AcasăSANATATEVirusul West Nile atacă şi în România: s-a înregistrat primul caz de...

Virusul West Nile atacă şi în România: s-a înregistrat primul caz de infectare!

West nileVirusul West Nile atacă şi în România: s-a întegistrat primul caz de infectare!

O femeie în vârstă de 48 de ani, din Slatina, este primul caz de infectare cu West Nile din România, în acest an. Pacienta a ajuns la spital cu febră, cefalee, vărsături, greaţă şi dureri abdominale intense, fiind transferată, vineri, la Caracal, într-un spital non-COVID, după ce a fost înţepată de ţânţarul purtător al acestui virus.

Cum se simte femeia?

Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, a explicat care este starea primului pacient cu boala West Nile confirmat în acest an în România.

În data de 30 iulie 2021, o pacientă în vârstă de 48 de ani din mediul urban, din Slatina, s-a prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu următoarea simptomatologie: redoare de ceafă (n.red rigiditate), febră, cefalee, vărsături, greaţă, dureri abdominale intense, motiv pentru care în data de 4 august a fost investigate cu laboratorul pentru infecţia West Nile.

Proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.

Pacienta a declarat că a prezentat simptomatologie din 28 iulie şi că nu s-a deplasat având în vedere sezonul cald, că nu a fost la piscină, că nu a fost undeva cu soţul la pescuit, a spus în ancheta epidemiologică, a stat mai mult în casă.

Acum ştiţi, omul declară că a stat mai mult în casă, poate nu pune accentul, toată lumea iese să facă o cumpărătură sau poate seara a ieşit o jumătate de oră la o plimbare”, a declarat Gabriela Gogiu.

Ce simptome apar la West Nile?

În momentul în care există o simptomatologie serioasă – febră, cefalee, vărsături – totdeauna trebuie să intrăm în atenţia unui medic, şi, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 testarea este practic de rutină în momentul acesta.

Se face un screening a acestor cazuri cu febră, cu simptome asemănătoare cu infecţia cu SARS COV 2, da, dacă este o boală cu afectare vizibilă, cu febră, cu dureri musculare, atunci, da, evident, fiacare medic care vede un astfel de pacient îl poate testa.

Pentru West Nile nu avem un tratament etiologic, din păcate, doar un tratament patogenic şi simptomatic, de susţinere a funcţiilor vitale, în funcţie de severitatea cazului respectiv. Antitermice, antiemetice dacă este vorba despre vărsături, perfuzii, hidratare, în funcţie de severitatea fiecărui caz.

Pentru West Nile nu avem vaccin aşa cum avem pentru SARS COV 2″, a declarat medicul primar de boli infecţioase Simin Aysel Florescu.

author avatar
Andrei Ștefan
154 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” … dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 … ” – de ce mănînci căcat, băi, sclavule? Din ce gură de canal ai mai ieşit şi tu? Iar voi, ziarici sugători de pulă, de ce îi difuzați pe jegoşii ăştia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger