AcasăSOCIALA început bătaia pe banii din PNRR. Informațiile secrete ies la suprafață

A început bătaia pe banii din PNRR. Informațiile secrete ies la suprafață

Finanțarea pentru proprietarii apartamentelor ajunge la cine trebuie

Ministerul Dezvoltării a anunțat lansarea proiectelor din PNRR de care ar trebui să beneficieze asociațiile de proprietari, cu doar 5 zile înainte de startul cursei, care va funcționa pe principiul primul venit, primul servit. Astfel, oamenii habar nu au că trebuie să depună solicitări de finanțare la primării, cu liste semnate de majoritatea locatarilor, în condițiile în care fondurile sunt limitate.

Fără niciun fel de campanie de informare premergătoare, Ministerul Dezvoltării a publicat ghidul de finanțare pentru proiectele care țin de eficiența energetică și de consolidarea seismică, cu doar 5 zile înainte de depunerea cererilor, care vor fi aprobate pe principiul primul venit, primul servit. Este vorba despre schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice și pentru renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice.

Astfel, începând cu 1 aprilie, solicitanții vor avea la dispoziție pentru prima rundă de proiecte două luni, însă în limita sumelor alocate pentru fiecare județ. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat. În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă şi va fi suportată de beneficiar. Valoarea maximă eligibilă pentru lucrările renovare moderată  va fi de 200 de euro/m.p. Solicitanții proiectelor depuse pot fi Unitățile Administrativ Teritoriale, însă asociațiile de proprietari trebuie să pună la dispoziția UAT-urilor hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, prin care se aprobă solicitarea finanțării prin PNRR, în condițiile ghidului.

Acordul majorității, obligatoriu

Pentru solicitarea de finanțare, locatarii trebuie să citească ghidul pentru a vedea care sunt cheltuielile eligibile, în caz contrar riscând să plătească din propriile buzunare.

Potrivit ghidului de finanțare, Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari trebuie să cuprindă aprobarea intervenţiilor/măsurilor de consolidare seismică și creştere a eficienţei energetice, numărul apartamentelor ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările de intervenţii propuse (obligatoriu minim 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente în cazul asociațiilor de proprietari și toți proprietarii în cazul în care nu există asociație de proprietari constituită), precum și numărul apartamentelor ai căror proprietari sunt de acord cu lucrările care presupun intervenţii în interiorul apartamentelor (reprezintă obligatoriu 100% din totalul apartamentelor).

În cazul în care într-un bloc sunt mai multe scări sau tronsoane cu mai multe asociaţii de proprietari, este necesar acordul a minimum 2/3 din proprietarii de apartamente. În cazul în care în cadrul unei asociații de proprietari sunt incluse mai multe blocuri și doar unul din acestea face obiectul proiectului, adoptarea Hotărârilor AGAP se va putea lua cu acordul scris al majorității proprietarilor blocului obiect al proiectului, cu condiția ca acest lucru să fi fost prevăzut în statutul asociației de proprietari respective. Pentru blocurile cu spaţii comerciale/spații cu altă destinație decât cea de locuință la parter, dacă proprietarii acestor spații nu sunt de acord cu lucrările de intervenţie prevăzute prin proiect, acesta nu se poate realiza fără spaţiile comerciale de la parter.

Anvelopare și panouri solare

Printre lucrările eligibile la finanțarea prin PNRR se numără anveloparea clădirilor, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu și utilizarea surselor regenerabile de energie. Totodată, mai pot fi finanțate lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.