AcasăSOCIALAdio ulei românesc! UE nu ne mai lasă să cultivăm floarea soarelui

Adio ulei românesc! UE nu ne mai lasă să cultivăm floarea soarelui

UE ne-a pus interdicție la floarea soarelui

Interdicția impusă de Uniunea Europeană României de a folosi un insecticid fără de care nu se poate cultiva floarea soarelui a dat o grea lovitură fermierilor, dar și populației, care cumpără uleiul din ce în ce mai scump. Producătorii reproșează Ministerului Agriculturii că nu s-a bătut la UE pentru dreptul de a folosi insecticidul, aducând, astfel pierderi uriașe economiei românești.

România nu mai poate cultiva floarea soarelui și va ajunge să importe, în totalitate, ulei pentru consum. Neonicotinoidul, care ucide insecta cunoscută sub denumirea populară de rățișoara porumbului, existentă doar pe teritoriul țării noastre, a fost declarat dușmanul albinelor, deși studii făcute în câteva țări europene au demonstrat că acesta nu le afectează în niciun fel. ”Neonicotinoidul este un insecticid cu care se tratează sămânța de floarea soarelui înainte de a se semăna. Este o discuție de ani de zile între crescătorii de albine și cei care cultivă floarea soarelui. România a fost cel mai mare cultivator de floarea soarelui, chiar și în ultimii ani, ne-am clasat pe primul loc în Europa. Consider că cei de la Ministerul Agriculturii și europarlamentarii noștri nu s-au bătut îndeajuns ca să susțină folosirea acestui insecticid la floarea soarelui. În primul rând nu s-a făcut o dezbatere clară între apicultori și fermieri și, astfel toată lumea își dă cu presupusul. Există un studiu asupra acestui fenomen, care s-a făcut în Germania, în Franța și în Bulgaria, din care a reieșit că neonicotinoidele nu omoară albinele”, ne-a declarat Dimitrie Muscă, administrator al Combinatului Agroindustrial Curtici.

România pierde războiul fără luptă

Guvernul nu s-a implicat în niciun fel pentru a obține permisiunea UE de utilizare a acestui insecticid la floarea soarelui, susțin producătorii. ”Care este interesul? La nivelul statelor europene, acestea au spus că produc ele floarea soarelui, deci nu mai este nevoie să producă și România. Problema este că doar la noi există această insectă, rățișoara porumbului, care distruge atât culturile de floarea soarelui, cât și cele de porumb și sfeclă de zahăr. Pentru porumb și sfecla de zahăr am primit derogare să folosim neonicotinoidul, pentru că Uniunea Europeană importă câteva zeci de milioane de tone și nu ne pune piedică. Este un război economic, așa cum este și cel cu organismele modificate genetic. Consecința faptului că a fost interzis insecticidul în România a fost că suprafețele cultivate cu floarea soarelui au scăzut dramatic, iar asta s-a văzut în scumpirea pe piață a uleiului. Fără acest insecticid nu ai cum să cultivi floarea soarelui, așa că într-un an maxim doi România nu va mai avea niciun hectar cultivat și, implicit, nici ulei românesc. Ce înseamnă asta? Că vom ajunge să importăm în totalitate uleiul de floarea soarelui, la prețuri cel puțin duble față de cele de acum”, ne-a precizat administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

Sabotaj național

Faptul că am ajuns în acest moment să importăm 80% din cantitatea de carne de porc de pe piața internă este un sabotaj național, arată producătorii români. ”ANSVSA recunoaște că cel mai important vector de răspândire a pestei porcine africane este mistrețul, dar nu a luat nicio măsură, pentru că vânătorii au influență și nu au acceptat împușcarea masivă a mistreților. Nu mai avem porci în țară, am ajuns la două milioane de capete, din 15 milioane de capete. În județul Arad sunt cele mai mari rezerve de porci mistreți. În condițiile acestea vin DSV-urile, merg la oameni în curte și omoară porcul, îl îngroapă și asta este tot. Nimeni nu face absolut nimic pentru distrugerea mistreților, care sunt principalul vector. Cum vreți să facem ceva cu țara aceasta când este un sabotaj pentru economia românească, un sabotaj pentru agricultura românească. Importăm carne de porc din toată lumea. Cu asemenea probleme, nu cred că țara românească mai are vreo șansă. A rămas agricultura care să țină economia țării, care să fie viabilă și iată că și nouă ne pun bețe în roate”, a mai afirmat Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.