AcasăSANATATEVictimele războiului giganților farmaceutici cu Europa. Pacienții din România așteaptă 899 de...

Victimele războiului giganților farmaceutici cu Europa. Pacienții din România așteaptă 899 de zile pentru medicamente noi

Uniunea Europeană tocmai a lansat mult-așteptata „revizuire a legislației farmaceutice existente”, reflectând cea mai mare remaniere a regulilor care guvernează industria farmaceutică din ultimele decenii.

Medicamentele vor fi „mai disponibile și mai ieftine”, susține Comisia Europeană. Dar cum poate asigura un acces mai rapid și mai echitabil al pacienților la medicamente pe teritoriul celor 27 de state membre?

Pacienții din Germania au nevoie de aproximativ 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, față de 899 de zile pentru pacienții din România, potrivit Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.

Revizuirea legislației are reduce perioada de exclusivitate acordată medicamentelor nou dezvoltate care intră pe piață de la zece ani la opt ani. Companiile pot prelungi această perioadă până la 10 ani dacă lansează medicamentul în toate cele 27 de state membre ale UE în termen de doi ani.

Un efect secundar – unul pozitiv pentru consumatori – ar fi scăderea prețului medicamentelor la o dată mai timpurie, potrivit CNBC. Cu toate acestea, companiile farmaceutice și grupurile de lobby protestează: spun că măsura ar putea împiedica „inovarea și disponibilitatea generală a medicamentelor.” Și amenință că  ar putea decide să nu lanseze medicamente noi în UE, punând blocul în spatele SUA și Chinei.

Șeful diviziei farmaceutice a Bayer, Stefan Oelrich, a declarat pentru Reuters că schimbările ar putea avea un „impact catastrofal”, deoarece companiile renunță la proiectele de dezvoltare.

EFPIA, grupul comercial al industriei farmaceutice europene bazate pe cercetare, susține că propunerea Comisiei „reușește să submineze inovarea și dezvoltarea în Europa, nereușind în același timp să abordeze accesul pacienților la medicamente”.

Monique Goyens, directorul general al Organizației Europene a Consumatorilor, vede altfel lucrurile: revizuirea legislației  este o „veste bună”, deoarece „ar putea facilita accesul mai rapid al pacienților la medicamente generice mai ieftine”.

Dar până la reglarea conturilor între Big Pharma și UE, tot dependenții de medicamente vor trage ponoasele, deoarece dezbaterea privind modificările legislative ar putea continua luni sau chiar ani de zile.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari

1 COMENTARIU

  1. GENOCID!
    Romanu’ o specie care e exterminatá,prin toate mijloacele posibile si imposibile!
    Satanele de la m ue,si nu numai ,au pus pret pe viata noastrá,si hotarasc totul in numele nostru!
    Mancarea e venin in magazinele straine din tara,aerul e deasemenea inveninat,pamantul nostru contaminat premeditat,fermele inchise in baza unor minciuni,biruri din ce in ce mai mari pe bietii oameni,etc!
    Si nu putem uita,si nu avem dreptul de a uita,cea mai mare CRIMA la nivel mondial din istoria omenirii si anume plandemia covrig,ce a distrus viata a mi si mii de oameni!
    Iar circul continua,multi ignoranti din pácate!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger