AcasăSOCIAL5 ani de la tragedia de la Colectiv. Veste bună pentru victimele...

5 ani de la tragedia de la Colectiv. Veste bună pentru victimele care au supravieţuit catastrofei

colectiv5 ani de la tragedia de la Colectiv. Klaus Iohannis are o veste bună pentru victimele care au supravieţuit catastrofei

Vineri, 30 octombrie, comemorăm 5 ani de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de oameni. Pe lângă cei decedaţi, alte zeci de persoane care au supravieţuit catastrofei au rămas cu sechele pe viaţă. Fie răni fizice, fie afecţiune psihologice.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că statul român va acoperi orice cheltuială legată de sănătate pentru supravieţuitorii dezastrului de la Colectiv. Şeful statului va promulga, deci, legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii acestor victime.

Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit„, a anunţat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Parlamentul a adoptat la jumătatea lunii octombrie un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale„, se arată în proiectul de lege.

România nu poate avea grijă de marii arşi

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că marea provocare pe care o are statul la această oră este aceea de a avea grijă şi de alţi mari arşi, nu doar de cei care au trecut prin tragedia de la Colectiv.

Noi, ca stat, ca oameni de stat, trebuie să ştim că avem datoria să spunem un adevăr crunt, primul instinct pe care îl are Ministerul Sănătăţii la această oră, când avem un mare ars în ţară, este să chemăm elicopterul sau să căutăm avioane şi locuri de mari arşi în spitale din Bruxelles sau din alte oraşe care au centre de mari arşi civilizate.

Îi invit pe parlamentari din Comisia de sănătate şi nu numai să se aplece alături de Ministerul Sănătăţii şi să găsească soluţii interne pentru marii arşi. Nu avem o secţie funcţională în Capitală. Avem probleme imense şi trebuie să le rezolvăm”, a arătat Ungureanu.

author avatar
Andrei Ștefan
347 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger