AcasăSOCIAL2021 vine cu scumpiri în lanț. Produsele pentru care românii vor plăti...

2021 vine cu scumpiri în lanț. Produsele pentru care românii vor plăti mai mult

scumpiri2021 vine cu scumpiri în lanț. Produsele pentru care românii vor plăti mai mult

Noul an aduce şi bune, şi rele pentru bugetul românilor. De la 1 ianuarie, salariul minim pe economie va creşte cu 40 de lei net, iar alocațiile se majorează cu 20%. Dar se vor scumpi carburanţii, pâinea și energia electrică.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro Ionel Arion a enumerat alimentele care vor cunoaște creșteri de prețuri în acest an. Uleiul deja şi-a majorat preţul cu 20%, iar preţul pâinii va creşte şi el cu până la 15% în următoarele luni.

Aceste scumpiri sunt cauzate de seceta care a caracterizat anul agricol 2020, iar cerealele au ajuns să atingă preţuri-record, spun specialiștii.

Pâinea, uleiul și carnea de porc, mai scumpe la raft

Şi porumbul s-a scumpit masiv în aceeaşi perioadă, cu circa 185 de lei pe tonă, iar toate aceste scumpiri se vor reflecta în preţul produselor alimentare de bază, potrivit prognozelor.

„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, a spus Ionel Arion la Antena 3.

Tot de la 1 ianuarie 2021, s-au scumpit şi carburanţii, în urma creşterii accizelor. Preţul unui litru de benzină creşte cu aproape 6 bani.

Se scumpesc țigările și carburanții

Şi ţigările se scumpesc luna aceasta, iar din aprilie, acciza totală urmează să fie majorată în două etape.

În plus, de vineri, odată cu Nou An, românii sunt obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar şi pentru energie electrică.

Mai exact, cei care beneficiază de tariful universal şi nu şi-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri după ce piaţa energiei electrice a fost liberalizată total.

author avatar
Andreea Vlad
810 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger