AcasăSOCIAL10 companii de stat, pe lista neagră a Guvernului

10 companii de stat, pe lista neagră a Guvernului

CFR Călători intră la restructurare

Guvernul Cîțu a anunțat deja restructurarea a 10 companii de stat, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Printre acestea se numără Metrorex-ul, CNAIR și CFR, unde urmează să fie luate măsuri pentru reducerea pierderilor. Totodată, Executivul a anunțat depolitizarea consiliilor de administrație, în condițiile în care toate acestea au fost schimbate doar pe criterii politice.

Planul Național de Relansare și Reziliență este, fără îndoială, o înșirurire a numeroaselor probleme profunde economico-sociale cu care s-a confruntat România în ultimii 30 de ani, pe care Guvernul promite să le resolve în doar 4 ani. Printre multele reforme anunțate, se numără și cea a companiilor de stat, considerate de importanță strategică. Astfel, În PNRR, Guvernul s-a angajat să restructureze 10 companii de stat, restructurare însemnând, bineînțeles, reducere de personal, vânzare de active și, eventual, închiderea acestora. La capitolul reforma companiilor de stat, printre măsuri se numără eliminarea excepțiilor de la Legea 111/2016, privind guvernanța corporativă, precum și permiterea consiliilor de administrație interimare doar în anumite situații excepționale. Mai mult, o altă măsură anunțată de Executiv este depolitizarea consiliilor de administrație, în condițiile în care Guvernul Cîțu a schimbat toate consiliile de administrație, inclusiv cele numite în baza Legii privind guvernanța corporativă. Reforma companiilor de stat va crea și un grup unic de supraveghere la nivelul Secretariatului General al Guvernului, care va avea  responsabilități de monitorizare și coordonare suplimentare.Totodată, se vor introduce măsuri de auditare și derulare a planurilor de restructurare, precum și un nou sistem de indicatori de performanță pentru membrii consiliului de administrație al companiilor de stat, precum și măsuri de auditare și derulare a planurilor de restructurare. De asemenea, sunt asumate intervenții referitoare la îmbunătățirea capacității instituționale de management și guvernanță corporativă în companiile de stat gestionate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, respectiv Ministerul Energiei.

Reorganizări pe toată linia

Potrivit PNRR, reorganizarea și restructurarea companiilor și participațiilor statului va merge chiar până la cele de la nivelul UAT-urilor. În ce privește companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, acestea vor intra toate în restructurări profunde. Astfel, se vor lua măsuri pentru îmbunătățirea managementului performanței conform principiilor de guvernanță corporativă pentru C.N.A.I.R. S.A, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători și Metrorex. În cazul CFR Călători, Guvernul arată că veniturile companiei se cifrau în anul 2020 la 2.043.728 lei (1.195.27 lei din subvenții), totalul cheltuielilor au fost de 2.404.069 lei, iar pierderile contabile din anii precedenți reprezentând pierderea neacoperită au fost de 2.389.748 lei. ”Principalele probleme cu care se confruntă SNTFC CFR Călători SA sunt legate de slaba finanțare privind creșterea capacității de transport, starea precară a materialului rulant, necesitatea achiziției de material rulant nou, necesitatea digitalizării întregului proces de validare și emitere a biletelor inclusiv în tren. Este necesară restructurarea și reorganizarea companiei în vederea redresării activității și elaborare unor planuri de măsuri, stabilirea necesarului de personal ca număr de salariați (la finalul anului 2020 fiind 11.831 salariați) și structura de funcții specifice fiecărei de tracțiune și punct de lucru (mecanic de locomotivă, șef tură, revizor) cu respectarea Codului Muncii și a legislației conexe în vigoare. Este necesară refacerea organigramei pentru înlăturarea deficiențelor funcționale și de organizare care împiedică în prezent buna desfășurare a activității, precum și implementarea unei noi metodologii de evaluare a personalului întregii companii, introducerea componentei de autoevaluare preliminară și de ierarhizare a performanțelor angajaților”, se precizează în PNRR.

Nouă organigramă la Metrorex

Veniturile companiei Metrorex se cifrau în anul 2020 la 1.043.875 lei (683.000 lei din subvenții), totalul cheltuielilor au 1.218.875 lei, iar pierderile contabile din anii precedenți reprezentând pierderea neacoperită au fost de 839.762 lei, se arată în PNRR. Pentru a rezolva problemele cu care se confruntat compania sunt necesare digitalizarea și eficientizarea sistemului de acces și taxare, precum și elaborarea unei noi organigrame pentru creșterea capacității administrative privind derularea obiectivelor de investiții și îmbunătățirea activității operaționale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.365 afisari

3 COMENTARII

  1. PRIMUL SĂ FIE METROREXUL! Plus că ăștia trebuie decuplați de la Ministerul Transporturilor și lăsați la țigănie, la Haules-Bucales!

  2. Reorganizare? Ce sa reorganizeze astia care ei insisi sunt niste dezorganizati, cu capul gol? O sa le vanda pe nimic, ca doar sunt ale lor, nu-i asa?

    • Nu așa au făcut toți de dinaintea lor? În frunte cu ciuma roșie, distrugătoarea țării.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger