AcasăMai multe ONG-uri reclama ”simulacrul de alegeri ” din Radioul Public

Mai multe ONG-uri reclama ”simulacrul de alegeri ” din Radioul Public

Reclamatii Liderul sindical Adrian Moise si Cristian Parvulescu sunt persoanele ”incomode” pentru conducerea SRR la alegerile pentru desemnarea salariatilor in viitorul Consiliul de Administratie

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice siFederatia Romana a Jurnalistilor MediaSind au adresat o scrisoare deschisa Comisiilor de Cultura din Parlament in care semneleaza nereguli in alegerile interne din SRR, ”prin care persoane incomode sa fie eliminate din cursa”.

Reclamatii Liderul sindical Adrian Moise si Cristian Parvulescu sunt persoanele ”incomode” pentru conducerea SRR la alegerile pentru desemnarea salariatilor in viitorul Consiliul de Administratie

Iata textul integral:

”Comitetul Director al Societatii Romane de Radiodifuziune a adoptat in noaptea zilei de 3 iunie o dispozitie privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanti ai salariatilor in viitorul Consiliu de Administratie ce va fi numit de Parlamentul Romaniei. Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara institutiei, exact cum a procedat conducerea TVR in luna ianuarie, intr-o situatie identica.

Modul in care a fost adoptata aceasta dispozitie si perioada extrem de scurta dedicata inscrierii candidaturilor si prezentarii programelor candidatilor compromit din start ideea unui proces electoral corect si echitabil si genereaza suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intentia conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode sa fie eliminate din cursa. Pe 3 iunie, liderul sindical Adrian Moise si Cristian Parvulescu isi anuntasera candidaturile pentru cele doua locuri. Moise este in prezent reprezentantul salaritilor in CA al SRR si se afla intr-un conflict deschis cu managementul institutiei, ceea ce sporeste temerile ca masura vizeaza persoanele incomode conducerii SRR.

 

Organizatiile semnatare v-au solicitat in luna ianuarie sa analizati legalitatea deciziei TVR de a interzice candidatura persoanelor din afara institutiei, pe care noi o consideram abuziva, ilegala si discriminatorie. Reluam aici argumentele pe care vi le-am inaintat in urma cu cinci luni.

“Aceasta decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea care SRTV si SRR care prevede dreptul salariatilor de a-si alege doi reprezentanti in Consiliul de Administratie, fara nicio restrictie.

Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecarei societati desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat de conducerea societatii respective;

Singura incompatibilitate accepatata de lege, pentru toti membrii CA al SRR si SRTV apare in Art. 20 (2) al legii:Art. 20 (1) Membrii consiliului de administratie sunt numiti pe o perioada de 4 ani.
(2) Membrii Parlamentului si ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administratie ale celor doua societati.

Astfel, Comitetul Director isi atribuie rolul de legiuitor, adaugand reglementari dincolo de cele prevazute de lege. Astfel de modificari nu pot fi aduse decat prin amendarea Legii 41/1994, lege organica, amendamente care presupun dezbatere si vot parlamentar.

In plus, masura este discriminatorie – si ca atare inca o data ilegala – deoarece impune astfel de criterii de selectie doar reprezentantilor angajailor din cele doua institutii publice. Clasa politica nu a fost afectata in niciun fel, aceasta avand in continuare dreptul sa-si numeasca fara constrangere reprezentantii in CA.

Experienta a demonstrat ca reprezentantii salariatilor alesi din afara institutiei au fost cei care, in majoritatea cazurilor, au functionat independent de interesele politice si au aparat interesele TVR. Ele au actionat, totodata, si ca garanti ai transparentei, prezentand in public activitatea CA si semnaland riscurile de derapaje. In plus, reprezentarea intereselor salariatilor de persoane din afara institutiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentantilor angajatilor in CA  al TVR doar la persoane care au relatii contractuale cu aceasta institutie adanceste eventualul conflict de interese din interiorul CA.”

Prin astfel de masuri, conducerile SRR si TVR nu numai ca afecteaza grav imaginea celor doua institutii, dar compromit ideea de serviciu public de media, si asa supusa in ultimii ani unor atacuri publice venite atat din zona politica, dar si din mass-media.

Cerem Comisiilor de cultura, arte si mijloace de comunicare in masa ale Senatului si Camerei Deputatilor sa respinga orice candidaturi venite in urma unor procese electorale frauduloase si sa analizeze temeinic legalitatea acestor decizii care interzic candidaturile celor care nu sunt salariati ai celor doua institutii.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind”

author avatar
Catalin Dumitrescu
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger