Cauta

2021, anul dezbinării și dezamăgirii

A fost un an plin de tulburări și inegalități, atacuri asupra democrației – insurecția de la Capitoliul SUA – neîncrederea europenilor în proprii aleși, dezinformarea, polarizarea vaccinării și o pandemie care a măturat globul.

Au murit milioane de oameni, dar vaccinarea în sine a devenit cauza animozității, punând pe cei vaccinați și nevaccinați unul împotriva celuilalt și evidențiind atât inechitatea dintre națiunile bogate și cele sărace, cât și puterea coercitivă a guvernelor.

A fost și anul declarațiilor mărețe, dar al acțiunilor mai puțin impresionante asupra climei. Incendiile și inundațiile din California până în Siberia au pus omenirea în atenție – dar răspunsul la summitul COP26 de la Glasgow a fost practic un teatru ieftin.

Mai presus de toate, comentează CNN,  2021 pare să fi fost un an de avertismente – despre relațiile noastre cu tehnologia, planeta și cei care ne guvernează, fie că sunt aleși sau auto-numiți.

Împlinirea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, a fost, de asemenea, o mustrare la adresa misiunii de evanghelizare a Americii pentru democrație și superioritatea sa tehnologică. Talibanii  – aliați ai grupului care a doborât Turnurile Gemene  –  au intrat în Kabul fără să tragă niciun foc.

Prăbușirea guvernului din Afganistan, susținut de SUA, a fost o lovitură pentru credibilitatea Washingtonului, ridicând întrebări despre cât de fiabil a fost acesta ca partener și protector.

Pentru al 15-lea an consecutiv, Freedom House a raportat un declin al democrației la nivel mondial.

Ultimele vestigii de disidență din Rusia au fost zdrobite,  Alexei Navalnîi a fost trimis într-o colonie penitenciară când a îndrăznit să se întoarcă acasă.

Cea mai profundă provocare la adresa valorilor democratice a venit dintr-o Chină din ce în ce mai agresivă și pe plan global.

Pe măsură ce regimurile autocratice mergeau pe primul loc, o stare de incertitudine și neliniște a pătruns în multe țări occidentale: nemulțumirea publică în creștere, frustrarea față de corupție și inegalități și gestionarea pandemiei.

Un sondaj Pew Research a evidențiat că în Italia, Spania, Statele Unite, Coreea de Sud, Grecia, Franța, Belgia și Japonia, aproximativ două treimi din oameni „cred că sistemul lor politic are nevoie de schimbări sau nevoi majore care urmează să fie complet reformate”.

Nemulțumirea se extinde la economia liberală care a determinat creșterea globală timp de trei generații. În Italia, Spania și Grecia, cel puțin opt din 10 oameni consideră că sistemul economic are nevoie o revizuire completă. Aceeași poziție o au și două treimi din cetățenii Franței și Statelor Unite.

Chiar dacă lumea a început să iasă provizoriu din pandemie, a rămas vulnerabilă la consecințele sale dezbinătoare –  asupra inechității în accesul la vaccinuri, mandatelor și blocajelor.

Lupta dintre binele social și drepturile unui individ a fost neiertătoare.

Ezitarea la vaccin a devenit unul dintre sloganurile anului, în special în Germania, unde decesele cauzate de Covid-19 în decembrie au fost la cel mai mare nivel din februarie. La fel și în SUA.

Consecințele coronavirusului – și a reacțiilor guvernelor – au fost economice, sociale și psihologice.

Nu vă așteptați ca 2022 să fie o oază de calm.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version