AcasăAu descoperit in pivnita o comoara de 100.000 de euro

Au descoperit in pivnita o comoara de 100.000 de euro

Mark Aigouy, numismatul in fata comorii pe care a dat 100.000 de euro

La sfarsitul lui iunie, un cuplu de tineri din localilate Millau, in sudul Frantei, avand probleme cu canalizarea, au inceput niste lucrari de reparatii in pivnita casei. Sapand, la o adancime de 50 de centimetri au descoperit o ulcica din pamant ars acoperita cu o tigla. Inauntru erau 34 de monezi de aur, cele mai vechi datand din 1595.

Marc Aigouy, numismatul in fata comorii pe care a dat 100.000 de euro

Probabil ca au fost ascunse acolo in timpul Revolutiei franceze. Descoperirea a picat de minune perechii de tineri, destul de stramtorati financiar. Acum ei incearca sa vanda comoara, scrie Midi Libre.

Un barbat pe care l-au intalnit intr-un hotel le-a propus sa le dea 1800 de euro. „O imensa pacaleala, o hotie”, spune Marc Aigouy, numismatul care a experizat comoara. Tinerii au respins oferta si merg la Aigouy pentru o evaluare profesionista. „Mi-au cazut ochii”, exclama acesta. „Pana la varsta mea de 57 de ani e prima oara cand vad asta, cu toate ca ma ocup cu numismatica din tinerete.”

Expertul, uluit la vederea unei asemenea comori, o estimeaza la circa 100.000 de euro si decide sa o cumpere. „Este ceva incredibil”, spune el entuziasmat, aruncand o noua privire la cele cateva monezi pe care le are pe masa. „N-am avut niciodata asa ceva.”

Printre monezi se afla un dublu ludovic de aur din vremea lui Ludovic al XIII-lea, care poarta un poanson al lui Jean Varin, considerat cel mai mare gravor de monezi din istoria Frantei. „Dateaza din 1640. Este moneda cea mai scumpa din colectie. Valoreaza 6.500 de euro.” Perfect conservata, moneda are relieful intact, nezgariat, ceea ce explica marea sa valoare.

Mai uzat si mai mic, un ban, estimat a fi cel mai putin pretios din colectie, valoreaza totusi 1000 de euro. „Monezile acestea sunt de pe intreg teritoriul Frantei. Una dintre ele provine chiar din Spania”, explica numismatul. „Data fiind varsta ei, probabil contine aur furat incasilor de catre conchistadori.” Pe multe monezi se gaseste litera M, care inseamna Montpellier. „Era atelierul de batut monezi cel mai apropiat”, explica Aigouy. „Dar altele au fost batute la Paris, Lyon sau Strasbourg.”

In ceea ce-l priveste pe proprietarul care a ingropat comoara, „trebuie sa fi fost foarte bogat”, crede expertul. „Este o pusculita bine garnisita pentru perioada respectiva.” Insa descendentii lui nu au nici o sansa de a intra in posesia comorii, intrucat codul civil francez prevede ca „proprietatea unei comori apartine aceluia care o gaseste pe teritoriul pe care il detine”. Daca ar fi fost gasita pe proprietatea altuia, comoara ar fi trebuit impartita cu acesta.”Ar fi fost 50%-50%”, spune numismatul.

Odata intrat definitiv in posesia comorii, Aigouy are de gand sa organizeze o licitatie. „Va interesa multi colectionari, inclusiv din Japonia sau America.”

author avatar
A.P. Redactor
751 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger