AcasăSOCIAL2021, anul dezbinării și dezamăgirii

2021, anul dezbinării și dezamăgirii

A fost un an plin de tulburări și inegalități, atacuri asupra democrației – insurecția de la Capitoliul SUA – neîncrederea europenilor în proprii aleși, dezinformarea, polarizarea vaccinării și o pandemie care a măturat globul.

Au murit milioane de oameni, dar vaccinarea în sine a devenit cauza animozității, punând pe cei vaccinați și nevaccinați unul împotriva celuilalt și evidențiind atât inechitatea dintre națiunile bogate și cele sărace, cât și puterea coercitivă a guvernelor.

A fost și anul declarațiilor mărețe, dar al acțiunilor mai puțin impresionante asupra climei. Incendiile și inundațiile din California până în Siberia au pus omenirea în atenție – dar răspunsul la summitul COP26 de la Glasgow a fost practic un teatru ieftin.

Mai presus de toate, comentează CNN,  2021 pare să fi fost un an de avertismente – despre relațiile noastre cu tehnologia, planeta și cei care ne guvernează, fie că sunt aleși sau auto-numiți.

Împlinirea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, a fost, de asemenea, o mustrare la adresa misiunii de evanghelizare a Americii pentru democrație și superioritatea sa tehnologică. Talibanii  – aliați ai grupului care a doborât Turnurile Gemene  –  au intrat în Kabul fără să tragă niciun foc.

Prăbușirea guvernului din Afganistan, susținut de SUA, a fost o lovitură pentru credibilitatea Washingtonului, ridicând întrebări despre cât de fiabil a fost acesta ca partener și protector.

Pentru al 15-lea an consecutiv, Freedom House a raportat un declin al democrației la nivel mondial.

Ultimele vestigii de disidență din Rusia au fost zdrobite,  Alexei Navalnîi a fost trimis într-o colonie penitenciară când a îndrăznit să se întoarcă acasă.

Cea mai profundă provocare la adresa valorilor democratice a venit dintr-o Chină din ce în ce mai agresivă și pe plan global.

Pe măsură ce regimurile autocratice mergeau pe primul loc, o stare de incertitudine și neliniște a pătruns în multe țări occidentale: nemulțumirea publică în creștere, frustrarea față de corupție și inegalități și gestionarea pandemiei.

Un sondaj Pew Research a evidențiat că în Italia, Spania, Statele Unite, Coreea de Sud, Grecia, Franța, Belgia și Japonia, aproximativ două treimi din oameni „cred că sistemul lor politic are nevoie de schimbări sau nevoi majore care urmează să fie complet reformate”.

Nemulțumirea se extinde la economia liberală care a determinat creșterea globală timp de trei generații. În Italia, Spania și Grecia, cel puțin opt din 10 oameni consideră că sistemul economic are nevoie o revizuire completă. Aceeași poziție o au și două treimi din cetățenii Franței și Statelor Unite.

Chiar dacă lumea a început să iasă provizoriu din pandemie, a rămas vulnerabilă la consecințele sale dezbinătoare –  asupra inechității în accesul la vaccinuri, mandatelor și blocajelor.

Lupta dintre binele social și drepturile unui individ a fost neiertătoare.

Ezitarea la vaccin a devenit unul dintre sloganurile anului, în special în Germania, unde decesele cauzate de Covid-19 în decembrie au fost la cel mai mare nivel din februarie. La fel și în SUA.

Consecințele coronavirusului – și a reacțiilor guvernelor – au fost economice, sociale și psihologice.

Nu vă așteptați ca 2022 să fie o oază de calm.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
485 afisari

6 COMENTARII

  1. Doar naivii se așteaptă la calm în 2022.
    Va fi un an al consacrării abuzurilor în jumătate de lume și un an mizerabil din toate punctele de vedere.
    Cetățeanul a devenit inamicul statului, iar statul a devenitr
    Europa va deveni o dictatură infectă, condusă de o șleahtă de nemernici cu cravate de 1000 de euro bucata.
    Cine are minte, va pleca din mlaștina asta infectă care a ajuns Europa.

  2. ” Va pleca din mlastina asta infecta care a ajuns Europa ” . Si va merge unde ? Care e destinatia ta de vis ?

      • Autarhie : creearea unei economii nationale inchise , izolate de circuitul economic mondial , stare de autoizolare economica a unui stat . Nu ti s-a acrit de stevie ornata cu dude pe malul stang al Nistrului ? Comanzi un repetir ?

  3. China de acum este tot opera SUA – le-au dat pe mana tehnologie cu conditia sa o produca ieftin pentru companiile americane lacome de profit. Si au produs-o! DAAAR… Au si copiat-o! Lucru la care inteligentii de americani evident nu se asteptau, ei inchipuindu-si ca insectoizii asiatici vor fi intr-o permanenta stare de servitute fata de regina americana a coloniei.

  4. Ati uitat un amanunt navalni este un hot condamnat pt. furt este o gluma proasta ca find opozant un blogherb cacacios.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger