AcasăSOCIALA promis la Bruxelles. Guvernul trece la represalii împotriva celor care nu...

A promis la Bruxelles. Guvernul trece la represalii împotriva celor care nu plătesc asigurarea de locuință

Guvernul pune biruri noi în numele schimbărilor climatice

Guvernul și-a asumat, în Strategia națională privind adaptarea la schimbările climatice, cerută de Bruxelles, trecerea la represalii împotriva românilor care refuză să plătească asigurarea obligatorie. Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, de care cei care locuiesc la bloc sau cei care locuiesc în zone neinundabile nu vor beneficia niciodată. În același timp, Executivul vrea să oblige persoanele sărace, fermierii și IMM-urile să se asigure împotriva dezastrelor.

Strategia națională privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2024—2030, cu perspectiva anului 2050, publicată în Monitorul Oficial, conține un capitol distinct dedicat asigurărilor, considerate esențiale pentru scutirea Guvernului de plăți către populație în cazul dezastrelor. Astfel, obiectivele strategice pentru adaptarea sectorului asigurărilor la schimbări climatice vizează pe de o parte creșterea utilizării și accesului la produse de asigurare împotriva evenimentelor extreme de către diverse grupuri vulnerabile (agricultori, membri ai comunităților locale, IMM-uri etc.), iar pe de altă parte creșterea capacității instituționale a sectorului de asigurări în vederea dezvoltării de produse de asigurare destinate adaptării la schimbări climatice.

Programul național de asigurare PAD (asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) oferă protecție proprietarilor de locuințe împotriva catastrofelor naturale însă, având în vedere gradul de acoperire al fondului locative din România prin această formă de asigurare obligatorie (aprox 20%), doar o parte a populației deține în mod efectiv o astfel de protecție. În vederea creșterii utilizării acestui instrument, este necesară aplicarea de către autoritățile competente a penalităților stabilite prin lege, penalități ce sunt în legătură cu nerespectarea cerinței obligatorii de asigurare”, se arată în Strategie.

Se calculează prețurile asigurărilor

Un alt obiectiv strategic vizează creșterea capacității instituționale a sectorului de asigurări pentru dezvoltarea produselor de asigurare destinate adaptării la schimbări climatice prin instruirea personalului companiilor de asigurări și cel al intermediarilor în asigurări privind clauzele și efectele schimbărilor climatice, realizarea unor studii care să identifice interese comune ale autorităților publice, sectorului asigurărilor și cetățeni sau a unor studii privind calculul actualizat al primelor de asigurare care să acopere riscuri produse de efectele schimbărilor climatice.

Mai mult, Guvernul consider că încurajarea persoanelor fizice sărace, a fermierilor și a IMM-urilor este necesară pentru a crește reziliența acestora la riscurile induse de efectele schimbărilor climatice. ”Legislația specifică permite fermierilor să se asocieze și să pună bazele societăților mutuale de asigurări, aceste societăți beneficiind de condiții speciale de constituire și funcționare diferit de societățile pe acțiuni de asigurare. O serie distinctă de măsuri va putea oferi protecție acestora și în același timp va putea reduce costurile acoperite de Guvern în cazul unor dezastre naturale cu daune extinse”, se mai precizează în document.

Biruri pentru adaptare la schimbările climatice

Potrivit Strategiei, companiile de asigurări vor fi încurajate și sprijinite să realizeze studii pentru a evalua oportunitatea definirii unor pachete de asigurare cu scopul de a redistribui și reduce riscul asociat dezastrelor naturale produse de efectele schimbărilor climatice.

”Prin gruparea riscurilor este posibilă reducerea costurilor dezastrelor în orice perioadă de timp dată. Spre deosebire de alte riscuri (incendii, furt etc), dezastrele naturale pot afecta numeroase proprietăți aflate într-o zonă concentrată. Gruparea mai multor tipuri de pericole necorelate, personalizate în funcție de specificul fiecărei regiuni, ar permite reducerea riscurilor corelate”, susține Guvernul. Firmele de turism vor fi și ele obligate să se asigure, ca măsură de protecţie climatică. Evenimentele meteorologice extreme vor afecta infrastructura: cazare, transport, alimentație publică, patrimoniul cultural, iar asigurarea împotriva unor astfel de evenimente este imperativă, consideră Executivul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
52.430 afisari

23 COMENTARII

  1. Daca mai insista mult nu o sa mai platim nimic! Asigurare de cutremur: daca pica casa mea inseamna ca toate blocurile din oras sunt la pamant! Cine poate plati toate daunele? La americani au picat doua blocuri in 2001 si au intrat in faliment cateva firme! Inteleg la masina ca pot provoca daune altcuiva, dar casa mea nu pleaca de nebuna la plimbare. Si asigurarea auto e duscutabila. Daca nu existau firmele de asigurari erau mult mai ieftine reparatiile. Aveau dreptate cei de la WEF: nu ai nimic, esti fericit!

  2. In caz de cutremur major asiguratorii o sa isi declare falimentul si asiguratii nu o sa vada niciun ban. Obligativitatea in asigurari este o idee rea pentru ca asiguratorii pot atunci sa ceara preturi foarte mari pentru ca cetatenii sunt obligati prin lege sa plateasca, asa cum se intampla deja la RCA.

  3. Ce beneficii are un locuitor al uni oraș (București)care sta la bloc?.Alunecări de teren ?Inundații naturale?.Pur și simplu JAPCA.
    Pentru o asigurare extinsă trebuie să plătesc în plus inafara celei obligatorii.Platim servicii de care nu beneficiem. JAPCA GUVERNANTILOR.

  4. taxe peste taxe peste taxe si politicieni tot mai bogati , revolutie razboi va veni ceva cat de curand prapastia intre saraci si bogati se mareste

  5. Asta e hoția,furt ,japca cum vreți sa o numiti a Mafiei PSD PNL,pe care o creditați de 30 ani, românii șanț sadomasochiști deorece le place sa fie slugi fara să facă nimic, Bravo tineti-o tot așa până o sa dispăreți că nație și altcineva cu sânge în instalație o sa vă ia locul (poate niste perciunati cu pălării negre ) !!

  6. Mda, suntem o nație de cretini, de 30 de ani tot hoți votăm.
    Și nu exista nici o schimbare climatică. La fiecare 10-15 ani se fabrica câte un dezastru global fără suport științific.

  7. Țară condusă de nenorociți ! Băi ciolacule nu vă mai ajung bani pt mașini, telefoane, mobila de lux s.a.(45 miliarde cheltuiți în primele 6 luni). Nenorociților !
    A ajuns România o țară falimentară! Băi Balzac de România cărțile se scriu de analfabeti în pușcărie!

  8. Eu am luat țeapă cu P.A.D.-ul la Groupama.In urma cutremurelor succesive din 2023,casa mea a avut de suferit mici avarii.Câteva fisuri pe pereți și tavan.Sunat,programată întâlnirea cu un inspector de daune,făcut referatul ,trimis la Groupama.Răspunsul a fost scurt:fisurile apărute nu sunt cauzate de către ultimele cutremure.D’aia zic,cu P.A.D.,fără P.A.D.,tot aia e.

  9. am vrut sa mi fac asigurare la bloc contra furturi, inundatii vecini, incendii
    nu exista.
    intai tre sa fac cea obligatorie care nu se aplica la bloc-inundatii naturale
    apoi ce vreau eu
    Hotie

  10. Toți politicienii fac jocurile băncilor și ale societăților de asigurări.
    Cea mai mare parte din banii de la asigurările RCA (care sunt obligatorii) se duc în salariile și primele directorilor, angajaților și acționarilor. Doar o mică parte se duc în plată despăgubirilor.
    La fel vor să facă și cu asigurările pentru locuințe. Nu le mai ajung cât încasează !
    Vor să ă ia banii cu japca.
    Toate societățile de asigurări fac „lobby” la tot spectrul politic ca să impună obligativitatea cetățenilor de a plăti la societățile de asigurări.
    Câte cutremure au fost cu pagube semnificative în România după cel din 1977 ?
    Parcă ar fi cutremure în fiecare an !!!
    Iar despre inundații, cei care sunt în zonele de risc, sunt sigur că își fac asigurări.

  11. Exact ce au scris predecesorii!
    Dacă vrei să alegi intre o asigurare de locuință facultativa și una obligatorie, nu este posibil! Fără asigurarea obligatorie nu poti încheia asigurare facultativa. Apoi, daca închei și asigurare obligatorie și facultativa, hoții de la facultativa scad suma asigurata obligatoriu și despăgubesc restul.
    Dacă nu au reușit să crească valoarea euro, cu ajutorul lui Isărescu, au scumpit asigurarea obligatorie pentru locuinta. Nu mai este 20 de euro, acum este 130 lei pe an, iar suma asigurata este 100.000 lei!
    Este adevărat că, dacă stai sa te gândești nu este o sumă prea mare, dar este o sumă care, până la urmă, se adună serios, de la toți cei care sunt nevoiți să încheie aceste asigurări, că au credite cu ipoteca și îi obligă băncile,
    Și Da! La un cataclism major, firmele de asigurări or să intre în faliment și românii vor rămâne și fără case și fără banii de care ar fi trebuit să beneficieze din asigurări! Romanii ar trebui sa se unească și să facă odată ce trebuie făcut! S-a amânat prea mult acest lucru și deja suntem la limita de jos.
    Ăștia au băgat carabele și în fondul de asigurări obligatorii și în fondul de pensii și acum nu mai știu cum să scoată „cămașa albă”..

  12. Nici pana azi nu am recuperat banii de asigurare auto!!!
    Huoooo, tradatorilor si hotilor, nu va dau nimic.
    Eventual, o placuta suedeza!

  13. Alti bani furati de la oameni pentru niste imbuibati care fug cu banii oamenilor , cine vrea n-are decat sa arunce cu banii !

  14. Politicieni vânduți, slugi la stăpânii străini!
    Din ce in ce mai multe obligații și mai puține drepturi!
    În curând vom fi deținuți în propria casă.
    Chiar daca noi poporul suntem o adevarata forță, clasă politică nu se mai teme de noi pentru că ne-au dezbinat, ne-au simțit că am devenit inerți și nu facem nimic nici măcar atunci când deciziile lor ne afectează negativ.
    Daca vrem sa mai schimbam ceva in bine, cat inca mai este posibil, va trebui sa ne schimbam altitudinea.

  15. Vă plangeti de hoti si șarlatani. Da popii, și ii stim noi care, nu sânt șarlatani și hoți ?
    Fără Adevăr nu există viață!
    De ce mai jurați in Biserică când vă cununați ?
    Vă complaceti în această mascaradă.
    Fățarnici.
    Vreti să trăiți bine.
    Si porcii trăiesc bine.
    Ei nu știu ce e aia conștiință.

    Ei nu stiu ce e aia conștiință.

  16. Tot ce muncim vor sa le dam loŕ
    Companiile de asigurări sunt precum Caritasul.
    La noi au trimis scrisori sa ne oblige.
    Dacă vrei sa îți recuperezi de la stat bunuri ,mai scoți câte 1000 euro pentru fiecare acțiune.. Abuzuri peste Abuzuri

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger