Cea mai noua trasnaie din lumea modei este rochia din… vin. Articolul vestimentar nu este fluid, iar la realizarea sa nu este nevoie de croitorie. Cel putin nu de croitoria in stil clasic…
Inventia i se datoreaza unui om de stiinta australian de la Universitatea Western Australia, Gary Cass. Aflat in vizita la un prieten, el a observat ca, atunci cand este lasat mai mult la decantat in cuva, vinul prinde o pojghita a carei textura seamana cu cea a pielii.
De aici si pana la rochia din vin n-a mai fost decat un pas. Impreuna cu colega sa Donna Franklin (care a creat anterior rochia din fungi vii), Gary a descoperit procedeul prin care sa transforme licoarea lui Dionisos in material „textil“. Se induce un proces accelerat de fermentare a vinului pana ce acesta se transforma practic intr-o pasta cu un miros cam intepator, dupa care acest „namol“ intens alcoolizat este modelat pe manechin si lasat sa se usuce. Rezultatul? O rochie a carei textura seamana cu cea a bumbacului, gratie tehnologiei pe care cei doi australieni au numit-o Micro’be.