AcasăSOCIAL47 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru spitalul regional...

47 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru spitalul regional din Craiova. Când ar urma să fie gata

Comisia Europeană a dat undă verde unei investiții de 47 de milioane de euro pentru construcția unui spital regional de urgență în regiunea sud-vest a României, mai exact la Craiova.

Spitalul va avea 800 de paturi, iar suma amintită va fi alocată din Fondul european de dezvoltare regională, conform ec.europa.eu.

”Pandemia de coronavirus a demonstrat încă o dată cât de important este să se investească în infrastructuri medicale moderne și eficiente, fapt care a fost și va continua să fie prioritatea absolută a politicii de coeziune a UE, după cum o arată adoptarea acestui proiect major”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, conform sursei citate.

Construirea acestui spital ”va contribui la reducerea inegalităților în ceea ce privește accesul la asistență medicală, în special pentru persoanele din zone rurale și sărace”, potrivit aceleiași surse. Se are în vedere atât posibilitatea diagnosticării din timp a unor afecțiuni mai puțin grave, cât și asigurarea, prin infrastructura și echipamentele moderne cu care va fi dotată unitatea medicală, a unui tratament mai eficient al afecțiunilor care pun viața în pericol.

Se preconizează că spitalul ar urma să fie funcțional începând cu anul 2026.

Spitalul Regional Craiova este cel de-al treilea spital regional pentru care Comisia Europeană a aprobat finanțarea, după spitalele regionale din Iași și Cluj.

Potrivit Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ”valoarea totală a proiectului major „Construirea și echiparea spitalului regional de urgență în regiunea Sud-Vest”, selectat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 (Axa Prioritară 14 „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgență”), este de 156.662.069 de euro”.

807 paturi și 19 săli de operație

Din câte anunțase Ministerul Sănătății, la finele lunii aprilie, când a fost semnat, la Ministerul Dezvoltării, contractul de finanțare din fonduri europene a Spitalului Regional de Urgență Craiova, unitatea spitalicească va cuprinde un complex de construcții cu 7 nivele și va fi dotată cu heliport.

În total, Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea 807 paturi, 19 săli de operație şi ”va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în 7 centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată”.