AcasăSOCIALAchiziție uriașă la MApN. Mașini blindate în valoare de 3,7 miliarde de...

Achiziție uriașă la MApN. Mașini blindate în valoare de 3,7 miliarde de lei

Deficitul bugetar, imposibilitatea majorării salariilor, pensiilor și alocațiilor, lipsa banilor de investiții nu mai înseamnă nimic atunci când vorbim despre cumpărarea de produse militare, pentru că banii apar misterios. Astfel, MApN va cheltui 3,7 miliarde de lei pentru a-și schimba parcul auto de blindate, sub pretextul de cerințe NATO și de războaie imaginare care bat la ușă.

De câte ori se rupe o halcă mare din amărâtul ăla de buget al României, pentru a cumpăra rachete, tancuri, avioane de luptă sau vehicule blindate, îmi tot vine în minte anacronismul autorităților. La războaiele care se duc acum, toate neconvenționale, cum sunt cele biologice și economice, a cumpăra ca înecatul armament pe bani grei ca să te aperi de invadatori imaginari mi se pare doar o sfidare la adresa unui popor care se zbate în sărăcie. Sigur, totul este o afacere, din care câștigă țările puternice, iar obligațiile de a plăti tribut acestora nu sunt neapărat impuse, cât autoasumate, dintr-o dezgustătoare slugărnicie.

Cert este că, de unde de neunde, România va trebui să plătească 3,7 miliarde de lei ca să cumpere nu mai puțin de 1.051 autovehicule tactice blindate de tip ușor. Acestea vor avea caracteristici specifice pentru transport personal, cercetare, cu turelă telecomandată, pentru transportul echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip Spike Long Range, adaptat pentru tractare aruncător calibrul 120 mm și pentru aruncător calibru 81 mm, pentru cercetare CBRN, pentru cercetare de geniu, precum și pentru evacuare răniți. Deși contractul va fi scos, formal, la licitație, cerințele impuse pentru participare sunt foarte dedicate. Astfel, producătorul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 7 ani cel puțin 1.059 produse similare către state care, la data livării, erau membre NATO, și cel puțin 278 produse similare într-un interval de 12 luni.

MApN o ține una și bună: vin războaiele

În motivarea solicitării celor 1.059 de autovehicule blindate, MApN invocă evoluțiile în mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia.

”Ținând cont de provocările existente în mediul de securitate, Armata României este obligată să-și planifice achizițiile pornind de la realitatea că apărarea începe acasă. În acest context, Armata României și-a asumat faptul că realizarea achizițiilor necesare înzestrării trebuie să pornească de la necesitatea asigurării mijloacelor tehnice performante, bază a capabilităților eficiente în realizarea sarcinilor subscrise misiunilor de apărare și descurajare, dar și a securității aprovizionării și protejării informațiilor sensibile”, arată MApN. Totodată, fără aceste vehicule, Armata Română nu va putea asigura mobilitate ridicată, protecția și sprijinul forțelor destinate să execute misiuni de cercetare, supraveghere, securitatea operației și protecție în zona de responsabilitate a Grupării de Forțe, transportul, protecția și sprijinul echipelor de control tactic aerian și, în general, transportul și protecția tuturor structurilor MApN.

Parc învechit

Ministerul Apărării Naționale explică faptul că achiziția era necesară din cauza deficitului de autovehicule blindate de tip ușor, varietății de mijloace neblindate existente în dotare, vechimii mare în serviciu, gradului de uzură fizică și morală acumulat, scoaterii din fabricație a unor subansambluri și piese de schimb, precum și a calității slabe a unor subansambluri și piese. Aceste neajunsuri au condus la creșterea costurilor de mentenanță, precum și la dificultăți de menținere în stare operațională a parcului de autovehicule din dotare, precizează MApN.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.552 afisari

30 COMENTARII

  1. „… iar obligațiile de a plăti tribut acestora nu sunt neapărat impuse, cât autoasumate,…” femeie ziarist, tu ești tâmpită ? Cum dracu sa nu fie impuse ?!

    • are dreptate 100% autoarea , pofta si placerea acestui individ execrabil de a se gudura la picioarele strainilor este mai mult decat evidenta , ba chiar isi face si un titlu de glorie din asta . tipic incompetentilor care suplinesc lipsa de calitati cu servilismul .

