AcasăRecomandariPresa franceza, ingrozita de calvarul prin care trec muzicienii din Romania

Presa franceza, ingrozita de calvarul prin care trec muzicienii din Romania

Presa internationala scrie din nou despre Romania. Si din nou deloc elogios. Jurnalistii prestigioasei reviste franceze Le Point au realizat un amplu reportaj despre sutele de muzicieni talentati din Romania, care traiesc in conditii mizere si sunt siliti sa ia calea pribegiei in cautarea unei vieti mai bune.

Muzicienii din Orchestra Romana de Tineret sunt considerati a fi printre cei mai valorosi tineri instrumentisti ai lumii
Cristian Mandeal si Marin Cazacu incearca sa gaseasca o solutie pentru salvarea tinerei generatii de muzicieni
Marin Cazacu
Dirijorul american de origine romana Lawrence Foster a ramas impresionat de calitatea tinerilor artisti din tara noastra

Analiza cutremuratoare, careia i s-a alocat un spatiu mai mult decat generos, porneste de la aprecierile pe care le-a facut renumitul dirijor american  de origine romana Lawrence Foster, la adresa muzicienilor din Orchestra Romana de Tineret. “Instrumentistii acestia sunt aurul tarii”, a observat Foster, unul dintre cei mai apreciati dirijori din lume si urmatorul director al Operei din Marsilia si al Orchestrei Simfonice din Marsilia. Cu toate acestea, se pare ca, in Romania, “aurul” nu prea e la mare cautare.

Ca dovada, sute de muzicieni talentati, al caror nivel este comparabil, asta, daca nu cumva chiar il depaseste, pe cel al colegilor lor din tarile civilizate, traiesc intr-o saracie cumplita si trebuie sa isi chiverniseasca fiecare banut pentru a putea supravietui pana la urmatorul salariu. Asta, intr-o tara  care i-a  dat pe George Enescu, Dinu Lipatti, Clara Haskil, despre care Charlie Chaplin spunea ca e geniala, ori  Radu Lupu, iar lista talentelor remarcabile provenite de  pe meleaguri mioritice poate continua cu Liviu Prunaru, unul dintre cei mai apreciati violonisti de la Concertgebouw d’Amsterdam ori pianista Alexandra Dariescu, distinsa recent de britanici cu premiul “Femeia viitorului” si considerata un model demn de urmat de tinerele generatii.  Foarte multi muzicieni nascuti in Romania canta in marile orchestre ale lumii, observa jurnalistii francezi, care pun acest adevarat exod  al artistilor pe seama lipsei de interes a autoritatilor de la Bucuresti pentru tot ce inseamna arta si cultura.

Buget de cinci ori mai mic decat al Poloniei

“In 2014, bugetul Ministerului Culturii va scadea la sub 130 de milioane de euro, intr-o tara cu 20 de milioane de locuitori. Aceasta inseamna ca banii alocati pentru cultura sunt de cinci ori mai putini decat in Polonia si reprezinta doar o picatura de apa prin comparatie cu miliardele de euro dedicate acestui sector in Franta”, observa jurnalistii de la “Le Point”, care  si-au facut bine lectiile si stiu ca un tanar muzician dintr-o orchestra  de la noi castiga intre 200 si 350 de euro. “Este foarte greu sa fii un tanar muzician profesionist in Romania. Fiecare dintre noi se afla in fata unei dileme cumplite: sa continue pe acest drum sau nu, sa ramana aici sau sa plece aiurea”, le-a povestit francezilor violonista Roxana Oprea, in varsta de 28 de ani, angajata a orchestrei din Targu Mures.

Violoncelistul Marin Cazacu, director, secretar si om bun la toate

Si totusi, daca autoritatilor nu le pasa de soarta tinerilor muzicieni, exista doi oameni care incearca sa se lupte cu sistemul si sa ii convinga pe tinerii din Romania sa nu renunte la pasiunea lor pentru muzica. Esta vorba despre violoncelistul Marin Cazacu si dirijorul Cristian Mandeal, care, in 2008 au pus bazele Orchestrei Romane de Tineret, o institutie finantata aproape exclusiv din fonduri private ( statul contribuie cu doar 5 la suta) si in care sunt primiti doar cei mai talentati dintre tinerii aflati la inceput de drum. Chiar si asa, artistii tot se lupta cu probleme financiare, iar Marin Cazacu, de exemplu, este  silit sa fie in acelasi timp si director, si secretar si om bun la toate pentru a mai reduce din cheltuieli. Problema care se pune, insa, e ca viitorul nu prea suna bine. “Imbatranesc, intr-o zi, sanatatea, timpul nu imi vor mai permite sa ma ocup de orchestra, dar aceasta va trebui, cumva, sa mearga mai departe. Este esential pentru viitorul acestei tari”, explica Marin Cazacu.

author avatar
Alina Creanga
760 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger