AcasăSOCIALA venit iarna. Plafonarea prețului gazelor împarte UE

A venit iarna. Plafonarea prețului gazelor împarte UE

După o toamnă mai blândă decât în ​​mod normal în Europa, vremea de iarnă vine în sfârșit. Temperaturile răcoroase sunt gata să testeze sistemele energetice fragile ale regiunii, afectate de o scădere bruscă a fluxurilor de gaz rusești și de întreruperile nucleare extinse. 

Din Franța până în Finlanda, guvernele au avertizat cu privire la penurie de energie și la întreruperi de curent, deoarece cererea va atinge vârful în lunile următoare.

O propunere a Comisiei Europene de a stabili un plafon la prețul gazelor naturale importate ar fi trebuit să calmeze cererile de acțiune pentru a controla prețurile ridicate – în schimb, a declanșat o criză politică.

Plafonarea a divizat țările membre. Ea este susținută de un grup care include Belgia, Polonia, Grecia și Italia, în timp ce un bloc care include Germania, Austria, Danemarca și Olanda se teme că ar putea afecta aprovizionarea.

„Mecanismul de corecție a pieței” propus de executivul UE nu a mulțumit pe nimeni. Ar urma să stabilească o limită pentru prețurile de vânzare cu ridicata a gazelor naturale cu o lună înainte la 275 euro pe megawatt-oră – deși ar fi declanșată numai dacă prețurile ar rămâne peste acest nivel timp de două săptămâni și ar fi cu peste 58 euro pe MWh mai mari decât prețurile gazelor naturale lichefiate de pe piața mondială timp de 10 zile.

Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

“Sunt sceptic în privinţa unui plafon fix de preţ pe piaţă, deoarece fie ar fi prea ridicat, fie prea scăzut”, a declarat  ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un interviu acordat Handelsblatt.

O mare parte din Europa continentală este pregătită pentru vreme mai rece decât se prognozase anterior pentru următoarele două săptămâni, potrivit Maxar Technologies.

O toamnă neobișnuit de caldă a însemnat că Europa a acumulat niveluri robuste de stocare a gazelor de iarnă. Deși în prezent sunt pline cu aproape 95%, rezervele au scăzut în mod constant timp de aproape 10 zile, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
132 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger