AcasăSOCIALA explodat gigacaloria. Românii, în pericol să-și piardă apartamentele

A explodat gigacaloria. Românii, în pericol să-și piardă apartamentele

apartamenteImpozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe. Care sunt românii vizați

Prețul gigacaloriei a luat-o razna în mai toate orașele țării, iar primăriile nu mai au bani să acopere subvențiile. Mai grav, în unele orașe, tarifele uriașe au fost aprobate, în mod inconștient, chiar de consilierii locali. Este cazul orașului Ploiești, unde consilierii PNL și USR au votat cel mai mare preț pe gigacalorie din țară.

Primarii orașelor din țară atrag atenția că nu mai pot susține subvențiile la gigacalorie, în condițiile în care prețurile au explodat. Fără subvenții, cetățenii nu își vor mai putea achita întreținerea, astfel că apartamentele acestora vor fi scoase la vânzare. România a fost luată deja în vizor de către Uniunea Europeană datorită faptului că are prea mulți proprietari de locuințe, lucru care nu se întâmplă în țările occidentale.

Pe lângă scumpirile excesive, în unele administrații locale, majorarea excesivă a gigacaloriei se face cu complicitatea consilierilor locali. Este și cazul municipiului Ploiești, care, prin votul dat de majoritatea consilierilor PNL și USR, gigacaloria a ajuns la 1.083 de lei, cel mai mare tarif din țară. Deși autoritățile locale au dat asigurări că cetățenii vor plăti același tarif de 220 de lei, banii pentru subvenția de până la 1.083 de lei nu există. Consecința va fi oprirea furnizării agentului termic sau transferarea poverii plății integrale a tarifului gigacaloriei către populație. Astfel, sumele pentru plata  întreținerii vor depăși nivelul unui salariu minim, la care se vor adăuga facturile la energie electrică și celelalte utilități.

”În legislatura trecută, ca să putem să asigurăm populația că nu va plăti prețuri catastrofal de mari, am dat o hotărâre de consiliu local prin care am garantat că, indiferent de valoarea gigacaloriei, tariful va rămâne același, diferența urmând a fi acoperită din subvenții. Dar asta în măsura în care legislația europeană și națională o va permite. Eu am spus de fiecare dată să aibă mare grijă, pentru că această subvenție fie va fi interzisă, fie nu va putea fi suportată din buget și se va transfera toată povara pe umerii cetățenilor”, ne-a declarat av. George Botez, consilier local PSD Ploiești.

Subvenția, cât jumătate din bugetul orașului

Consilierul George Botez consideră că rapiditatea incredibilă cu care majoritatea USR și PNL a votat creșterea gigacaloriei de la 448 de lei la 1.083 de lei este o dovadă de inconștiență, în condițiile în care subvenția reprezintă mai mult de jumătate din bugetul orașului Ploiești.

”În momentul în care gigacaloria era 448 lei, Primăria suporta o subvenție de 220 de lei, acum, când a ajuns la 1.083 lei, subvenția va fi 763 de lei. Adică Primăria va trebui să plătească subvenție de patru ori mai mult. Bugetul necesar pentru subvenția gigacaloriei la prețul de 448 lei era, în sezonul rece, de aproximativ 80 de milioane de lei. Acum va ajunge la 320 milioane de lei, în condițiile în care întreg bugetul Ploieștiului este de 600 de milioane de lei. Și, atenție, când aveam de plătit subvenții de 80 de milioane de lei, primeam ajutor de la Guvern. Cum pot lua o decizie fără să aibă o estimare, fără să știe cât ar putea să coste și cum poți să expui ploieștenii la un asemenea pericol? Este un Cernobîl al bugetului local, care avea daune colaterale cetățenii municipiului Ploiești”, ne-a precizat av. George Botez. Acesta arată că problemele create sunt inimaginabile, pentru că, practic, decizia consilierilor PNL și USR îi vor lăsa pe ploieșteni fără apă caldă și energie termică, pentru că nu vor fi bani pentru plata subvențiilor.

Prețuri pe 30 de ani

Votul consilierilor locali din Ploiești va avea efecte pe 30 de ani, ne spune av. George Botez, dat fiind faptul că licitația pentru reconcesionarea serviciului va începe de la ultimul preț stabilit prin hotărâre de consiliu.

”Pe data de 5 mai expiră prelungirea contractului de 3 ani și jumătate cu Veolia și se intră în procedură de licitație pentru reconcesionarea serviciului de termoficare. În hotărârea de Consiliu Local s-a stabilit că prețul de distribuție a energiei termice la Ploiești este de 1.083 de lei, iar acest preț se va regăsi și în caietul de sarcini, pentru că este ultimul aprobat. Iar cine vine și oferă prețul acesta sau mai mic cu 2 lei are contractul asigurat pe 30 de ani. Pe acest preț”, a mai afirmat av. George Botez.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.511 afisari

25 COMENTARII

  1. nu-i problema,blocurile se pot transforma in locuinte sociale,fostele unitati militare dezafectate pot fi modificate in camine pentru batrani,se poate manca si la cantina saracilor,daca esti in somaj primesti si faina si alte produse alimentare.a venit primavara.

  2. Costica.destept te lepadat mata. atunci dece lam mai asasinat p Ceusescu? dureros e ca tara asta a produs multi nesimtiti cu diploma.

    • Dar ce treaabă ar avea un retardat ca lighioana de Constantinescu cu diplomele. Nu vezi ce muiană de handicapat are?

      • Sunt si „aurolac” si „boschetar” nu doar retardat.cu voia sau nevoia dv.
        dar pana una ala..a zis si ala de la timisoara ca platesc timisorenii subventia bucurestenilor..poate va apucati sa comentati articolul…adica de fapt caldura din ce inteleg EU..costa de 5 ori mai mult.REAL.Acum…se joaca barbut pe FOAME.si..stiti vorba….”am o foame in mine de nu stiu unde o sa dorm la noapte”.
        n-am diploma de „smecher”.Recunosc.Adica de angajat la stat.1.25 milioane angajati(de fapt 1.5 milioane cu aia din firmele de stat).5 milioane pensionari.140 miliarde Euro datorie de stat.
        Toate Bune Domnilor Anonim si Barbu Gh!!!
        ps.poate comentati si articolul

  3. Uite cum au pus botul politrucii nostrii la zisele ue ca suntem prea multi proprietari si au gasit din pix modul sa ne pierdem casele sa ne scumpeasca utilitatile pana nu mai putem plati si cu legea favorabila sa ne execute toate firmele astea straine majoritatea!!! Ba, voi chiar credeti clasa de slugi ca vom sta ca pana acum cand ati intins coarda la maxim ???

  4. Hai că încă nu-i gravă chestiunea , la câtă prostime în păreri am văzut în competiția vaccinării românești , nu mă mir defel de scalparea totală a bugetului cetățeanului . Dacă tot a înghițit gogoașa cu păr , că se va subvenționa prețul și va fi totul ca înainte … o cam merităm . Ce dreaq ați tot votat atâta ani la rând la scursurile astea ? Nu v-ați trezit la cacealmaua lui Emil Constantinescu ? Bun că ați împins la deal nivelul de trai românesc și acu tre să suportăm toți proiectul ăsta făcut de lgbtagii , mâine poimâine tre să mă urc și pe tanc să mă cert cu rușii ca să salvez gurvenul și elita noastră împuțită ha ? patriotic ce naiba !

    • @Anonim
      „Ideea” e alta….80% din consumul de gaze din ce stiu e intern…si gazele din productia interna sunt mai scumpe decat alea de la rusi.
      Toata energia electrica e produsa in Romania.Companiile sunt de stat.Mai e un articol pe ziare.com ca nasol cu distributia la enel..ca trebe bani…de ce…
      Adica ce vreau sa zic…gazele s-au scumpit de 7 ori energia electrica de 5 ori….rca de n ori…dar producatorii si distribuitorii sunt aici…in ro…nu in „maica russia”…
      Transportul unui container din china in sua sau europa s-a scumpit de 5 ori.
      Petrolul se scumpeste….
      Nu cumva e altceva…adica „valutele forte” sunt „fiat money-maculatura”….la cati „bani falsi de pomana din elicopter” s-au „tiparit”.
      Stati linistiti ca nu vin rusii..aia nu cumpara fiare vechi sau faliti…sau sclavi inrobiti…..ce ar face cu o tara datoare vanduta intr-o pozitie similara bulgariei in 1997 sau greciei in 2009.
      Toate Bune!!!

      • adica ai nostrii ca bradul la ordinele si impreuna cu cei de afara s-au hotarat sa faca un comunism de cumetrie? you will own nothing and be happy!
        PS
        AUR a votat legea antitig@neasca.
        just some food for thought!

  5. Toate ajutoarele, subvențiile sînt cai troieni. Mulți mușcă momeala zicînd „nu mă doare capu’ dacă plătesc la fel chiar dacă s-a scumpit”. Numai că este doar prelungirea deznodămîntului ce oricum vine. În plus cu mânăria subvenților ne dezbină.
    În pluc cei ce scumpesc primesc prețul nesimțit de mare tot din banii noștri, de la buget.

    • de aceea polonia a dat ignore la ordinul comisiei de a inchide minele de carbune si are energia cea mai ieftina din UE acum si este sanctionata masiv de numita comisie cu penalitatati percepute zilnic.

  6. Bre,n-ati priceput nimic,Jigodiile de liberali si useristi de aici si din toata lumea sunt trimisi sa continue mareata opera de construire a societatii comuniste intrerupta in 1989.Se va ajunge la „fiecare dupa capacitate ,fiecaruia dupa nevoi”.Putini isi dau seama ca Occidentul construieste comunismul de la revolutia franceza,blocul sovietic a inceput asta abia in 1945.Laudacii autohtoni ai „modelului „occidental au uitat sa va spuna ca acolo dupa o viata de munca te alegi cu o rabla de masina,toalele de pe tine si ceva banuti pusi de-o parte pentru inmormantare ca doar nu o sa te ingroape statul.Cat priveste mioriticii proprietari subscriu si eu la ideea lui Constantinescu de mai sus ca daca esti stapan in casa ta nu ar trebui sa te incalzeasca bugetul public ,asta e o pretentie de tate proaste.

    • 😂👍
      A trecut de-acum si ceata
      Tot cantand in struna
      De sus ploua cu galeata
      Eu stau la fantana
      Ma mir cum sa-nvarte roata
      De vre-o saptamana
      „Cum ti-asterni asa-i sa dormi”
      Zicala asta-i buna

  7. Din păcate popor mai prost ca asta nu am vazut, sa iti votezi criminalii si sa mai fi mândru de votul tau, in condițiile in care aceștia te dau afara din casa, te sărăcesc, te au adus in situația sa nu ai ce pune pe masa. Iar tu iti rupi camasa de pe tine ce ai votat tu. Nu conteaza ca intreaga familie iti este nenorocita, iti sunt vânduți părinții si bunici, tu in dobitocia ta stai si iti aplauzi sfârșitul

  8. Gigacaloria este atat de scumpa si din cauza sistemului centralizat de incalzire care nu este eficient in conditiile in care este invechit si au loc pierderi enorme. Cred ca peste tot statul subventiona si pana acum o mare parte din pretul gigacaloriei, asa ca ce ramanea de plata la intretinere era mult mai putin decat ar fi trebuit platit, de aceea lucrurile erau mascate si nu aratau atat de rau. Alegerea intre centrala termica proprie si sistemul centralizat de incalzire este net in favoarea centralei proprii, e adevarat ca aceasta necesita o investitie initiala destul de consistenta, plus modificari ale instalatiei de calorifere, plus senzor de gaz, plus revizii, iar toate astea costa.

  9. Bai, la brazi–lienii din Ploiesti oricum nu e nici o problema, ei fiind chiar problema !! Bai ne–gri–sorilor autohtoni din Ploiesti, in cel mai rau caz emi–grati si voi in India voastra natala, acolo e vara cam tot timpul, va descurcati voi cumva, dar atentie marita ca si acolo sunt cam 1.2 miliarde de tzi–gani, si va fura aia de nu va vedeti !! Ha ha ha 🙂

  10. Bai brazilienilor de langa sondele petrolifere, cel mai bine sa ameigrati si voi acum, cat se mai poate, in India, ca acolo e cald si bine, si nu aveti de platit facturi mari de iarna !! Ha ha ha 🙂

  11. Toti fac scheme la tabla cum este furat si jefuit poporul si nimeni nu face nimic . daca ai impins pe unul ai dosar penal instant , dar daca iti tii poporul in foame si faliment nimic ! tara asta este condusa de nebuni ?

  12. „Fără subvenții, cetățenii nu își vor mai putea achita întreținerea, astfel că apartamentele acestora vor fi scoase la vânzare. România a fost luată deja în vizor de către Uniunea Europeană datorită faptului că are prea mulți proprietari de locuințe, lucru care nu se întâmplă în țările occidentale.” = NU VETI AVEA NIMIC SI VETI FI FERICITI (MareaResetare-Agenda2030)

  13. Singurul scop pentru care am fost primiti in UE a fost acela de a fura,devasta si saracit Romania.Acesta hotie continua si va continua si totul din simplu motiv,nu avem un lider politic puternic care sa lupte pentru cetateanul de rand.Toata clasa politica din Romania este corupta,tote institutiile statului sant corupte,deci nu avem sanse sa dobandim un trai mai bun.Ramaneti cu bine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger