AcasăSANATATEVor dispărea medicii? Alexandru Rafila, despre cum vor decurge consultaţiile după digitalizarea...

Vor dispărea medicii? Alexandru Rafila, despre cum vor decurge consultaţiile după digitalizarea Sănătății

Mulţi pacienţi s-au întrebat dacă va fi eliminat contactul direct între medic şi pacient, după digitalizarea Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila a abordat acest subiect.

Serviciile de telemedicină nu vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical, întrucât interacţiunea pacientului cu medicul atunci când are o suferinţă este esenţială, a dat garanţii ministrul Sănătăţii.

Tot doctorii „reali” vor rămâne baza

Alexandru Rafila a mai afirmat că serviciile de telemedicină în noua formă a contractului-cadru sunt incluse pentru decontare. În opinia sa, reprezintă o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu îl poate înlocui.

Componenta de telemedicină devine tot mai interesantă şi tot mai necesară. Pe de o parte, devine necesară pentru că este vorba despre accesul la servicii de sănătate al oamenilor mai ales în zone în care personalul medical este deficitar.

Pe de altă parte, discutăm despre posibilitatea monitorizării pacienţilor şi oferirii de soluţii terapeutice chiar de la distanţă.

Serviciile de imagistică se pretează poate cel mai bine la această variantă, în care interpretarea investigaţiilor imagistice se face de la distanţă de personal specializat.

Să nu credem că telemedicina şi digitalizarea vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical„, a afirmat Rafila.

350 milioane euro pentru digitalizarea Sănătăţii

Peste 350 de milioane de euro vor fi investite în achiziţionarea de sisteme software şi hardware pentru transformarea procesului administrativ, de raportare şi clinic în format digital, este concluzia discuţiilor avute vineri de conducerea Ministerului Sănătăţii cu toţi actorii implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului de sănătate în vederea pregătirii ghidurilor de finanţare pentru cele patru componente de digitalizare prevăzute în PNRR.

Telemedicina este o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu trebuie neapărat să ne gândim că îl înlocuieşte.

Prin telemedicină nu o să putem să facem intervenţii chirurgicale, o să putem acorda cel mult primul ajutor până vine un echipaj de ambulanţă„, a adăugat Rafila.

author avatar
Andrei Ștefan
1.066 afisari

13 COMENTARII

  1. Digitalizarea e la fel de „profi” ca si cardul de sanatate?
    Pica ” sistemul” CNAS in fiecare zi.
    Bani multi aruncati la nespecialisti, banii nostri , ai asiguratilor.
    Apoi vine Ralucuța Turcan sa mai taie avantul concediilor medicale …ca nu mai sunt bani.
    Dar banii asiguratilor, muuuulti bani, unde sunt?
    Ralucuța ar trebui sa ia urma banilor.

  2. Pai daca vrei sa traiesti in oras de 15 minute toate trebuie sa fie pe internet: munca, medicul, cumparaturile, si distractia. Poti sa iesi un pic afara sa zicem 5 minute, poate 10, daca se fac 15 ori te impusca ori te amendeaza. Este clar unde merge totul incredibil cum toti se lasa fraieriti, impinsi, legati

  3. Cine i a cerut astuia digitalizare in sanatate ,sau mintea lui cloceste? Mai sigur o sa dispara el in necunoscut.

  4. Bai prafila, nu vrei o mica digitalizare fix intre ochi ? Ha ha ha 🙂 Mai bine trimitem cat de curand un mic detasament de Soimi ai Patriei, sa iti bage o micuta sonda in kurkubeu, sa vedem daca esti bine, iar apoi o sa vina in vizita pe la tine si Comandor Gherghisan, sa iti dea cateva pul-ane tot fix intre ochi, sa iti vina odata mintea la loc, ca vedem ca iti speli bine zilnic creierasii cu Dero 🙂

  5. Nu inlocuieste, dar ar putea sa ajute foarte mult. Un sistem expert facut cu AI si cu baza larga de cunostinte medicale s-ar putea ocupa foarte bine de partea de anamneza, de trimitere la investigatii si de diagnosticare, si poate recomanda tratamentul de urmat, toate acestea fara ca sa intervina subiectivismul si de ce nu posibilele carente de cunostinte ale unui om, si sa fie excluse atat “atentiile” catre medic cat si “interesul” medicului de a recomanda anumite analize (contra comision), in plus se mai scutesc niste drumuri, niste timp pierdut, si posibilitatea sa iei vreun virus din sala de asteptare.

  6. Cand se vor anula aceste TRIMITERI de la medicul de familie catre vreun specialist?
    De ce daca sunt asigurat nu ma pot prezenta cu cardul direct la specialist ( de ex. ORL OFTALMOLOG UROLOG etc) direct fara a sta la coada la medicul de familie care sa imi dea TRIMITEREA care ma scuteste de o parte din plata? Trimiteria desigur ramane pt cazurile in care medicul de familie constata ceva boala pe care eu nu o sesizez si ma trimite el la specialist dar nu atunci cand eu vreau la un specialist caci MF nu e specialist in toate cele.E pierdere de timp pt ambele parti. Clar?
    PS imi spunea un MF ca zilnic pierde timp cu zeci de trimiteri solicitate de pacient in timp ce alti pacienti stau la coada in anticamera.

  7. Subiectivismul in diqgnostic ?
    Digitalizarea duce la f.multe erori.Unele mortale.Nu inlocuie palparea, aacultarea cu stetoscopul, sau folosirea abeslangului.
    Si daca calculatorul greseste diagnosticul, cine raspunde civil si penal? Rafila?

  8. Pai medicul meu de familie a început digitalizarea: te consultă astfel-tu in hol cu masca-el in cabinet cu ușa deschisă spre hol. Ce medicii sunt ăștia? Totul se desfășoară strict in 15 minute. Și mai totdeauna te trimite la specialist. Cred că astfel de medicii fac prea multă școală pe (banii noștri ) pentru a fi un fel de dispeceri. Și ce mai bani primesc pentru o astfel de ” munca „.

    • Schimbati-l.Cand va ramane cu putini pacienti pentru a avea un numar minim pentru un contract cu CNAS, se lasa de meserie .
      Dar sa nu faca blat xu CNAS.Cand fura pacienti din baza de data ale altui medic pentru a indeplini cerinta O persoana cunoscuta s- a trezit ca nu mai era inregistrat in baza de date a medicului de familie, desi nu facuse nicio cerere, in acest sens.A trebuit reinregistrat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger