AcasăSOCIALAberația Green Deal. Alimentele ecologice vor fi, de fapt, toxice

Aberația Green Deal. Alimentele ecologice vor fi, de fapt, toxice

Grâul ecologic, periculos pentru sănătate

Politica ecologică absurdă a UE va aduce, în realitate, produse toxice pe masa europenilor, atrag atenția fermierii români. Grâul netratat cu fungicide, de exemplu, va însemna pâine și produse de patiserie cu fungi, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Pe lângă aceste riscuri uriașe, Green Deal-ul va aduce falimente în lanț ale fermierilor și o criză alimentară fără precedent în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană dă bani cu nemiluita pentru Green Deal ca să falimenteze fermierii, deoarece condițiile restrictive fac ca acei bani pe care UE îi varsă către ferme să nu fie rentabili, susțin reprezentanții Federației Naționale Pro Agro.

”UE dă bani doar ca să ne închidă, pentru că aici se va ajunge, nemaiputând să folosești pesticide. Trebuie să fim naivi să credem că vom hrăni 500 de milioane de locuitori doar cu eco și cu bio. Și mai trebuie să înțelegem că noi, atunci când nu tratăm cu fungicide produsele din fermă, grâu, porumb și așa mai departe, există riscul să punem pe masa europenilor produse neconforme. Dacă la grâu nu-i dăm cu fungicide, și îi dăm într-o doză dovedită științific că nu face rău, pentru că sunt medicamente pentru plante, toți fungii aceia vor ajunge pe boabe, boabele intră în făină, făina în produsele de patiserie sau în pâine și noi o vom consuma. Și aș vrea să știu cine se simte bine când consumă fungi, adică ciuperci, când consumă cereale cu boli foliare”, ne spune Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Utilizarea fungicidelor face ca planta și apoi boabele să nu capete boli foliare, care pot crea micoze pe boabe, carii pe boabe, pentru că se instalează acești fungi care sunt foarte toxici, susțin fermierii. Aceștia arată că ceea ce nu înțeleg europenii și politicienii, în special, este că ei iau decizii total emoționale sau de altă natură și nu țin cont de dovezile științifice. ”Nu poți să interzici o substanță care nu face rău cuiva, dar o interzici doar că ai auzit tu că e cancerigenă. Nu există un studiu la nivel mondial că substanța activă glifosat face rău oamenilor”, ne-a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Marea ipocrizie europeană

Glifosatul se folosește de 40 de ani în toată lumea, America de Nord și America de Sud trăiesc de pe urma glifosatului, este o substanță foarte ieftină, nu are remanență în sol, nu rămâne în planta, își face efectul și dispare, susțin fermierii. ”Noi o folosim la dezmiriștit, după recoltare, pentru a omorî buruienile care ar putea ieși și să infesteze terenurile ani la rând. Ei bine, din ianuarie 2023 Uniunea Europeană vrea să interzică această substanță. Mai grav este că mulți dintre europarlamentarii români au fost de acord cu această nenorocire și au votat. Când i-am întrebat de ce au votat și le-am spus că au făcut acest lucru în necunoștință de cauză și nu s-au sfătuit măcar cu colegii lor de partid care erau de meserie, mi-au răspuns că așa le-a dictat conștiința. Păi conștiința i-a trimis în Parlamentul European?”, ne-a precizat președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion. Acesta spune că suntem atât de ipocriți încât interzicem glifosatul și toată Europa aduce soia modificată genetic din Statele Unite și din Brazilia tratată doar cu glifosat. Orice animal care crește în fermele din Uniunea Europeană mănâncă soia modificată genetic, dar fermierii din UE nu au voie să producă soia și nici să folosească glifosatul, spun producătorii agricoli.

Tot mai multe substanțe dispar de pe piață

Până în 2030 fermierii vor trebui să reducă cu 25%-30% tot ceea ce înseamnă substanțe chimice și să aibă un sfert din suprafață atribuită pentru producție în sistem ecologic, adică fără niciun fel de protecție pentru plante. ”Acest lucru înseamnă decapitalizare și înseamnă faliment pentru fermieri. În plus, nu poți hrăni fermele de animale, nu poți hrăni populația Europei. În ultima perioadă tot mai multe substanțe se interzic și dispar de pe piață și fără a avea acces la alte substanțe înlocuitoare, avertizează fermierii, care arată că, la începutul acestei luni, s-a mai votat interzicerea a încă două substanțe. Din 2013 încoace, de la reforma Cioloș, s-au tot interzis substanțele. Consecința a fost că unii fermieri au renunțat definitiv la anumite culturi”, a mai afirmat președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.050 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Green Deal-ul va aduce falimente în lanț ale fermierilor și o criză alimentară fără precedent în Uniunea Europeană”.
    Poate chiar asta e scopul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger