AcasăSOCIALA început numărătoarea inversă. Se ridică restricția la vânzarea companiilor de stat

A început numărătoarea inversă. Se ridică restricția la vânzarea companiilor de stat

Hidroelectrica, programată pentru privatizare

Din 15 august, se dă din nou undă verde la vânzarea companiilor deținute de statul român, dat fiind expirarea termenului de interdicție de doi ani, prevăzut în lege. Listările la bursă ale acțiunilor, impuse prin reformele asumate în PNRR, într-o perioadă de dezechilibru total și de incertitudini la nivel mondial, riscă să aibă drept consecință pierderea controlului statului la companiile strategice.

În timp ce țări ca Franța și Germania naționalizează, direct sau indirect, companiile energetice, România riscă să piardă total controlul asupra acestora. Legea 173/2020, care a prevăzut interdicția vânzării acțiunilor deținute de statul român la companii, nu va mai fi aplicabilă din 15 august, iar parlamentarii și Guvernul nu dau semne că ar dori să-i prelungească valabilitatea. Actul normativ a apărut în perioada pandemiei, când economiile statelor erau în cădere liberă și riscul devalorizării acțiunilor listate la bursă și vânzarea pe nimic a companiilor românești era uriaș. În prezent, pe lângă pandemia care continua cu succes, au apărut alte crize, cauzate de Green Deal și de conflictul din Ucraina: criza economică, criza energetică și cea alimentară. Toate bursele din lume înregistrează pierderi majore, astfel că o listare a acțiunilor companiilor de stat în această perioadă ar fi o adevărată catastrofă. Anul trecut, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, atrăgea atenția că se urmărește vânzarea companiilor Tarom și CFR Marfă, existând și riscul pierderii controlului asupra Portului Constanța. Țintele principale la vânzare sunt însă companiile energetice, care au înregistrat și înregistrează profituri uriașe, pe modelul Petrom, cea mai păguboasă privatizare din istoria României.

Se reiau privatizările stopate

În raportul pe primul trimestru al acestui an, Fondul Proprietatea, care deține, printre altele, aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, se precizează că Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care va mai fi în vigoare până în data de 15 august 2022, a suspendat și transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a actului normativ. ”Chiar dacă suspendarea nu se aplică privatizărilor finalizate, aceste restricții au impact asupra pieței din România și complică în continuare mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte procese de vânzare în derulare ale unor companii în care statul este acționar. În data de 5 octombrie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 166/2020, stabilind exceptări de la Legea 173/2020. În data de 3 februarie 2021, Guvernul a propus Parlamentului spre aprobare un nou proiect de lege care anulează cerințele din Legea 173/2020 privind interdicția statului de a vinde acțiuni în companiile românești, care a fost adoptat de Senat în data de 22 martie 2021. Proiectul de lege este în prezent încă în Parlament urmând alte proceduri legislative. Nu există o estimare de timp privind momentul în care această lege va deveni efectivă sau dacă va fi înainte de 15 august 2022, când încetează efectele generate de Legea 173/2020”, se arată în raportul trimestrial al Fondului Proprietatea.

Hidroelectrica și Salrom intră pe bursă

În data de 31 martie 2022, adunarea generală a acționarilor Hidroelectrica S.A. a aprobat inițierea listării acțiunilor societății la BVB în urma unei oferte publice a acțiunilor societății, iar în 5 iulie 2021 s-a aprobat listarea Societății Naționale a Sării (Salrom), potrivit raportului Fondului Proprietatea, care deține 49% din acțiunile Salrom. Prima care va intra pe bursă este Salrom, unde procentul majoritar anemic al statului va fi pierdut foarte ușor. În ce privește Hidroelectrica, Fondul Proprietatea insistă ca acțiunile să fie tranzacționate pe Bursa de la Londra, însă nu s-a ajuns încă la un consens.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
17.240 afisari

34 COMENTARII

  1. ROMANIA SE VINDE LA BUCATA DE NISTE TRADATORI DE NEAM !.
    GERMANIA NATIONALIZEAZA INDUSTRIA ENERGETICA ,IAR IDIOTII DIN PARLAMENT VAND !!!!!!!!!,IRESPONSABILITATE ,INCOMPETENTA ,INALTA TRADARE !.

    • Cine din statul roman va vinde o singura actiune dupa 15 august 2022 va ajunge la puscarie. Eu stiu ca am colegi sus pusi.

      • Doamne ajuta sa vindem tot la straini sa scapam de gunoaiele comuniste de romani de la conducere

        • Gresit . Daca vindem la straini o sa fie aceeasi oameni dar si mai gunoaie. Credema ca stiu ce spun

    • Păi, guvernul este vândut, președintele este vândut, parlamentul este vândut, pământul agricol e vândut, cea mai mare parte a obiectivelor industriale și resursele naturale sunt vândute, au mai rămas câteva care au scăpat ca prin miracol. Să le vindem și pe astea…

      • Dupa cum se vede nu i nicio problema pentru ca romanii s au desteptat,precum imnul tarii,si voteaza aceeasi tradatori. De ce ne mai vaitam?

      • Din fericire terenul agricol a fost vândut către străini care oferă arende duble față de romani

    • nu s-ar putea sa le luam ope alea vandute si sa le mai vindem odata ? Petrom , UPET , Siderurgie , Telecom, Posta, Aluminiu , Rafo, Petromidia, hrana diversa, Fabrica de diamante sintetice…
      Si odata cu ele , sa ii ridicam si pe cei care au vandut prima data…
      Hai decembrie , mai vino odata , mai da-ne o sansa odata !

  2. Dupa cum se vede,se
    lucreaza pas cu pas la desfiintarea Romaniei prin tot felul de metode si mismasuri.Ca se face sub inaltul patronaj al Cocotatului este evident,dar ce face Prlamentul,Curtea de conturi,Avocatul poporului,DNA-ul,PICCJ,ONG-urile,cat despre servicii,ce sa mai vorbim,pt.ca vorba lui Oprescu,” nu suntem doamna chiar toti ,neam de hoti si de talhari ” ? Ete cine vorbea…

    • Sunt paralizate toate instituțiile de Licurici sau alte lifte straine care jefuiesc Tara. De fapt sunt inutile, d-aia sunt și plătiți regește cei de acolo. Când eram în Curtea de Conturi, la începuturi, când credeam ca se face primăvara cu o floare, aveam salarii de mizerie. După ce s-a modificat legea Curții de Conturi iar instituția a devenit una decorativa, salariile au fost de nabab bugetari. O instituție inutila unde s-au refugiat la sinecuri grase, foști infractori, foști popi și alte meserii ce n-au nimic în comun cu controlul financiar deturnat în audit inutil. Dovada? Unde sunt zecile de miliarde cu care sa lauda Văcăroiu? Nicăieri. Eraser tot, tabula Rasa, luați toți de cravata și întrebați ce au făcut pentru salariile grase. Trădătorii, profitorii. Huoo la oase!

      • De noi depinde daca ne lasam jefuiti ori nu. Iesim in strada si-i maturam de la putere si-i aruncam in puscarie ptr TRADARE. Eu ies cu bastonul de cauciuc. Voi?

        • Stai linistit ca n o sa iasa nimeni si nici tu,pentru ca asa e rasa asta a noastra,lasi,tradatori,hoti,mincinosi,egoisti si vorba multa fapte de loc. Vezi istoria noastra in care marii conducatori care iubeau aceasta tara erau tradati si omarati tot de romani.

  3. Mai au ce vinde?
    De acolo veneau niste VENITURI PUBLICE.
    Dupa ce la vor vinde, vor mari taxe, vor inventa taxe sa astupe gauri.Negre.

  4. Abia asteapta tradatorii de tara si jegurile peneliste din echipa cistigatoare sa ne vinda pe doi lei.

    • Da, eu am construit! Eu, cu părinții și bunicii voștri. Voi? Niște trădători, ar trebui să ornati copacii patriei, cati mai sint ei, in special cei de-a lungul drumurilor principale.

  5. Anonim, în afara de Facebook mai ai alte surse de informare? Probabil că nu, de circa 20 de ani nu se mai recomanda cultură ci numai „pâine și circ”. Retarzi și lingăi ca tine au adus țara în situația de azi

  6. Când conștiința fiecărui român se va trezi și ne vom unii, abia atunci vom devenii o NAȚIUNE puternică, vom fi LIBERI și STĂPÂNI în ROMÂNIA.

  7. nu are cine sa faca dreptate , cei care ar trebui sa o faca sint pe o mana cu hotii , degeaba se fac dezvaluiri de tot felul de tunuri si hotii .

  8. Guvernul trădător încalcă Constituția și înstrăinează toate companiile vitale ale țării făcind pași către disoluția statului român .Ce poți să faci cu un asemenea popor las decit sa privești atitudinea lui penibilă ,precum a cetățenilor de la Ploiesti care nu reacționează la stoparea apei calde și doar plinge pe la colturi și în presa

  9. Art. 136 – Proprietatea
    (1) Proprietatea este publică sau privată.
    (2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
    (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
    (5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.

  10. Marea majoritate a celor care conduc destinele țării astăzi sunt hoți și mafioți în loc de patrioți. Din păcate nici un partid nu ține cu interesele cetățenilor astăzi. Poate apare partidul lui Vlad Țepeș, Mihai Viteazu și Tudor Vladimirescu și pun țepe în piețele publice din reședințele de județ. Deșteaptă-te române din somnul cel de veci!

  11. Acum am înțeles de ce Hidroelectrica nu facturează energia electrică consumată de clienti, chiar daca s-a trimis autocitirea. Vor factura după vânzarea actiunilor pe bursă. Iar clienții vor fi obligați sa platească consumurile pe șase luni odată. Adio și celui mai mic preț al KWh.

  12. Ne-am pierdut identitatea naționala! Când apare câte un patriot, Hop! bâta în cap sa tacă, ba e al rușilor ba e al americanilor! Oamenii nu se mai fac bine decât dacă ii lovești la panica și combustibil! Atunci vor ieși românii si numai ei, ca zombii din filme alergând și călcând pe alții în picioare!

  13. Listarile la bursa a companiilor romanesti fac parte din reformele asumate în PNRR de USR și Flory Pârtu.Psd a blocat acest lucru prin lege.Acum vom vedea dacă au fost cumpărați și ei

  14. De ce nu vindeți tara odată ca oricum nu mai avem mare lucru din ea și pe noi odată cu ea sa va fie vouă bine,hoți și nesimțiți ce sunteți,alți si-au dat viata ptr tara și voi va bateți joc de ea și de români, Ordinarilor ce sunteți!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger