AcasăSOCIAL2 lei pe an, cu atât cresc pensiile mici în legea Guvernului...

2 lei pe an, cu atât cresc pensiile mici în legea Guvernului Cîțu

Bogdan Hossu: ”Oamenii vor ajunge să ia 630 de lei pensie”

Noua formulă de calcul a pensiilor va duce la înghețarea pensiilor mari și la majorarea celor mici cu doar 2 lei pe lună, semnalează Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa. Totodată, acesta mai atrage atenția că cei care au fost plățiți toată viața cu salariul minim vor avea chiar mai puțin decât pensia socială.

Schimbarea Legii pensiilor dată de Guvernul PSD va însemna o grea lovitură pentru aproape toți pensionarii. Efectul noii formule de calcul va fi că pensiile mari vor îngheța pe o perioadă mai lungă de timp, iar pensiile mici vor crește ceva mai repede, dar cu foarte puțin, ne spune Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. ”Ei vor să majoreze doar cu inflația, adică cu 3%, și doar pentru pensiile mici. Ce înseamnă asta? La o valoarea a punctului de referință de 45 de lei creșterea lui cu 3% înseamnă că în momentul respectiv crește cu 2 lei. Cei cu pensii mai mari practic vor avea pensia înghețată până când valoarea punctului de referință va crește suficient de mult ca să depășească valoarea pensiei în plată pe care o au acum, adică o perioadă de cel puțin 10 ani. Acum actualul ministru al Muncii vrea să afle care este punctajul cumulativ după noua lege. După Legea 263, valoarea punctelor totale a pensionarilor în plată este la 5.600.000 de puncte. După noua formulă va fi la 170 milioane de puncte total. Și atunci ei vor să dea valoarea anuală cât o dau pentru pensii, adică 96 miliarde de lei, o împart la 12 și îți dă vreo 8 miliarde de lei pe lună și 8 miliarde de lei o împart la totalul punctelor în plată după noua formulă, adică la 170 de milioane. Și îți va da valoarea punctului de referință ăsta nou, undeva la 45-48 de lei”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Sub pensia socială

La pensie lucrătorul care primește salariul minim sau în jurul salariului minim va fi extrem de dezavantajat pentru că acesta va cădea sub pensia socială ca număr de puncte, susține Bogdan Hossu. ”Dacă luăm salariul minim la bază, tu te raportezi cu 2.300 la 5.380 de lei, care este salariu mediu pe economie, iar raportul este undeva la 0,4. Dacă de-a lungul întregii tale vieți profesionale tot ai avut 0,4 puncte, practic, tu ieși cu o pensie de 0,42 puncte. 0,4 puncte la actualala valoare  a punctului de pensie, care este 1.442 de lei înseamnă că pensia ta va trebui să fie de vreo 600 de lei, față de pensia socială, care este 800 de lei. Aici este problema, pentru că ei nu au plecat ca să facă justiție socială și să spună că cei care contribuie la sistemul public 30, 35, 40 de ani trebuie cel puțin cei care au venituri mici să plece de la pensia socială, la care să se adauge pensia contributivă. Trebuie să realizezi diferențierea pe contributivitate și în același timp să permiți ca unui cetățean care a contribuit o viață întreagă profesională la sistemul public de pensie să aibă mai mult decât unul care ia pensia socială și care în cel mai bun caz a lucrat câteva zile în toată viața lui.  Dacă adaugi la 800 de lei cei 600 de lei, ies 1.400 de lei, ceea ce înseamnă altceva pentru cei care au fost plătiți toată viața lor cu salariul minim sau în jurul acestuia. Eu am muncit și am contribuit o viață întreagă și iau același lucru ca unul care nu a muncit și nu a contribuit deloc. Am cerut la Inspecția Muncii situația cu salariile minime, pe coduri CAEN, și sunt  1.700.000 salariu minim. Inclusiv cei care sunt în construcții, care nu plătesc impozite, și sunt penalizați la pensie. Bugetarii care au salariu minim sunt până în 10.000”, ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

630 de lei pensie

Liderul Cartel Alfa mai arată că, pe noua formulă de calcul a Guvernului Cîțu, 14 puncte ori 45, cât este valoarea punctului de referință, înseamnă 630 de lei, pentru un om care a lucrat aproape 40 de ani. ”Crescând valoarea punctului de referință cu 2 lei pe an, în câți ani va ajunge la pensia socială, presupunând că pensia socială se îngheață. Pe Legea PSD, la 75 ori 14 puncte, luau 1.050 de lei”, a afirmat Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
607 afisari

2 COMENTARII

  1. Niciodată un guvern liberal ,nu va tine cont de altceva ,decat de puterea banului . Pentru liberali contează doar sursa de câștig , nu și cine o produce . Pentru ei contează statul din care fac parte ,ei băncile, justiția si forțele de oprimare . Culmea este că au găsit adepți in lumea de jos . După 40 de ani de muncă , să ai o pensie de 800 Ron , pentrucă ai făcut curățenie în biroul ministrului ? Este vina noastră că vrem schimbări ,fără logică .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger