Vedem foarte des la televizor cum urca si coboara astronauti in Statia Spatiala Internationala (ISS), am mai vazut si filmari despre misiunile Apollo si ne uitam si la filme SF. Cu toate astea nu stim sigur ce mananca oamenii in spatiu.
Un calcul facut de BBC spune ca peste 200 de astronauti din 15 tari au vizitat Statia Spatiala Internationala (ISS) in ultimii 15 ani. In general, o echipa ajunsa acolo ramane la bord timp de sase luni. Ei bine, de o buna parte din hrana acestora este responsabil un grup de specialisti condus de o doamna pe nume Maya Cooper. Ei sunt cei care incearca obtinerea unui echilibru intre crearea unui confort asemanator celui de acasa si alimentele sanatoase. Astronautii au nevoie sa consume in jur de 3.000 de calorii pe zi, deoarece ei fac multa gimnastica pentru a-si mentine un tonus muscular bun. Astfel ca alimentele trimise trebuie sa fie pline de vitamine, insa, in acelasi timp, trebuie sa fie apetisante din punct de vedere vizual. Printre alimentele trimise in spatiu se numara curry cu peste indian, chiftele cu crab, briose cu ciocolata sau pandispan cu lamaie. In zilele noastre, alimentele din spatiu nu mai sunt produse „semilichide” introduse in tuburi asemanatoare cu pasta de dinti sau alimente sub forma de cuburi mici cu gelatina, ci, s-au schimbat esential. „Acum, mancarea e mai mult cordon bleu, decat un amestec pus in blender”, spune Maya Cooper. De asemenea, alimentele trebuie sa pastreze gustul si aspectul care sa aminteasca cosmonautilor de mancarea de acasa.