AcasăSANATATEVor dispărea medicii? Alexandru Rafila, despre cum vor decurge consultaţiile după digitalizarea...

Vor dispărea medicii? Alexandru Rafila, despre cum vor decurge consultaţiile după digitalizarea Sănătății

Mulţi pacienţi s-au întrebat dacă va fi eliminat contactul direct între medic şi pacient, după digitalizarea Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila a abordat acest subiect.

Serviciile de telemedicină nu vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical, întrucât interacţiunea pacientului cu medicul atunci când are o suferinţă este esenţială, a dat garanţii ministrul Sănătăţii.

Tot doctorii „reali” vor rămâne baza

Alexandru Rafila a mai afirmat că serviciile de telemedicină în noua formă a contractului-cadru sunt incluse pentru decontare. În opinia sa, reprezintă o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu îl poate înlocui.

Componenta de telemedicină devine tot mai interesantă şi tot mai necesară. Pe de o parte, devine necesară pentru că este vorba despre accesul la servicii de sănătate al oamenilor mai ales în zone în care personalul medical este deficitar.

Pe de altă parte, discutăm despre posibilitatea monitorizării pacienţilor şi oferirii de soluţii terapeutice chiar de la distanţă.

Serviciile de imagistică se pretează poate cel mai bine la această variantă, în care interpretarea investigaţiilor imagistice se face de la distanţă de personal specializat.

Să nu credem că telemedicina şi digitalizarea vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical„, a afirmat Rafila.

350 milioane euro pentru digitalizarea Sănătăţii

Peste 350 de milioane de euro vor fi investite în achiziţionarea de sisteme software şi hardware pentru transformarea procesului administrativ, de raportare şi clinic în format digital, este concluzia discuţiilor avute vineri de conducerea Ministerului Sănătăţii cu toţi actorii implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului de sănătate în vederea pregătirii ghidurilor de finanţare pentru cele patru componente de digitalizare prevăzute în PNRR.

Telemedicina este o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu trebuie neapărat să ne gândim că îl înlocuieşte.

Prin telemedicină nu o să putem să facem intervenţii chirurgicale, o să putem acorda cel mult primul ajutor până vine un echipaj de ambulanţă„, a adăugat Rafila.

author avatar
Andrei Ștefan