl am este acela de a crea mult mai multe locuri de muncă bine plătite pentru oamenii din comunitatea noastră și nu numai. Bucureștiul merită un astfel de tip de dezvoltare, pentru că în noua anvelopă nu mai încape și trebuie o investiție de calitate în acest sens.
Aici vorbim cel puțin despre zona de Sud, despre Berceni, despre Popești Leordeni sau Jilava, pentru că este singura cale prin care să putem obține o capitală de nivel occidental. Și sunt convins că în următorii 10 ani, prin proiectele pe care le dezvoltăm, prin extinderea magistralei M2 de metrou, prin magistrala M4 – Gara de Nord – Gara Progresul, pe care, în scurt timp, o vom scoate la licitație și prin investițiile care se derulează în județul Giurgiu și în județul Ilfov, aceste proiecte vor fi atinse. Este un moment al faptelor și mai puțin al vorbelor. De aceea veți vedea în următoarele săptămâni că toate demersurile legale vor începe și se vor derula rapid și transparent”.