      • Băi copchii durerii, ceea ce nu spune autoarea, care are dreptate 100% în ceea ce scrie, este o întrebare esențială: unde morții strămorților mamelor lor de labagii kaki, din Neanderthal încoace, sunt genil de genitalii lingineri militari de armament!!!? Unde sunt rezultatele sutelor de miliarde luați cu japca din banii oamenilor vreme de mai bine de 75 de ani?? Industria de apărare ar fi trebuit, la câte privilegii, politice, sociale, materiale, au hăpăit idioții de specialiști militari kakii, și injineri, mulți cu doctorate, ar fi trebuit să producă alea 1059 de blindate în câteva luni!!! Dar, nu poate!!! De ce? Pentru că specialiști militari kakii sunt făcuți la apelul de seară sau cel de seară!!!
        Printre altele, este adevărat că US Army donează, adică, pă gratis/dă moca, 1000 de blindate ușoare??

  2. incep sa se vada ” roadele ” gargaragiului dancu , inca un specialist in imbrobodit oamenii si iobag declarat , fan al intereselor straine .

  3. Dacă se face licitație, cu caiet precis de sarcini, se pune întrebarea de ce prevalează criteriile x și nu y. Dacă se practică încredințarea directă, se pune întrebarea de ce nu s-a făcut licitație. Dacă dotarea armatei se face treptat, apar glasurile ipocrite că mai bine se investea în scoli și spitale. Oricum nu e bine.
    Și totuși trendul e cel corect. Lăsând ipocrizia și fariseismul la oparte, dotarea armatei e o necesitate. Iar afirmații că „a cumpăra ca înecatul armament pe bani grei ca să te aperi de invadatori imaginari” sunt pur și simplu iresponsabile. Invadatorii nu-s deloc imaginari ci al dracului de reali. Chiar în proximitatea granițelor noastre…
    Latini spunea: „Si vis pace, para bellum”. Valabil și azi.

    • dar ce se intampla cand ai capul invadat numai cu prostiile spuse de Werner??? care prostii sunt total imaginare… cat credeti ca vom rezista in fata unei invazii rusesti???? o ora?? doua ore???

  4. Cred că e important să avem mașini blindate acum că impunem dictatura și va fi nevoie să reprimăm poporul revoltat. Deci e o achiziție necesară, cârcotașilor care sunteți și tot vreți libertate pe stil vechi fără injecție.

    • Blindatele sunt pentru instaurarea dictaturii satanice 666 in regimul lui antihrist/fiara ,cand slugoii sekuritatea va reprima masele pauperizate si va asasina oponentii noii ordini resetate !

  5. Colonie nenorcita. Romani, cand ne viziteaza vreun mahar americam asteptati-va ca Roomania sa mai fie jefuita de niste miliarde in timp ce ne mor copii si batranii de foame/ Rusine Ciolacu, Dancu si tot PSD ca nu ati oprit mizeia asta pe care ne-o face Ciuca in cardasie cu industria americana de armament. Xine drek din NATO mai da atatia bani pe arme ca Romania in plina criza sanitara, economica, energetica erc…? ne jefuiesc asa zisi parteneri strategici mai rau ca turcii///peschesul pe care il dam este o mizerie mai mare decat peschesul dat sultanilor. PSD, opreste mizeria asta sau vei ramane fara votanti. Chiar vreti sa ii scoateti pe romani in strada cu bate, topoare siu sape? Nu ve e rusine?
    Nu rusii vor razboi, ci americanii. Fara razboaie industria lor militara produce pe stoc, iar tinerii in loc sa fie inrolati bantuie pe strazuke metropolelor americane ca doar sunt someri si se mai si revolta. Pentru americani e vital un razboi ca sa nu aibe ei parte de o ravolutie in SUA, iar noi prostii platim…Sa va rusine///

  6. In afara postarii de la 14:21 ( „Solutie simpla ” ) , ale cui credeti ca sunt celelalte 9 ( noua ) postari ? Cine este ” Salvamar ” , ” Alin „, ” rogerroger” , ” Xpert86 „, ” Johnny The Kidd ” , ” Anonim „( de doua ori ) si ” zap ” ?

  7. Cine e mai batran si a invatat istorie adevarata la scoala intelege.Turcii ne-au luat sute de ani tribut insa tot timpul au fost rezonabili ei doar ne tundeau nu ne jupuiau ca bestiile astea numite NATO.Romanii din Bucovina se plangeau acum 300 de ani ca au schimbat cu jugul de lemn turcesc cu jugul de fier austriac.Cine are urechi de auzit… insa romanii de azi sunt prea prosti si inculti sa inteleaga vremurile in care traiesc.

  8. Nivel de ” hotii si gardistii ” Ce dracu aveti ma in capete, tarate , prostalailor ?! Asta e treaba voastra ?! Platiti impozit macar unul, handicapatilor ?

  9. Platim,ba boule,statul pe care il pupi in cur ne ia aproape jumatate din venituri.Pensia ta nesimtita ramane neatinsa ar trebui sa te bucuri ,parazitule.

  10. Achizițiile astea sunt perfect normale. MApN se pregătește intens, ca întotdeauna de altfel, pentru menținerea păcii. Armata română are experiență bogată în acest sens.

  11. Iohanis dicteaza din nou cheltuieli aberante militare ,relevant in acest sens este textul urmator din articol :
    „Deficitul bugetar, imposibilitatea majorării salariilor, pensiilor și alocațiilor, lipsa banilor de investiții nu mai înseamnă nimic atunci când vorbim despre cumpărarea de produse militare, pentru că banii apar misterios. Astfel, MApN va cheltui 3,7 miliarde de lei pentru a-și schimba parcul auto de blindate, sub pretextul de cerințe NATO și de războaie imaginare care bat la ușă.”

  12. @ Pe vremea lui Mihai Viteazul, a lui Ștefan cel Mare, a lui Mircea ce Bătrân sau a altor conducători de oști destoinici nu era așa, !’ ?
    De conducători de oști ca ăștia de acum câți știu și câți își vor mai aminti nu peste mulți ani, ?

  13. mai nou ,luam gunoaie si de la norvegieni care traiesc de zece ori mai bine ca noi , si cica nu sint bani , si se tot screm sa mai dea cate o suta de lei la oameni .

  14. BABA SI MITRALIERA ,MARCU SI STRATEGIA MILITARA A ROMANIEI !.
    NU-S BANI 1,NU-S BANI DE INVESTITII ,NU-S BANI PENTRU UN SPITAL NOU DE 32 DE ANI !,DAR SUNT BANI SA CUPARATI FIARE VECHI :FRECATELE DE RUGINA ;PIRANIA CU VAI DE MAMA LOR TURELE !;RACHETE PATRIOT DIN SECOLUL TRECUT !;F16 RABLE CE SE AUTODEZINTEGREAZA IN AER SI MAI NOU ALTE F 16 TOT VECHITURI PE CARE SA ARUNCAM ALTI BANI CA SA LE MACHIEM !! (VOPSIM) LA ELBIT CA SA PRETINDEM CA-S MODERNIZATE !;ACUM NA BELEA IN PLINA CRIZA FINANCIARA ,CU FMI CAMATARUL LUMII LA USA NOI ROMANII CAZUTI IN CAP ARUNCAM 3,7 MILIARDE PE TRANSPORTOARE USOARE !,BAI IRESPONSABILILOR CU ACELE PIRANIA CE FACETI ?,LE-ATI LUAT PENTRU CASARE ???,CU ALEA CE FACETI ?,INTR-UN PIRANIA NU INCAPE UN ARUNCATOR DE 81 ? SI UN PORTABIL PENTRU LANSATORUL SPIKE LONG ?.
    SOLDATEII NOSTRI BURTOSI SI CHEFLII CU STELE FARA NUMAR PE UMERI SI PE STICLELE DE COGNAC AU VEDENII ,VISEAZA RAZBOAIE !,UNDE SA TE DEPLASEZI AZI ?CE RAZBOAIE SE POARTA AZI FARA: SATELITI ,DRONE ,RACHETE ECHIPATE CU GPS ?,PUTETI DORMI IN CAZARMI <EI VA GASESC SI ACOLO CU TERMOSCHENERE SI VA ALEG DUPA NR DE TELEFON !,OR AMPRENTA DE RECUNOASTERE A RETINEI !. CAND IMPOSTORII DOMINA VIATA POLITICA A UNEI TARI SE ALEGE PRAFUL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger