AcasăSOCIALA apărut un nou tip de înșelătorie: frauda cu facturi. Cum acționează...

A apărut un nou tip de înșelătorie: frauda cu facturi. Cum acționează escrocii

A apărut un nou tip de înșelătorie: frauda cu facturi. Cum acționează escrocii

Autoritățile avertizează că a apărut un nou tip de înșelătorie, care îți poate trage banii din cont, fără să-ți dai seama de acest lucru: frauda cu facturi.

Cum Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ne îndeamnă să ne schimbă contractele la energie electrică pentru a intra în piața concurențială, escrochii au intrat pe fir.

Specialiștii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică recomandă „Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, spun reprezentații CERT-RO.

Cum acționează escrocii și cum putem preveni frauda

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc.

Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. Noul cont este deţinut/controlat de acesta.

sursa: CERT-RO

Pe angajaţi, aceştia îi sfătuiesc să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăţi şi să folosească datele de contact din corespondenţa anterioară pentru a verifica şi nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, atenţionează specialiştii CERT-RO.

author avatar
Andreea Vlad