AcasăMONDENAfla cine este singurul roman care a luat un Oscar

Afla cine este singurul roman care a luat un Oscar

S-a nascut in Bucuresti, pe12 decembrie 1893, cu numele de Emanuel Goldenberg. A emigrat cu parintii lui in SUA, la 10 ani. La 22 de ani juca deja in piese de teatru, pe Broadway si isi schimbase numele in Edward G. Robinson.

Românul Robinson a rămas cel mai cunoscut gangster din istoria filmului

El a ramas singurul artist de origine romana incununat cu un Oscar, acordat pentru intreaga activitate in anul 1973. Actorul Edward G. Robinson a avut un considerabil succes, interpretand roluri de gangsteri, iar figura lui devine emblematica pentru imaginea de “dur” a mafiotului american al anilor ’30-’40. “Kid Galahad” si “Key Largo” sunt doar doua dintre filmele ce i-au adus celebritatea, in multe dintre pelicule avandu-l ca partener pe Humphrey Bogart. In deceniile urmatoare realizeaza roluri notabile in productii precum “Cele 10 porunci” si “The Cincinatti Kid”. Interesant,  Robinson ar fi trebuit sa interpreteze partitura principala in celebrul film “Nasul”, regizorul initial, Peter Bogdanovich, distribuindu- l in rolul lui Vito Corleone. Aducerea lui Francis Ford Copolla ca regizor a facut ca acesta sa-si impuna propria preferinta, rolul revenindu-i lui Marlon Brando. In 1973, Academia de Film Americana a hotarat sa-i acorde Oscarul pentru intreaga cariera. Din pacate, actorul de origine romana a murit pe 26 ianuarie 1973, cu doua saptamani inainte de ceremonia de acordare a premiilor, deci nu a avut niciodata statueta in propriile maini.

Jean Negulesco, o nominalizare

Jean Negulesco  s-a nascut in Craiova, pe 26 februarie 1900. Jean a cochetat initial cu pictura, la Paris si a fost bun  prieten cu Brancusi si Tzara. In 1927,  s-a casatorit si s-a mutat in SUA, in New York, apoi in Los Angeles. A devenit asistent de regie, apoi regizor principal. In 1941 a fost desemnat sa regizeze pelicula “Soimul maltez”, cu Humphrey Bogart in rolul principal, dar a fost inlocuit cu faimosul John Houston. Negulesco a reusit, totusi, ca in 1948 sa fie nominalizat la Oscar, la categoria “cel mai bun regizor”, cu filmul “Johnny Belinda”. Nu a castigat, dar a avut satisfactia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfand drept “cea mai buna actrita”. A avut un alt mare succes, in 1953, cu pelicula“Cum sa te mariti cu un milionar”, cu Marylin Monroe in rolul principal, prima pelicula pe ecran lat din lume. Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, in Spania, la Marbella.

Nominalizarile la cea de-a 88-a editie

Cea de-a 88-a gala pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc la renumitul Dolby Theatre din Hollywood si a fost prezentat de actorul de comedie Chris Rock. In acest an, Academia americana de Film, institutia care decerneaza Oscarurile, a decis sa nominalizeze opt lungmetraje la categoria cel mai bun film:  „The Big Short”, in regia lui Adam McKay; „Bridge of Spies”,  in regia lui Steven Spielberg;  „Brooklyn”,  in regia lui John Crowley; „Mad Max: Fury Road”,  in regia lui George Miller; „The Martian”,  in regia lui Ridley Scott; „The Revenant”,  in regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu; „Room”,  in regia lui Lenny Abrahamson. si „Spotlight”,  in regia lui Tom McCarthy. Lungmetrajele „The Revenant”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, si „Mad Max: Fury Road”, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizari – 12, respectiv 10 -, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Premiile Oscar onorifice au fost acordate, in noiembrie 2015, regizorului Spike Lee si actritelor Gena Rowlands si Debbie Reynolds.

Stallone, abonat la Zmeura de Aur

Lungmetrajele „Fifty Shades of Grey” si „Fantastic Four”, precum si actorul Sylvester Stallone au fost marii „invingatori” la gala de decernare a premiilor Zmeura de Aur 2016, care recompenseaza cele mai slabe filme si performante actoricesti ale anului. Astfel, la cea de-a 36-a editie a galei premiilor Zmeura de Aur, care s-a desfasurat sambata seara, la Los Angeles, „Fifty Shades of Grey” si „Fantastic Four” au impartit premiul la categoria „cel mai prost film”. Pelicula „Fantastic Four” a primit si premiul pentru „cel mai prost regizor” (Josh Trank). Si actorul Sylvester Stallone a fost „distins” in cadrul editiei din acest an a galei premiilor Zmeura de Aur. Acesta a primit trofeul The Redeemer Award (premiul celor care se caiesc).  Premiul onoreaza un fost castigator al Zmeurei de Aur care a reusit sa fie apreciat ulterior de criticii de specialitate. Sylvester Stallone este nominalizat la categoria „cel mai bun actor in rol secundar”, la editia din acest an a premiilor Oscar.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.787 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger