AcasăSOCIALAcuzații grave. Au distrus, intenționat, termocentrala, ca să nu mai poată fi...

Acuzații grave. Au distrus, intenționat, termocentrala, ca să nu mai poată fi repornită

Senatorul Radu Oprea acuză: nu s-a făcut conservare la Mintia!

Termocentrala Mintia nu a fost conservată corespunzător, susține senatorul Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri. Acuzația este confirmată și de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, care a și făcut plângeri penale împotriva desemnării unei firme de turism pentru mentenanța turbinelor. Termocentrala a fost scoasă la vânzare cu preț de pornire de 91 milioane de euro, în condițiile în care doar terenul și grupul Ziomar valorează 60 milioane de euro.

Relansarea producției de energie pe cărbune în Europa, în contextul crizei gazelor, aduce din nou în discuție problema termocentralei Mintia, pe care ministrul Virgil Popescu se grăbește să o vândă pe nimic. Conservarea obiectivului strategic nu s-a făcut în mod corespunzător, ne spune senatorul Radu Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

”Nu este atât de ușor de repornit termocentrala Mintia, din multe motive. În primul rând că nu a fost conservată corespunzător. Vorbim de luni de zile necesare pentru a o reporni, nu se poate face de pe o zi pe alta”, ne-a declarat fostul ministru. Acuzația a fost reiterată și de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, care a arătat că turbinele au fost rotite o singură dată, în octombrie anul trecut. ”Axele turbinelor se înconvoaie, pentru că sunt foarte lungi și grele, și, ca să le îndrepți, trebuie să le ții tot atâta pe partea cealaltă, sunt niște manevre complicate. De aceea ar fi trebuit rotite periodic, ca să nu se ajungă în situația asta. Bineînțeles poți să nu le mai îndrepți niciodată și să fie, practic, stricate, dar asta numai o expertiză poate spune, dacă o face cineva, dar nu cred că o să ceară Ministerul Energiei, care a închis termocentrala”, ne-a precizat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Mentenanță cu firmă de turism

După ce ministrul Virgil Popescu a decis să oprească activitatea Termocentralei Mintia, în martie 2021, pentru conservarea acesteia a fost selectată Energetica Tour, o firmă de turism a sindicatului Federația Energetică. Aceasta a angajat 40 de oameni, dar inițial, în cei 40 de oameni, nu era niciun fost angajat al Mintiei, care să știe să facă manevrele de rotire a turbinelor, ne spun sindicaliștii de la Solidaritatea Hunedoara.

”Abia după ce am făcut noi scandal și plângeri penale, au adus trei salariați, pe care i-au pus în octombrie să rotească turbinele. Au și filmat, ca să aibă dovada că le-au rotit. Practic, au vrut să câștige timp ca să treacă șase luni de zile de conservare, pentru că, după aceea, se putea face acea retragere definitivă din exploatare și nu mai erau obligați să facă nicio conservare. Și acum ei pot invoca faptul că din decembrie 2021 încoace nu au mai făcut conservare pentru că în 9 decembrie ministerul a retras-o definitiv din exploatare”, a afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta a arătat că termocentrala Mintia ar putea fi repornită cam în 3 luni, exact când vine sezonul rece. Totodată, acesta semnalează că la Mintia se poate relua oricând producția pe gaze, pentru că există un grup care produce pe gaze 200 de MW.

Au vândut țeavă de 800.000 de euro ca să plătească paza

În septembrie anul trecut, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara a scos la licitație țeavă de la Mintia în valoare de 800.000 de euro. Potrivit acestuia, banii obținuți au fost utilizați pentru plata firmelor ce asigură paza și mentenanța la Mintia, dar și către ANAF. Licitația pentru vânzarea termocentralei Mintia este programată pentru 15 iulie 2022. Prețul de pornire este 91 milioane de euro, iar activul este compus din 5 grupuri energetice, 3,3 milioane m.p. teren și construcții, precum și bunuri mobile și echipamentele aferente.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.