Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Dar cine va fi mai avantajat? Cel cu o vechime mai mare sau cel care a contribuit mai mult la sistemul de pensii?
Ministrul Muncii a demontat o minciună
Ministrul Muncii a demontat o minciună care spune că tot circulă, potrivit căreia în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea.
„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii.
Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.
Echitate între pensionari. Apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei. Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea.
Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Rtv.
Cum afli singur câţi bani ar trebui să primeşti în plus la pensie
Pensionarii aşteaptă, în poştă, deciziile de recalcularea a pensiilor. Atunci vor afla cât vor primi în plus de la 1 septembrie 2024. Dar, în aşteptarea acestor plicuri, oamenii pot determina singuri la ce sume să se aştepte.
Trebuie să folosiţi o formulă de calcul.
Un pensionar care a activat 40 de ani în câmpul muncii, un punctaj mediu anual de 1,5 va avea o pensie recalculată semnificativ mai mare. Cu un punct de pensie de 2.054 de lei, pensia sa actuală de 3.081 de lei va crește după recalculare.
Pentru cei 40 de ani munciți, pensionarul va acumula un număr semnificativ de puncte de stabilitate: 11,25 puncte, la care se adaugă 47 de puncte de stabilitate existente. Totalul de 58,25 puncte, multiplicat cu valoarea de 81 de lei pe punct, rezultă într-o pensie brută de 4.700 de lei, potrivit newsweek.ro.
Impozitul aplicat este de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei. În acest caz, pentru diferența de 2.700 de lei (4.700 – 2.000), impozitul este de 270 de lei. Astfel, pensionarul va primi în plus 1.440 de lei net, rezultând o pensie netă recalculată de 4.440 de lei.