AcasăSOCIALAdrian Volintiru: ”Măsurile lui Virgil Popescu au majorat prețul gazelor”

Adrian Volintiru: ”Măsurile lui Virgil Popescu au majorat prețul gazelor”

Virgil Popescu a premeditat majorarea prețului la gaze

Fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru, arată că singurul vinovat de creșterea excesivă a prețurilor la gaze este ministrul Energiei, Virgil Popescu. Marea greșeală a acestuia a fost raportarea prețului de referință a gazelor la Bursa de la Viena. În plus, ministrul a stopat investițiile în exploatare, care au condus la scăderea cu 30% a producției în ultimii 3 ani. De cealaltă parte, Virgil Popescu dă vina pe ruși.

Cu o seninătate stupefiantă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a aruncat vina pentru majorarea prețului la gaze în curtea companiei Gazprom, pe care o acuză că ar fi manipulat piața. Totodată, acesta a arătat că dependența de gazul rusesc ține prețurile sus, în condițiile în care România, în 2019, cel puțin, importa doar 6% din necesarul de pe piața internă.

”Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut, dar creşterea prețului cu 85% a gazului a început, practic, accelerat din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc, gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus”, a precizat Virgil Popescu. Pe de altă parte, fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru, ne spune că scăderea producției de gaze din România a dus la o creștere a prețului.

”În 2019, Romgaz producea în jur de 16 milioane de m.c. gaze pe zi, ceea ce însemna 47% din necesarul intern, iar OMV producea încă 47%, astfel că mai rămâneau doar 6% de acoperit din import. De aceea am luptat eu pentru investiții, ca să creștem această producție undeva, la 18 milioane de m.c. pe zi. Acum, nu se mai fac investiții, au mai avut ghinion că s-au inundat niște sonde și nu au pus nimic în loc. Eu zic că astăzi, mai puțin de 13 milioane de m.c. pe zi mai produce Romgaz, în condițiile în care sunt surse de gaze”, ne-a declarat Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

Viena stabilește prețul gazului românesc

Introducerea Gas Release Program, cu care s-a lăudat ministrul Virgil Popescu, a însemnat, de fapt, că prețul de referință al Bursei de la București se raportează într-un procent de 85% la Bursa din Austria, ne spune Adrian Volintiru. ”Și atunci logica merge și spune că, dacă prețul din Austria e mare, și la noi e mare. Acum, că a venit Gazprom și a denaturat piața, asta este altă poveste, dar dacă tu te raportezi la Bursa de la Viena înseamnă că ții cu prețurile de acolo. Dacă se tranzacționau gazele pe Bursa de la București ne făceam noi prețurile și, dacă produceam 90%, atunci aveam reglajele noastre interne. Dacă a aliniat acolo, e logic, prețurile se duc după Bursa de la Viena. Ca să scadă prețul la gaze, ar fi bine, măcar pentru o perioadă, să ne rupem de Bursa de la Viena și, în același timp, să luăm toate măsurile pentru creșterea producției”, ne-a mai precizat fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Se blochează exploatările

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, arată că România importă acum cam 18% din necesarul intern de gaze. ”OMV are contract de cesionare a unor perimetre, dar nu exploatează. Nu plătește nimic statului român, dar nici nu returnează concesionarea. Practic, OMV blochează exploatarea, preferând să crească prețul, pentru că este mai avantajos pentru companie să nu facă exploatarea și să aibă prețurile mai ridicate, dar ridicate artificial. Iar toate acestea se întâmplau înainte de războiul din Ucraina și chestiunea cu rușii. Acum ei tot pedalează pe ce nemaipomenit va fi că vom exploata gaze din Marea Neagră. Dar, dacă mi le vinde tot la prețul Bursei de la Viena, degeaba îl exploatează. Nu este în regulă în Legea offshore să se permită scoaterea gazului fără să treacă printr-o instituție publică românească. Dacă vor să-l vândă, trebuie să-l vândă la Bursa de Mărfuri din România, nu în altă parte”, ne-a spus președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.607 afisari

24 COMENTARII

  1. adrian volintiru este un analfabet functional pus acolo de o pila de partid din psd asa cum au ajuns si tot felul de soferi si coafeze . poate ii spune cineva acestui bou incaltat ca daca erau masurile lui popescu nu erau aprobate de senat si camera cum s-a aprobat recent legea off shore in senat si va fi si la camera . senatul si camera bai volintiru k kt cu perje , contine membrii tuturor partidelor .asta este politica statului roman , principalul dusman al romanilor si asa incearca psd sa prosteasca lumea aratand cu degetul la altii ei fiind fete mari si inocente .

    • Virgil Popescu este vandut intereselor straine. Asta saboteaza Romania. Puscaria pe viata este prea putin.

    • Reprezentați, reprezinți cred ca este mai corect( posibil sa „ma cert” cu un copil de 15 ani) definiția pentru analfebet funcțional- citești și nu înțelegi nimic.Si aici am o problema, nu cred ca ai reușit sa parcurgi tot articolul.
      Am avut plăcerea sa îl cunosc Adrian Volintiru și ju este nici pe departe un politruc( 80 % din cariera a lucrat în privat, ceea ce face și acum).
      Totuși nu îmi doresc sa ma „cert” cu cineva care nici măcar nu se semnează.

      În alta ordine de idei, foarte bun articolul, foarte bune explicațiile d-lui Volintiru!

      • ai criticat opinia mea fara sa aduci nici un argument . nick-ul pe care ti-l gai il consideri semnatura ? spuneam ca nu popescu cum zice volintiru este autorul , ci clasa politica in ansamblu . spuneam ca SENATUL , FORMAT DIN PSD , PNL , SI UDMR , USR , AU VOTAT TOATE ASA ZISELE LEGI ALE LUI POPESCU . am scris cu majuscule ca sa pricepi , prostalaule . daca nu erau de acord nu votau . ai inteles acum sau tot degeaba , sau vrei si desen ?

  2. OMV are contract de cesionare a unor perimetre, dar nu exploatează. Nu plătește nimic statului român, dar nici nu returnează concesionarea.
    nationalizare sau numai daca le scrie gazprom pe firma este rentabila ?

    • pentru ca sunt Austrieci!
      O natie mica , ce a construit un imperiu. De aici si comportamentul de grofi.
      Nimic insa nu se face fara sprijin intern . Iar slugile interne , vezi romanii de la Rafinare,Extractie , si de la Gaze, vor respecta ce zice Viena , ptr ca iau bani multi ( 500000 euro pe an , oficial , plus alte avantaje – masina , casa, scutire de dobanzi o perioada, banuti negrisori – vezi statiile date pe filiera financiara la rude si prieteni )
      Toate , supravegheate atent de HR….

    • ANRE poate să le ia câmpurile dacă nu scot dar nu le ia.
      Concesionarea este făcută doar pe Petrom, nu pe OMV, ce este de stat.
      De ce toți dau de-nțeles că au vîndut resursele? (nu se pot vinde, încalcă constituția)(nu zic că explotarea lor este făcută în paguba noastră la fel de rău dac-ar fi fost vîndute)

  3. ACEST „POPESCU” ESTE UN PERSONAJ STRANIU DIN ISTORIA POPORULUI ROMAN. Are caracteristicele HAIDUCULUI din vremurile istorice. Pentru a indeplinia functia pe care o detine nu-l ajuta nimic; NICI inteligenta, nici priceperea, nici ratiunea ……etc MEARGA SA REPARE CALCULATOATE ECTRONICE ca la mehedinti altele nu exista…………………

    • si ciolacu si hunor cu care a facut legea popescu , ce sint ? esti alt prost care nu vede mai departe de popescu adica de varful pantofului

      • asta este tactica propagandistilor de partid , sa se ascunda in spatele unui tap ispasitor . toti voteaza ce spune virgil popescu , dar numai el este vinovat , restul fete mari cu ciolacu in frunte .

  4. ce nu va convine ma de-mi blocati comentariul? va supara adevarul sau sunteti si voi ca ei?

  5. bai ziar de kko eu mi-am sacrificat viata si familia ca inginer pe la toate obiectivele energetice ale acestei tari prin munti, subterane, santiere, frig si ger, hidro,termo,nucleare, de la un colt la altul de tara si va deranjeaza ca ma iau de acest gunoi care nu a pus o caramida la bunastarea acestui popor dar s-a trezit peste noapte mare scula la un asemenea minister? Asta e o nulitate ba , un zero barat pe langa acei ministrii si acei oameni care au dat viata acelor obiective! Voi cu ziarele si televiziunile ati ajutat aceste haimanale sa ajunga la ciolan si vad ca nu aveti nicio apasare!

  6. VP e mana -n mana cu ……
    Nici daca iese revolutie ca in 89 n-o sa de-a sluga VP afara din gurvern, pretios pentru ….

  7. Sika ,catzu si acest sobolan oparit
    S-au gandit sa aduca bani la buget
    Dar la consecinte aceste javre nu s-au gandit
    Au actionat la ordinul alogenului ca niste roboti!

    Consecintele au venit dupa un an
    Cand preturile au explodat ca nesimtitele
    Ei credeau ca daca le lasa la liber
    Pot apoi sa doarma ca vitele

    Asa ca nu va mai dati dupa cires
    Cele trei hahalere PNListe cu minte inceata
    Ele sunt impreuna cu tatucu pres
    Responsabile pentru debandada creata

  8. Cine tine basina asta rasuflata in guvern ?
    Un nenorocit de liberal, pus intr-un loc unde semneaza ca Primarul dar minte ioc, handicapatu dreaku

  9. Nu a fost o greseala, ci a fost un lucru planificat si facut cu intentie, la fel ca si “sfatuirea” Romgazului sa nu investeasca in terminalul de gaze lichefiate din Grecia, la fel ca si impiedicarea anul trecut prin modificare legislativa a umplerii rezervoarelor de gaze, la fel ca si inchiderea termocentralelor pe carbune, la fel ca si directivele mai mult sau mai putin oficiale de a nu se exploata la capacitatea maxim posibila gazele si carbunii etc, etc. Toate acestea au fost facute prin instrumentul Popescu pentru a distruge economia romaneasca si a scadea nivelul de trai al romanilor. Toata aceasta criza a energiei (incluzand gazele) este creata artificial cu buna stiinta!

    • ai explicat clar , dar prostimea cu k kt in loc de creier crede ca virgil popescu este artizanul dezastrului . chiar virgil a spus ca a lucrat impreuna cu ciolacu psd , si hunor udmr . usr este stiut ca vor ce-i mai rau pentru tara

  10. Virgilul tau minte de ingheata apele bai kkat .In 2021 Ciolacu era in opozitie .Are dreptate Armaghedon ,cei trei drogati da drapta plus aerianul pres ,ei sunt artizanii dezastrului Dar va ti obisnuit sa dati vina pe altii ,ba ca Putin ba covidu ba baba VangaBai prostilor ati distrus tara bai esuatilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger