Cauta

400 de lei în plus la salariu pentru fiecare polițist. De unde vin banii?

Bucurie mare în rândul polițiștilor

De la 1 ianuarie 2022, polițiștii vor avea în plus la salariu câte 400 de lei net, potrivit promisiunilor făcute de ministrul Lucian Bode, la întâlnirea cu sindicatele. Totodată, până la sfârșitul anului viitor, va mai fi acordată și majorarea pe acest an, din Legea 153, ceea ce înseamnă încă 300 de lei. Majorările în cascadă promise de Guvern nu prea au nicio acoperire, însă, ne spune prof.dr. Mircea Coșea.

Ministrul Lucian Bode a reușit să-i facă fericiți pe polițiști, promițându-le majorările la zi prevăzute în Legea 153/2017. Acestea se vor da în două tranșe, una la începutul anului și cealaltă până la sfârșitul anului 2022, existând șanse și pentru majorarea sporurilor, ne spun sindicaliștii din sistem.

”De la 1 ianuarie, MAI a propus, pentru că nu se va vedea sigur decât atunci când se va aproba în coaliție și se va publica în Monitorul Oficial, să aplice parțial Legea 153, prin acordarea drepturilor care erau prevăzute pentru anul 2021. Ministrul Lucian Bode ne-a spus că a avut o discuție cu ministrul de Finanțe și că a primit asigurări că ar fi fonduri pentru acest lucru. Însă zilele acestea se încearcă o identificare a unor resurse bugetare pentru a da și sporurile, că așa e normal, să nu mai rămână restanțe din spate care au provocat mereu nemulțumiri. Cu majorarea din 2021 și cu sporurile ar însemna un plus la salariu de circa 400 de lei net, pentru fiecare polițist. Și s-a mai discutat despre faptul că, până la sfârșitul anului, la o rectificare bugetară, să se dea și majorarea pentru salariul de funcție pe anul 2022, ceea ce înseamnă venituri cu 300 de lei mai mari”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta susține că sindicatul are informații potrivit cărora Ministerul de Finanțe avea bani pentru aceste majorări și anul acesta, însă Florin Cîțu este cel care s-a opus. ”Anumiți conducători ai acestei țări au vrut să ne țină săracii Europei și sclavii Europei, iar unul dintre acești oameni este fostul prim-ministru Cîțu, care și acum spune că nu se poate”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu.

Pregătiți să iasă în stradă

Potrivit unui comunicat al SNPPC, negocierile cu MAI au satisfăcut în parte revendicările polițiștilor, însă sindicaliștii atrag atenția că, dacă promisiunile nu vor fi materializate, vor declanșa proteste ample la nivel național. ”Ministrul Lucian Bode a anunțat că a cerut, la nivel guvernamental aplicarea grilelor de salarizare prevăzute de Legea-cadru 153/2017 – Anexele VI și VIII, care fac referire la personalul contractual, militarii și polițiștii din familia noastră ocupațională (am fost amânați de două ori; ca urmare, s-a propus acordarea primei tranșe, de ¼ din diferența rămasă pentru 2022, de la 1 ianuarie, și a ultimei tranșe, tot de ¼, la prima rectificare bugetară de anul viitor), majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică la 25%, precum și indexarea pensiilor militare de stat (Guvernul propune 10% pentru pensiile sub 2.500 lei și 2,6% – pentru pensiile care depășesc acest cuantum)”, se arată în comunicatul SNPPC. Totodată, ministrul Bode a solicitat coaliției bugetul necesar pentru diminuarea deficitului de personal, prin încadrarea a 5.000 de posturi vacante, decontul serviciilor turistice/voucherele pentru 2022 și majorarea normei de hrană cu aproximativ 120 lei/lunar.

Împrumuturi și majorări de taxe

Prof.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că este destul de sceptic cu darurile pe care le face acum Guvernul, mai ales că se vorbește de majorări ale pensiilor, alocațiilor, ale salariilor profesorilor, personalului auxiliar din sănătate, pe lângă cele ale polițiștilor și militarilor. ”Nu prea văd sursele. O colectare la buget foarte rapidă nu se poate face, pe TVA poate să mai sporească colectarea, dar și aici este foarte greu. Probabil vor apela la niște împrumuturi pe care trebuie să le facă și la mărirea taxelor și impozitelor locale. Oricum este foarte complicat să înțelegi până nu vor da o explicație, până nu apare bugetul. Altfel nu văd nicio posibilitate să asiguri această creștere dintr-o economie care nu funcționează cum trebuie și nu avem nici speranțe că va funcționa”, ne-a declarat prof.dr Mircea Coșea.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Exit mobile version