Cauta

Victimele războiului giganților farmaceutici cu Europa. Pacienții din România așteaptă 899 de zile pentru medicamente noi

Uniunea Europeană tocmai a lansat mult-așteptata „revizuire a legislației farmaceutice existente”, reflectând cea mai mare remaniere a regulilor care guvernează industria farmaceutică din ultimele decenii.

Medicamentele vor fi „mai disponibile și mai ieftine”, susține Comisia Europeană. Dar cum poate asigura un acces mai rapid și mai echitabil al pacienților la medicamente pe teritoriul celor 27 de state membre?

Pacienții din Germania au nevoie de aproximativ 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, față de 899 de zile pentru pacienții din România, potrivit Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.

Revizuirea legislației are reduce perioada de exclusivitate acordată medicamentelor nou dezvoltate care intră pe piață de la zece ani la opt ani. Companiile pot prelungi această perioadă până la 10 ani dacă lansează medicamentul în toate cele 27 de state membre ale UE în termen de doi ani.

Un efect secundar – unul pozitiv pentru consumatori – ar fi scăderea prețului medicamentelor la o dată mai timpurie, potrivit CNBC. Cu toate acestea, companiile farmaceutice și grupurile de lobby protestează: spun că măsura ar putea împiedica „inovarea și disponibilitatea generală a medicamentelor.” Și amenință că  ar putea decide să nu lanseze medicamente noi în UE, punând blocul în spatele SUA și Chinei.

Șeful diviziei farmaceutice a Bayer, Stefan Oelrich, a declarat pentru Reuters că schimbările ar putea avea un „impact catastrofal”, deoarece companiile renunță la proiectele de dezvoltare.

EFPIA, grupul comercial al industriei farmaceutice europene bazate pe cercetare, susține că propunerea Comisiei „reușește să submineze inovarea și dezvoltarea în Europa, nereușind în același timp să abordeze accesul pacienților la medicamente”.

Monique Goyens, directorul general al Organizației Europene a Consumatorilor, vede altfel lucrurile: revizuirea legislației  este o „veste bună”, deoarece „ar putea facilita accesul mai rapid al pacienților la medicamente generice mai ieftine”.

Dar până la reglarea conturilor între Big Pharma și UE, tot dependenții de medicamente vor trage ponoasele, deoarece dezbaterea privind modificările legislative ar putea continua luni sau chiar ani de zile.

 

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version