Cauta

A avut loc Ziua Porților Deschise la Mormântul-Poemă al Iuliei Haşdeu, ediția a doua

Scopul acestui proiect este acela de a permite accesul gratuit tuturor oamenilor care doresc să viziteze morminte celebre, să intre în contact cu istoria familiilor importante din istoria României și să cunoască arhitectura funerară (foarte apreciată în străinătate, dar care câștigă teren și în țara noastră).

În intervalul orar 10:00 – 17:00, cei care au dorit au avut șansa de a veni la respectivul mormânt din cadrul Cimitirului Bellu, unde au fost preluați de către cei de la  Asociația “Călător prin România”, fiindu-le prezentate toate detaliile interesante și importante, într-o manieră mai apropiată de vizitator și mai îndepărtată de acel limbaj ,,de lemn” de care ne temem toți, de care fugim și care plictisește.

Timp de 7 ore au fost peste 300 de vizitatori, de toate vârstele, foarte curioși și cu foarte multe întrebări, dovedind astfel ,,apetitul” românilor pentru tot ceea ce înseamnă cultura și istoria, contrar unui număr enorm de mare de studii care arată contrariul. Astfel că, în cele două ediții (un total de 14 ore), au fost peste 500 de turiști.

Aceasta a fost și ultima ediție desfășurată la acest punct turistic important până când o să fie refăcut. Din păcate, de la moartea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu (în 1907) și până în prezent, nu au existat tentative de conservare și de refacere a ansamblului, iar în acest moment acesta poate cădea, în cazul în care nu se intervine, fiind sprijinit doar pe cărămizile care compun zidăria laterală. În prezent, se poartă dis­cuții cu conducerea de la Castelul Memorial B.P. Haşdeu din Câmpina pentru ca, împreună cu asociația și alți reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor culturale, să se demareze un amplu proces de refacere.

Cei de la Asociația “Călător prin România” care s-au ocupat de turiști au fost: Călina Iuliana – Andreea, Voicu Ramona Valentina, Voicu Marius, Fișcuci Bogdan-Ștefan, Iliescu Eliza, Albu Antonia-Elena, Florea Izabela-Maria și Tănașcu Cons­tantin-Iulian. De asemenea, au luat parte la eveniment și Dobre Aura (director – Muzeul Memorial B.P. Haşdeu – Câmpina), care a oferit informații interesante și mai puțin știute vizitatorilor, Cuțaru Laurențiu – Florin (Proiect Țara cu Balauri) și Cristian Mihai Ștefan (reprezentant Asociația Iulia Haș­deu). Aceștia au avut și grija cură­țeniei de la mormânt, în timp ce de curățenia pe alei s-au ocupat cei de la Totul Verde. S.A.

În viitorul apropiat, există in­tenția de a se deschide și Mausoleul Cantacuzino și Mausoleul Gheorghieff. Evenimentele sunt realizate de către Asociația ,,Călător prin România”, ca parte a proiectului acesteia “Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber”.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version